Jozi Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Podaję rozmiary łożysk do tunningu korbek daiwa: Daiwa 1000,2000,2500,3000- łożysko EZO MR 117 ZZ wymiary łożyska;średnica wew-7mm,średn zewn-11mm, grubość-3mmcena łożyska ok.30zł.Daiwa 3500,4000- łożysko EZO MR 128 ZZ wymiary;średnica wew-8mm,średn zewn-12mm, grubość-3,5mmcena łożyska ok.20zł.Chodzi o tunning pierścienia pod szpulą kołowrotka ( na schematach opisany bodajże jako colar).Wczoraj osobiście tuningowałem swoje korby tj.Certate 2000 i Certate 3500.Zainteresowani winni sprawdzić modele daiwy czy mają owy pierścień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Jozi, a co zyskujesz przez ten tunning? Sztywniejsze osadzenie szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 No wlasnie, przylaczam sie do pytania. W chwili obecnej mam kilka kolowrotkow kix, certate, freams.Nie zauwazylem potrzeby ich tuningu... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Zasadniczo nic na siłę.Tylko napisałem że można to sobie zrobićjak ktoś chce się poczuć lepiej.@Tpe Metal mart Krosno Pani Marta ma łożyska więc zakupiłem i ztuningowałem.Przy pracy hamulca szpula ma lżej jak na pierścieniu, może dostać się np. paproch, ziarnko piasku i może rysować szpulę albo ośkę, łożysko to łożysko.Jak znam życie nie sprawdza się często jak to wygląda z czystością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 temat jest nieco szerszy, jeżeli chodzi o łożyska jakie można upchnąć w daiwach ze średniej i wyższej półki. łożysko pod szpulę akurat jest nawet sprzedawane jako dodatek sygnowany firmowo wraz z jakimś olejkiem.w zasadzie jak ta tulejka jest przynajmniej metalowa to niema co się spieszyć z jej wymianą, chyba że mamy do wymiany więcej łożysk to można niejako przy okazji. ciekawiej sprawa wygląda z łożyskiem w rolce kabłąka w modelach w których fabrycznie jest jakiś układ tulejek. na start polecam to http://www.fishingkaki.com/forum/viewtopic.php?t=131208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 panowie, mam pytanko niejako związane z tematem: czy gdzieś w Polsce można zamówić części daiwy ? albo ew. może ktoś podzieli się doświadczeniami ze strony http://www.mikesreelrepair.com/chętnie bym się podpiął z kilkoma małymi duperelkami(konkretnie podkładki ) jakby ktoś tam coś zamawiał, a może ktoś ma zamiar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Pogadaj z Mefisto. Mnie załatwił bez problemu podkładki do Stelli - cena za komplet 5 zł + wysyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Pogadaj z Mefisto. Mnie załatwił bez problemu podkładki do Stelli - cena za komplet 5 zł + wysyłka dzięki za info, dla chętnych od razu wrzucę linki: http://www.tackletour.net/TTForums/viewtopic.php?f=37&t= 51344&start=20 a także: http://crazyfisherman.blogspot.com/2007/09/pimp-my-reel-daiw a-caldia-kix-4000-part.html numery części(do daiwy w wielkości od 2000 do 3000):F89-7101 line roller washers - no właśnie, te podkładki są w wielu kołowrotkach daiwy, są dostępne min. na tej stronie wyżej G28-1601 line roller ball bearing - zamiennik 3x6x2.5 wedle uznania, F01-6401 drag bearing - zamiennik 7x11x3 wedle uznania, 4x7x2.5 łożysko uchwytu korbki, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Łożyska kupisz u nas w kraju japońskie ezo bez problemu tylko pomierz i poszukaj w katalogu np.albeco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 wiem, jedyna sprawa na której na razie stoje to te nieszczęsne podkładki.aha, wymieniałeś może tulejke na łożysko w uchwycie korbki ? czy aby czasem tam nie tzreba jakichś dodatkowych podkładek ? http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/ manufacturers_id/10/products_id/9467/daiwa/s-size-handle-kno b-ball-bearing-10e070.htmlpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 W korbie jeszcze nic nie grzebałem.Puściłem tylko trochę oliwki.Teraz czekam na elektroniczną suwmiarkę i będzie zabawa w dłuuugie wieczory zimowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Podkładki to u kolegi Mefisto załatwisz okazyjnie przy dostawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Podkładki to u kolegi Mefisto załatwisz okazyjnie przy dostawie.to na priv. może zagadam o te podkadki,pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Dobrze, że nie na 3 palce jak Pawlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 wkleję do tematu, bo się komuś może przyda: Wiesz może jakie wymiary będzie posiadało łożysko do rolki zamiast tulejek w młynku Daiwa Caldia Kix Custom 4000 ? Jeżeli masz, byłbym wdzięczny, bo w głowie mi się nie mieści, jak te kurduple mogli wsadzić tam tuleje. Jak na razie po nasmarowaniu rolki problemu takiego nie ma przy plecionce 20LB, ale planuje zejść z plecionką niżej i obawiam się, że te problemy mogą się pojawić. No i sprawa podkładek o których pisałeś. prawdopodobnie będzie to 3x6x2,5mm tak jak w modelach 2500/3000 jednak lepiej rozkręć rolkę i sprawdź suwmiarką tulejkę i otwór w rolce - będziesz miał 100% pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Orientujecie się czy jest możliwość wymiany teflonowych wkładek na łożyska w rolce kabłąka Daiwy certate 3000HA? Przesmarowałem dziś wszystkie kręciołki i przy składaniu certate wypadł mi jeden z tych teflonowych wkładów- niestety po włożeniu go spowrotem na miejsce rolka niechce sie obracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Orientujecie się czy jest możliwość wymiany teflonowych wkładek na łożyska w rolce kabłąka Daiwy certate 3000HA? Przesmarowałem dziś wszystkie kręciołki i przy składaniu certate wypadł mi jeden z tych teflonowych wkładów- niestety po włożeniu go spowrotem na miejsce rolka niechce sie obracać.Ha nie wiem ale w tych niskobudzetowych daiwy pierśienie moża wymienić na łożyska, tylko podkładki dystansowe należy założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 dosyc duzo w tym temacie jest tutaj http://jerkbait.pl/topic/5695-zastosowanie-niefabrycznych-%C5%82ozysk-w-kolowrotku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi