Skocz do zawartości

Kto jedzie na Parsętę będzie chyba musiał zmienić kurs.

Marcin Kostuch

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj nad wodą ciasno mosty kilka aut  ,woda podniesiona mętna . Zero nawet puknięcia.Poza wydrą nic w wodzie nie było widać .Sreberka na pewno są bo poprzedni wypad to były maluchy 52-54. Czekamy na większe .Parę dni woda będzie czysta,  przy wolnym opadzie zaczną pukać . W dole złowiono większe -białasy  prą do góry .

Próg jeszcze jest trudno dostępny dla ryb. Mają one szansę migracji tylko przy wysokiej (np. jak teraz) wodzie na Parsęcie. Podobno mają w tym roku przebudować to na tyle, żeby było drożne dla ryb. Na chwilę obecną bardzo na tym cierpi populacja troci i łososia z Radwi. W listopadzie zeszłego roku pokaźne stado tarło się tuż poniżej progu bo woda była za niska żeby popłynąć na tarliska wyżej w Radwi.

Edytowane przez pastowany kaban
  • Like 1

Troszkę odskoczę od tematu Parsęty. Szukałem w tematach i jedyny sensowny, gdzie mogę dostać odpowiedź to ten. Mam pytanko związane z rzgw Szczecin. Namierzyłem fajny ciurek pstrągowy, który podlega pod rzgw szczecin, czy możliwe jest wędkowanie na tej wodzie czy nie ?? Przeszukiwałem strony rzgw szczecin w poszukiwaniu jakichkolwiek informacji ale tam nie ma nic...

Od znajomego dowiedziałem się ,że jeżeli to woda rzgw czyli tzw. miejska to mogę łowić na niej posiadając kartę wędkarską (pomijając opłaty pzw). Trochę dziwne mi to się wydaje... Takie zbyt proste jak na naszą politykę.

Edytowane przez tomasxt

Rzeczka dopływa do troszkę większej ale już pzw, czy to coś już zmienia ?

"Dopływy są częścią obwodów rybackich rzek, nawet jeśli nie są wymienione z nazwy w zezwoleniach." Czy to oznacza,że jak w/w rzeczka wpływa do wody już pzw to można na niej wędkować wedle zasad pzw ?

Dokładnie tak, poczytaj w zezwoleniu o tej większej, zapewne jest nazwana i ma nadany numer obwodu. Najczęściej wygląda to tak: "Obwód rybacki Nr 1 rzeki XXX obejmuje rzekę XXX od ..... do ..... wraz z dopływami". Dalej powinny być opisane zasady wędkowania. 

W najnowszym numerze WŚ (3/2016 mam prenumeratę więc w kioskach za parę dni) ukazał się obszerny artykuł dotyczący całej sprawy utarty przez PZW Koszalin Wieprzy i Parsęty. Szczegółowo są pokazane uchybienia ze strony PZW oraz ZG PZW który miał nadzorować plan naprawczy w okręgu. Dane pochodzą z oficjalnych źródeł RZGW Szczecin i redakcja ma pokrycie w dokumentach. Głównym powodem wypowiedzenia umowy ze strony RZGW było w głównej mierze nie wykonywanie ustalonych w umowie limitów zarybień. Dla przykładu napiszę tylko, że dla Parsęty z obowiązkowcyh 11 000 szt Troci Wędrownej (Smolt) wykonano 0% a Lipienia 24 500 szt wykonano 2%. Dla Wieprzy Troć 11 000szt wykonano 0%, Lipień 8000 sztuk wykonano 6%, Łosoś 240 000szt. wykonano 17%. Zresztą uchybień było znacznie więcej a RZGW długo był zwodzony przez działaczy PZW, Marszałek Województwa wydał również negatywną opinię na temat polityki rybackiej PZW.

Z informacji udzielonych wynika, że konkurs na nowego gospodarza ma się rozstzrygnąć do 16 sierpnia tego roku. Do tego czasu wędkowanie będzie dozwolone jak obecnie na podstawie bezpłatnych zezwoleń wydawanych przez RZGW.

Edytowane przez luk_80

PZW Koszalin tłumaczy zeszłoroczne braki zarybień Trocią i Łososiem, problemami w pozyskaniu narybku. Ekstrema w postaci niskiego stanu wód oraz wysokich temperatur spowodowały problemy w ośrodkach hodowlanych w wyniku których duża część narybku po prostu padła, przez co PZW nie miało skąd zakupić materiału do zarybień. Takie przynajmniej słyszałem tłumaczenie, będąc na zebraniu jednego z kół PZW Koszalin w którym brał udział jeden z pracowników ZO PZW Koszalin. Zaległości z pozostałych lat to zasługa byłego ichtiologa Sławomira P., który na zebraniach ZO PZW mydlił oczy członkom ZO, twierdząć, że wszystkie zarybienia robione są zgodnie z harmonogramem. Sprawa pana Sławomira P. miała trafić do prokuratora. Czy trafiła tego nie wiem...

Edytowane przez pastowany kaban

• 3 tygodnie później...

Myślę że Zarząd Okręgu Koszalin bardzo się zmartwił tym zawieszeniem . :D :D :D :D

Ciekaw jestem za to, kto i kiedy personalnie  beknie za ten delikatnie pisząc  "cały  ....bałagan".

Przecież to są pracownicy etatowi którzy  maja określone obowiązki i biorą za to kase. :ph34r: :angry:  :ph34r: :ph34r:

PZW w liczbach:

roczny budżet wynosi 160 mln zł,
zrzesza 630 tys członków,
działa w 45 okręgach, ma 2,5 tys. kół,
zarządza 200 tys. ha wód śródlądowych,
zarząd dostaje 4 mln zł na swoje wypłaty,
posiada 600 etatów i 40 mln zł na pensje.

Edytowane przez Rajfel
  • Like 1