Skocz do zawartości

Kto jedzie na Parsętę będzie chyba musiał zmienić kurs.

Marcin Kostuch

Rekomendowane odpowiedzi

Gorzej z Parsętą nie będzie, nie bez powodu rzeka zmienia opiekuna.

Ogólnie do urzędników także nie mam zaufania, życie nas tego nauczyło. Jednak w tym wypadku jest nadzieja zmian na lepsze. Jeśli Związek Miast i Gmin będzie opiekunem tej wody i będzie współpracował tak jak czyni, będzie dobrze. Akurat znam parsęckich pasjonatów, współpracujących z urzędnikami. Jeśli dalej będzie to wyglądać jak do tej pory, ryby będą. Ci ludzie mają świadomość, że tylko solidna ochrona wody daje nadzieję na lepszą przyszłość. Także sąd rejonowy popiera działania związku, soli kary kłusownikom jak rzadko gdzie w Polsce. Jest nadzieja.

A że za łowienie trzeba będzie więcej zapłacić niż dotychczas, trudno. Ja np. wolę rzadziej być nad kosztowną rybną wodą, niż często spacerować nad rzeką, gdzie jak to mówię "tylko piach i woda". Z tego co się orientuję planowane jest wprowadzenie opłat za wędkowanie, ale ich wysokość będzie przystępna dla przeciętnego wędkarza, opieka wody kosztuje. Jeśli policzę koszta wyjazdu, zakwaterowania, zakupu przynęt do urwania w wodzie, to koszt licencji za łowienie nie będzie decydujący. Można przeżyć. Zamiast np. 4-krotnego wyjazdu nad pustawą wodę, będą po prostu 3 naprawdę na łowienie. Albo i 5 lub 6, najwyżej ograniczę wydatki na inne przyjemności. Trudno sobie odmówić łowienia jeśli wiem, że w mojej ulubionej wodzie żerują sandacze, sumy czy trocie. Już się dość napływałem i nachodziłem nad pustymi wodami, takich mamy pod dostatkiem. Planowany jest także ilościowy dzienny limit licencji, wydanych na połów.

Jeśli podejście urzędników się nie zmieni, to za parę lat Parsęta ma szansę być "polskim Morrum".

• Like 4