Skocz do zawartości

[Video] Syberia 2015

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Taimoszek ma apetyt http://www.washingtonflyfishing.com/forum/threads/the-rubber-legs-appreciation-thread.104787/page-2może by się nawet skusił na boberka .

Krisu gdybym mógł uchwycić kilka brań jakie miałem to byś się bardzo zdziwił jak agresywne mogą być taimienie szkoda że na walkę mają wyłożone .

Stoję po kolana w wodzie  trochę poniżej wlewiku rzut i ściągam jak wyciągłem  woblera z wody pod szczytówką wyskakuje taimień z wody na pół metra .Od razu wsadziłem woblera do wody i pociągłem go szczytówką taimień stał koło mnie i od razu przywalił ale się nie zapiął ,Pociągłem jeszcze raz w drugą stronę taimień przywalił od razu hol trwał kilkanaście sekund bo w zasadzie wyciągłem go na hamca ślizgiem na brzeg .Miałem trzy takie akcje przy czym raz taimień przepłynął mi między nogami :).Daniello i Edi stali koło mnie i widzieli całą akcję .

Ja niestety ich nie miałem, ale za to Tomi chyba jeszcze jakąś ma.

To taki walk the dog obklejony futrem i z dodatkowym sterem, ale wertykalnym.

Bardzo ciekawe, zaraz pogoogluję z ciekawości takim mysiorem :)

Taimoszek ma apetyt http://www.washingto...d.104787/page-2może by się nawet skusił na boberka .

Krisu gdybym mógł uchwycić kilka brań jakie miałem to byś się bardzo zdziwił jak agresywne mogą być taimienie szkoda że na walkę mają wyłożone .

Stoję po kolana w wodzie  trochę poniżej wlewiku rzut i ściągam jak wyciągłem  woblera z wody pod szczytówką wyskakuje taimień z wody na pół metra .Od razu wsadziłem woblera do wody i pociągłem go szczytówką taimień stał koło mnie i od razu przywalił ale się nie zapiął ,Pociągłem jeszcze raz w drugą stronę taimień przywalił od razu hol trwał kilkanaście sekund bo w zasadzie wyciągłem go na hamca ślizgiem na brzeg .Miałem trzy takie akcje przy czym raz taimień przepłynął mi między nogami :).Daniello i Edi stali koło mnie i widzieli całą akcję .

To musiał być przepiękny widok :)

By robić dobre filmy oraz zdjęcia ... trzeba robić filmy i zdjęcia. Innej opcji nie ma. By robić BARDZO dobre filmy i zdjęcia ... nie tylko należy je robić ale też pokazywać innym. Tylko w taki sposób osiągniesz w miarę szybko bardzo dobre efekty. Otwartość na krytykę, wprowadzanie zmian i ... za chwilę będziesz robił wyśmienite filmy. Jestem tego pewien.

Ten film ma na pewno wartość dokumentalną. Mnie się podobał ale też wiele przed Tobą. Krótsze ujęcia, więcej dynamiki, opanować sprzęt, krótsze filmy i będzie super. Świetnie, że zająłeś się tematem, czekam na kolejne opowieści - zapowiada się ciekawy rok - sumy, szczupaki ... bierz kamerę i kręć. Będziemy oglądać.

Ryba i wyprawa fantastyczna. Gratulacje za odwagę! 

Taimoszek ma apetyt http://www.washingtonflyfishing.com/forum/threads/the-rubber-legs-appreciation-thread.104787/page-2może by się nawet skusił na boberka .

Tylko żeby ktoś nie pomyślał, że tajmienie brały nam jak głupie z każdego miejsca :)

Zazwyczaj oraliśmy rzekę bez efektów, czasem jakiś się pokazał i zazwyczaj nie uderzył. 

Po prostu jak już któremuś odwaliła palma i włączył się agresor, to wtedy na nic nie zważał. 

Żądza mordu !  :)

Widok bardzo rzadki, ale robiący kolosalne wrażenie.

By robić dobre filmy oraz zdjęcia ... trzeba robić filmy i zdjęcia. Innej opcji nie ma. By robić BARDZO dobre filmy i zdjęcia ... nie tylko należy je robić ale też pokazywać innym. Tylko w taki sposób osiągniesz w miarę szybko bardzo dobre efekty. Otwartość na krytykę, wprowadzanie zmian i ... za chwilę będziesz robił wyśmienite filmy. Jestem tego pewien.

Ten film ma na pewno wartość dokumentalną. Mnie się podobał ale też wiele przed Tobą. Krótsze ujęcia, więcej dynamiki, opanować sprzęt, krótsze filmy i będzie super. Świetnie, że zająłeś się tematem, czekam na kolejne opowieści - zapowiada się ciekawy rok - sumy, szczupaki ... bierz kamerę i kręć. Będziemy oglądać.

Bardzo dużo przede mną, ponieważ mam zerowe doświadczenie w tej materii. Przyznam też, że wielkiej fazy na filmowanie nie mam, więc wielkich efektów się nie spodziewam. Jednak fajnie, jeśli jakiś progres będzie.

Dzięki za uwagi :)

• Like 1

Zazwyczaj jest tak, że po przyjeździe człowiek myśli sobie. Matko boska jakbym wtedy a wtedy miał włączoną kamerę... Niestety rzeczywistość jest brutalna i jak się ma włączoną przeważnie nic się nie dzieje. A ryba bierze wtedy jak padnie bateria albo skończy się karta i trzeba zmienić. Pamiętam dokładnie taką sytuację z Laponii, wyleciałem dronem, żeby nagrać jak kolega łowi lipienie, czekam czekam i nic. To wylądowałem, właśnie wtedy wzięła ryba, to wystartowałem no i spadła. Pewnie jakbym nie wystartował to kumpel by ją wyciągnął.

Tomi nie mam o tajmoszkach pojecia bo skąd mam mieć. Skoro tak biorą warto się poświęcić. Ja dwa lata temu nagrywałem bolenie na top watery przez całą jesień jeździłem, pływałem pontonem z rozłożonym statywem i wysięgnikiem. Inne ekipy patrzyły jak na kosmitę. Ale co sobie nagrałem to moje ;) .

Spokojnie mogłem złowić drugie tyle ryb gdybym się nie poświęcał. Bez przerwy, nagrywanie, ustawianie, ładowanie baterii zmienianie kart. W tym roku olałem temat bo chciałem sobie połowić.

Ja kręcę filmiki bo akurat mam taką chęć nie robię tego pod publikę czy żeby komuś zaimponować nie myślę nad właściwym kadrem itp. To są moje wspomnienia do których lubę wracać np teraz jak za oknem jest -10.Mam zamiar więcej się przyłożyć do filmowania bo szkoda mi tych wspaniałych chwil które na zdjęciach są nieme i nie oddają do końca emocji które nam wtedy towarzyszą .Chyba już się troszkę nałowiłem i chciał bym troszkę inaczej podejść do wypraw.

To są prawdziwe emocje

;) Edytowane przez tomi78
  • Like 12

Bardzo dużo przede mną, ponieważ mam zerowe doświadczenie w tej materii. Przyznam też, że wielkiej fazy na filmowanie nie mam, więc wielkich efektów się nie spodziewam. Jednak fajnie, jeśli jakiś progres będzie.

Dzięki za uwagi :)

Super film,proszę o więcej.

"Faza" przyjdzie.Ja też bardzo niewinnie zaczynałem,a tak by tylko pokazać jak woblerek chodzi pod wodą... Teraz czasem wolę pokręcić,pomontować niż łowić.Każda muzyka jaka leci w koło jest analizowana czy sie nadaje do filmu.Jak zrobisz kilka filmików,poczujesz o co chodzi,poczujesz odbiór widzów...nic już nie jest takie same.Jak po 11 września :-)

• Like 1

Chciałbym żeby wszyscy którzy ewentualnie przeczytają mój wpis zrozumieli mnie dobrze . Żal mi miśka , bo nie jestem pewien czy na pewno musiał być odstrzelony , ale  bolą mnie komentarze niektórych kolegów . Sfatygowana bądź nie daj boże zabita ryba jest na tym forum nie teges , ale ociekający krwią zastrzelony duży ssak to jest o.k / hle hle nie jest to moja osobista wycieczka do Ciebie , chodzi mi że tak powiem o ,,całokształt '' / Tak poza tym to wyprawa w takie rejony świata - marzenie , pozdrawiam .

• Like 1

#alex próbujesz zaklinac rzeczywistość. Nie nam oceniać poprawność polityczną tamtejszych myśliwych/przewodników. Dla nas to odmienna kultura i inne realia. Jest misiek i może go myśliwy strzelić to go strzela. U nas miska nie strzelisz bo nad rzeką łowiac ryby go nie spotkasz. Tam jak widać spotkać można. Jestem pewien, że zwierzak napewno się nie zmarnował i został spozytkowany .

• Like 2

Covert lepiej bym tego nie ujął .Śmieszą  mnie Ci co prowadza dywagacje na temat zabicia  zwierzaka   w  kraju w  którym nie maja  pojęcia jakie są reguły i zasady .Byla wyprawa był misio ,został odstrzelony i basta .TAk BYLO. Autor  ma prawo to pokazać ,pokazuje jak jest,mówi jak jest ,bez cenzury i taki dokument jest dla mnie wiarygodny .

Przestańmy wreszcie chcieć by wszyscy myśleli i robili tak jak nam się wydaje ze robić powinni .Świat koledzy i koleżanki nie jest różowy ,a kto  myśli inaczej to sam się oszukuje .Sorry za offtopa ale nie moglem się powstrzymać .

Kolegom którzy przeżyli te wyprawę - przygodę dziękuję za pokazanie pięknych widoków  i ryb o których mogę na razie pomarzyć,aczkolwiek, kto wie może już nie długo ....Howgh

Edytowane przez robisum1
  • Like 1

Chciałbym żeby wszyscy którzy ewentualnie przeczytają mój wpis zrozumieli mnie dobrze . Żal mi miśka , bo nie jestem pewien czy na pewno musiał być odstrzelony , ale  bolą mnie komentarze niektórych kolegów . Sfatygowana bądź nie daj boże zabita ryba jest na tym forum nie teges , ale ociekający krwią zastrzelony duży ssak to jest o.k / hle hle nie jest to moja osobista wycieczka do Ciebie , chodzi mi że tak powiem o ,,całokształt '' / Tak poza tym to wyprawa w takie rejony świata - marzenie , pozdrawiam .

Rozumiem Co miałeś na myśli :)

Jednak musisz zwrócić uwagę na to, że to forum ma pewne cele i reguły z nich wynikające. 

Fotki z martwymi lub źle obsługiwanymi rybami, kłócą się z propagowaniem idei C&R. 

Idei która ma na celu poprawę rybostanu w naszym kraju. 

Tak na prawdę nie chodzi tu o etykę czy estetykę ;)

Ale jak się ogląda indian z amazonii co polują na małpy na NatGeo to jest ok i nikogo nie razi. Czym się ten misiek od owych małp różni? Dla zabawy nikt go nie strzelał.

Może mam inne podejście bo miałem w życiu epizod z myślistwem, swoje strzeliłem i wiem, że to nie dla mnie. 

• Like 1

A prosiłem - czytać ze zrozumieniem ! . Nie chodzi mi o to że zabito miśka , stało się i już . Chodzi o to że na forum C&R pokazywanie rybki zabitej to nie , ale miś trup to już ok. , bardziej łopatologicznie tego nie wyłożę .

Krisu 23 - a czym się rybka różni od miśka ?

Edytowane przez alex62

A prosiłem - czytać ze zrozumieniem ! . Nie chodzi mi o to że zabito miśka , stało się i już . Chodzi o to że na forum C&R pokazywanie rybki zabitej to nie , ale miś trup to już ok. , bardziej łopatologicznie tego nie wyłożę .

Krisu 23 - a czym się rybka różni od miśka ?

Hmm a przeczytałeś moją wypowiedź?

Tym się różni, że na tym forum są wędkarze, a wędkarze łowią ryby. Mądrzy wędkarze chcą żeby ryb było w wodzie jak najwięcej - stąd promowanie C&R.

Martwy miś nijak się ma do stanu rybostanu w Polsce.

Edytowane przez hlehle