drakmen Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Pierwsza ryba w tym sezonie, cieszy podwójnie 46 cm z małej nizinnej rzeczki.Sprzętowo: Batson IST1141F. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Pinsy-łowne...oczywiście jako talizmany 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Dzisiaj i u mnie się jeden forumowy stykacz zameldował 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Dzisiejszy kleń sportowiec, wiosna tuż, tuż 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Tomi można spytać co zassał i na jakiej głębokosci? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morelowy Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Pięknie Koledzy łowicie!! Przeglądam regularnie wątek, bo jestem początkującym wędkarzem i założyłem plan na ten rok - połowić kleniojazi. Nie mam na razie żadnej rybki na koncie, trochę czytałem, oglądałem na youtubie. Pytanko do Was: lepiej zacząć próbować na Wiśle, czy zacząć od małych rzeczek? Pytam bo nie wiem czy tak wcześnie jest taka sama szansa na klenia z dużej i małej wody. Wisłę mam pod nosem (mieszkam w Krakowie), a mniejszych rzeczek w okolicy nie znam i musiałbym dopiero czegoś szukać. Pozdrawiam! Ps. Woblerki pływające i twisterki koloru naturalnego na start? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwardia Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 No piękne. W taką mizerna pogode lubię chociaż popatrzeć na zdjęcia. Filmów już nie oglądam bo nakręcam się jak zegarek.A wobki pływające, czy tonące były atakowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldebaran Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 morelowy, w krakowie jeżeli chodzi o klenie na start bezkonkurencyjna jest moim zdaniem Rudawa, ale to jak będzie ciut cieplej. Jak ktoś nie ma wprawy w kleniowaniu, to na pewno nie wróci z pustymi rękoma, bo ilościowo można nieźle połowić. Co prawda większość to rybki z przedziału 20 - 35cm, ale jest sporo 40 i trafiają się 50+, choć z racji tego, że to mała rzeka, to trudno je przechytrzyć. Podobnie z jaziami - jest ich zdecydowanie mniej niż kleni, ale trafiają się 30, 40cm, a od święta także 50+. No tylko tak jak mówiłem, to jak będzie cieplej, gdy rozpoczną migracje z wisły w małe rzeczki na letnie stanowiska. Nie wiem jak teraz, może już co wpłynęło, choć wątpię. Na pewno na wiśle są, tyle że tam już trzeba znać miejscówki, szczególnie o tej porze roku. Rzucając "przed siebie" raczej nie ma co liczyć na brania. Jeszcze pozostaje Skawinka, tam zrzucają wodę z elektrowni więc rybki są bardziej "ruchawe" i z tego co wiem na klenie można z powodzeniem liczyć cały rok. choć osobiście jakoś specjalnie tej rzeki nie znam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Dzięki Tomi można spytać co zassał i na jakiej głębokosci? Woblery jakich używam to Storki , modele RC 35, RC 30 i czasem RC 40. Woblery są pływające i w zależności od modelu pracują moim zdaniem +- 1m. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Pytanko na niektórych Storkach jest oznaczenie kropką to wtedy wobler jest pływający czy tonący ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Pytanko na niektórych Storkach jest oznaczenie kropką to wtedy wobler jest pływający czy tonący ?Tonące posiadam tylko dwa modele RC 23 1,4g i faktycznie mają czerwoną kropkę pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Panowie próbował ktoś już łowić klenia w tym roku z powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Próbowałem, niestety przy powierzchni cisza,na 8 wypadów nie widziałem najmniejszego zassania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Dzisiaj po pracy trzy szybkie godzinki nad wodą i pięć brań. Pierwsze branie delikatne i przespałem , drugie branie i kleń 30+. Branie nr trzy-kleń 40+, branie czwarte, zacinam i po chwili ciężar schodzi z kija. Zacinam branie nr pięć i udaje się wyholować 53 cm szczęścia 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Ładne kleniska Panowie, Gratulacje!Ja dzisaj wyskoczyłem na moją kleniową rzeke zaliczyłem 4 (41,43,47 i 50cm), na klenie jezdze i robie zdjecia sam dlatego sorry za jakość, bo znajomi nie lubią kleni sprzętowo:Wędka Dragon HM80 Golden River Twin Power FC 2500żyłka HM80 0,18mm.Wobler Jaxon Ferox 4 cm Kolor SC 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menduza Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Czy ktoś z szanownych Kolegów poradzi jak prowdzić woblera o tej porze roku? Jaka kolorosyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Rozne wody, rozne obyczaje. Ogolnik o tej porze roku to wobler gleboko pracujacy, wszelkiego rodzaju zatoczki,klatki gdzie woda jest cieplejsza.Prowadzisz wolno, klenie sa ospale, nie chetne do szybkich pogoni, stad dobrze jest stosowac dosc spore woblery 4-7cm. Przy slonecznej pogodzie jest szansa ze klenie wyjda na wyplycenia. (nie pisze tu w ogole o zimowiskach!) . Wyjatkiem jest woda Tomka W. ale to w ogole nie nasz kraj haha Edytowane 12 Marca 2016 przez obcy91 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor269 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 W końcu i mi udało się otworzyć sezon Taki forumowy stykacz, ale cieszy bo pierwszy Łyknął wolno prowadzonego twistera na 5 g główce. 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Czy ktoś z szanownych Kolegów poradzi jak prowdzić woblera o tej porze roku? Jaka kolorosyka?Widzę, że pytałeś o wieprz.Na tej rzece, choć pewnie to dość uniwersalne, dobre będę wyjścia z zakrętów-płanie za zewnętrznymi łukami, a także prostki i wewnętrzne łuki zakrętów z brzegową zeszłoroczną roślinnością najlepiej złamane od góry zwaliskiem. Woda powinna płynąć dość spokojnie i równo, ale na tyle mocno, aby postawiony w nurcie wobler cały czas pracował. To samo dotyczy jazia, który o tej porze roku zajmuje podobne stanowiska. Przynęty to głównie woblery w spokojnej kolorystyce od 3 do 5cm które pracują przy bardzo wolnym prowadzeniu i w "stójce".Pozdrawiam. Edytowane 13 Marca 2016 przez drakmen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Czy ktoś z szanownych Kolegów poradzi jak prowdzić woblera o tej porze roku? Jaka kolorosyka?Najlepiej mały wobek, kolory jak najbardziej naturalne (Ja, srebrne boczki, czarny grzbiecik, biały brzuszek). Wobek który zacznie zamiatac przy jak najwolniejszym prowadzeniu tak tak go prowadzic pod prąd z przestojami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. tadekb Opublikowano 13 Marca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Moja wiślana, kleniowa inauguracja. Grubaśne 50+. W dodatku, nie licząc innego, przyłowionego przypadkiem przy pstrągach, to pierwszy tegoroczny Niesamowicie mocny. Nawet podejrzewałem, że to nie kleń. Woda spora, zimowa. Szaro, buro i ponuro. Ale wiosna blisko - życie widać. Na innym miejscu trafił się bolo 60+(cały w wysypce). Leszcze też się pokazywały. Mikado Lexus do 12g, Zauberek 2000, 0,14 i mały świsterek na 1,5g. 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Ja byłem dzisiaj rozdziewiczyć mój nowy patyczek, udało się dwa razy 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Chyba się sprawdza wigilijny przesąd W wigilię zakończyłem sezon kleksem 56 nowy otwarłem 55 Edytowane 31 Marca 2016 przez bartsiedlce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winko Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Ja tak czy owak zawitam nad Ropą dopiero za miesiąc więc mnie to się nie śpieszy Cały czas mowa o wędzisku na blanku Blaas SLXF 1006-2N 10'0". Którym podobnie jak Autora tych ładnych klusek zaraził nie nasz forumowy kolega @Sebo który gościł u nas końcem ubiegłego roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Cóż... Tomku wiesz że trochę marudziłem nad Ropą i nie byłem na 100 % pewny Wybór był ciężki, ale po konsultacjach z kolegami z forum i Twórcą kijka, którym serdecznie dziękuję za każdą radę i wskazówkę wybrałem Phenix'a M1 SP 962 XUL i jest suuuper Edytowane 31 Marca 2016 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi