Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie Koledzy łowicie!! Przeglądam regularnie wątek, bo jestem początkującym wędkarzem i założyłem plan na ten rok - połowić kleniojazi. Nie mam na razie żadnej rybki na koncie, trochę czytałem, oglądałem na youtubie. Pytanko do Was: lepiej zacząć próbować na Wiśle, czy zacząć od małych rzeczek? Pytam bo nie wiem czy tak wcześnie jest taka sama szansa na klenia z dużej i małej wody. Wisłę mam pod nosem (mieszkam w Krakowie), a mniejszych rzeczek w okolicy nie znam i musiałbym dopiero czegoś szukać. Pozdrawiam!

Ps. Woblerki pływające i twisterki koloru naturalnego na start?

• Like 1

morelowy, w krakowie jeżeli chodzi o klenie na start bezkonkurencyjna jest moim zdaniem Rudawa, ale to jak będzie ciut cieplej. Jak ktoś nie ma wprawy w kleniowaniu, to na pewno nie wróci z pustymi rękoma, bo ilościowo można nieźle połowić. Co prawda większość to rybki z przedziału 20 - 35cm, ale jest sporo 40 i trafiają się 50+, choć z racji tego, że to mała rzeka, to trudno je przechytrzyć. Podobnie z jaziami - jest ich zdecydowanie mniej niż kleni, ale trafiają się 30, 40cm, a od święta także 50+. No tylko tak jak mówiłem, to jak będzie cieplej, gdy rozpoczną migracje z wisły w małe rzeczki na letnie stanowiska. Nie wiem jak teraz, może już co wpłynęło, choć wątpię. Na pewno na wiśle są, tyle że tam już trzeba znać miejscówki, szczególnie o tej porze roku. Rzucając "przed siebie" raczej nie ma co liczyć na brania. Jeszcze pozostaje Skawinka, tam zrzucają wodę z elektrowni więc rybki są bardziej "ruchawe" i z tego co wiem na klenie można z powodzeniem liczyć cały rok. choć osobiście jakoś specjalnie tej rzeki nie znam.

• Like 2

Dzisiaj po pracy trzy szybkie godzinki nad wodą i pięć brań. Pierwsze branie delikatne i przespałem :D , drugie branie i kleń 30+. Branie nr trzy-kleń 40+, branie czwarte, zacinam i po chwili ciężar schodzi z kija. Zacinam branie nr pięć i udaje się wyholować 53 cm szczęścia ;)

9f0ba20b-22b0-4f69-b5ec-2c1b6401b5ea_zps

c28a9800-9929-4ea5-acc9-2da592954342_zps

• Like 41

Ładne kleniska Panowie, Gratulacje!

Ja dzisaj wyskoczyłem na moją kleniową rzeke zaliczyłem 4 (41,43,47 i 50cm), na klenie jezdze i robie zdjecia sam dlatego sorry za jakość, bo znajomi nie lubią kleni :( 

sprzętowo:

Wędka Dragon HM80 Golden River 

Twin Power FC 2500

żyłka HM80 0,18mm.

Wobler Jaxon Ferox 4 cm Kolor SC

post-50385-0-43880900-1457625830_thumb.jpgpost-50385-0-09302500-1457625862_thumb.jpgpost-50385-0-52782700-1457625863_thumb.jpgpost-50385-0-07178500-1457625865_thumb.jpgpost-50385-0-19013400-1457625867_thumb.jpgpost-50385-0-80636500-1457625868_thumb.jpg

• Like 48

Rozne wody, rozne obyczaje. Ogolnik o tej porze roku to wobler gleboko pracujacy, wszelkiego rodzaju zatoczki,klatki gdzie woda jest cieplejsza.Prowadzisz wolno, klenie sa ospale, nie chetne do szybkich pogoni, stad dobrze jest stosowac dosc spore woblery 4-7cm. Przy slonecznej pogodzie jest szansa ze klenie wyjda na wyplycenia. (nie pisze tu w ogole o zimowiskach!) . 

Wyjatkiem jest woda Tomka W. ale to w ogole nie nasz kraj :D haha

Edytowane przez obcy91
  • Like 1

Czy ktoś z szanownych Kolegów poradzi jak prowdzić woblera o tej porze roku? Jaka kolorosyka?

Widzę, że pytałeś o wieprz.

Na tej rzece, choć pewnie to dość uniwersalne, dobre będę wyjścia z zakrętów-płanie za zewnętrznymi łukami, a także prostki i wewnętrzne łuki zakrętów z brzegową zeszłoroczną roślinnością najlepiej złamane od góry zwaliskiem. Woda powinna płynąć dość spokojnie i równo, ale na tyle mocno, aby postawiony w nurcie wobler cały czas pracował. To samo dotyczy jazia, który o tej porze roku zajmuje podobne stanowiska. Przynęty to głównie woblery w spokojnej kolorystyce od 3 do 5cm które pracują przy bardzo wolnym prowadzeniu i w "stójce".

Pozdrawiam.

Edytowane przez drakmen
  • Like 3

Czy ktoś z szanownych Kolegów poradzi jak prowdzić woblera o tej porze roku?  Jaka kolorosyka?

Najlepiej mały wobek, kolory jak najbardziej naturalne (Ja, srebrne boczki, czarny grzbiecik, biały brzuszek). Wobek który zacznie zamiatac przy jak najwolniejszym prowadzeniu tak tak go prowadzic pod prąd z przestojami.

• Like 1

Ja tak czy owak zawitam nad Ropą dopiero za miesiąc więc mnie to się nie śpieszy  :P

Cały czas mowa o wędzisku na blanku Blaas SLXF 1006-2N 10'0". Którym podobnie jak Autora tych ładnych klusek zaraził nie nasz forumowy kolega @Sebo który gościł u nas końcem ubiegłego roku  ;)  

• Like 1

Cóż... Tomku wiesz że trochę marudziłem nad  Ropą i nie byłem na 100 % pewny :mellow:    Wybór był ciężki, ale po konsultacjach z kolegami z forum i Twórcą kijka, którym serdecznie dziękuję za każdą radę i wskazówkę wybrałem Phenix'a M1 SP 962 XUL i jest suuuper  ;)

Edytowane przez bartsiedlce