Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Z powierzchni na żuczka :)

Gratulacje :)!!!

Dobrze się dowiedzieć, że klenie zaczynają już się podnosić do powierzchni wody i zbierać pokarm również z powierzchni :).

Trzeba będzie zaatakować w weekend :).

Można wiedzieć na co się skusił, wobler z produkcji seryjnej czy hand made :) ?

Gratulacje :)!!!

Dobrze się dowiedzieć, że klenie zaczynają już się podnosić do powierzchni wody i zbierać pokarm również z powierzchni :).

Trzeba będzie zaatakować w weekend :).

Można wiedzieć na co się skusił, wobler z produkcji seryjnej czy hand made :) ?

Ryba wzięła na muchę piankowca, imitującą żuka.

Gratulacje. Piękne rybki i bardzo ładne zdjęcia.

Możesz rozwinąć nieco temat "kleniowego gumowania"? :)

Łowca kleni ze nie żaden, nie łowię tych ryb na woblery. Jeśli już to właśnie na gumy. Gumkę (jaskółka, jej odmiana lub rippereka) zbroję w lekką główkę jigową - w zależności od głębokości i nurtu od 1g do 3 g. Zdarza się  (choć rzadko), że trzeba założyć i 5g. Najczęściej rzut wykonuję w poprzek nurtu, tak aby sprowadzając gumkę wachlarzem pod "mój" brzeg dotknęła ona dna dwa, trzy razy i jednocześnie przeszła przez jak najwięcej miejsc w który mogą stać ryby. Jeśli mam zlokalizowane ryby to próbuję też rzucić tak metr powyżej tego miejsca i sprowadzić przynętę tam gdzie spodziewam się brania. To zazwyczej jest bardzo agresywne i dobrze wyczuwalne - najczęście ryby zacinają się same :). Moim zdaniem ważne są trzy elementy: - muszą być ryby, - należy odpowiednio dobrać kolor przynęty (moim zdaniem dobrze sprawdza się fioletowy i jego odcienie), - bardzo ważna jest odpowiednia gramatura główki, nawet pół grama w jedną czy drugą stronę, może spowodować, że przynęta będzie zignorowana. 

To chyba najważniejsze sprawy.

Łowię cienką plecionką - PE 0.6 lub 0.4, z długim, ponad metrowym przyponem z fluorocarbonu. 

• Like 3

Po poście z sześćdziesiątką kolegi, trochę głupio pokazywać czterdziestki, ale co tam... I ja się pochwalę. ;) Sprzętowo: MHX ST-1023 ubrany przez @Hubertus'a, Twin Power 2500, żyłeczka 0.16, a na jej końcu Hornet 2HS BT. ;)

VdQuU3G.jpg

Bywają i plusy łowienia z kompanem. :P

gZ4WU3H.jpg

Oczywiście C&R. :D

z5IKWHt.jpg

• Like 32

@guciolucky , na jakiego widła wziął? Bandziorek czy brzanówka?

@tadekb, czuję się pozamiatany, bo łowimy prawie w tych samych miejscach.. Gdzie ja tu wyjeżdżam z 40, wstyd, albo się poprawię albo będę siedział cicho z takim przedszkolem.

Swoją drogą to widzę że ja te kluski probuję dość grubo w sensie przynęty łowić, 4-7cm woblerki, a tu jak widać królują maluszki. Jakieś skrzywienie chyba po pstrągach, gdzie maluch zagryza 5cm.

Edytowane przez etherni