Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy gratulacje pięknych ryb. Osobiście przygodę z kleniem zaczynam dopiero w tym sezonie, na razie wyniki marne. Mam pytanie do bardziej doświadczonych.

Znalazłem fajną miejscówkę, widzę kilka dużych kleni, pod nawisami drzew, oraz w dołkach stoją. Małych kleników jest sporo. Pytanie dotyczy sposobu żerowania kleni, czy duże klenie żerują na drobnicy podobnie do szczupaka? Czy jest chlapanie wodą i wyskok w górę, ponad wodę, drobnicy? Czy może to inna ryba, np. boleń tam żeruje? Szczupaków na 100% tam nie ma.

Wczorajszy dzień spędziłem na polowaniu na klenie.

Łatwo nie było bo długi ,słoneczny weekend gwarantował najazd ogromnej rzeszy turystów.

Tak też było.Masa tratw i kajaków które mąciły niską wodę i płoszyły ryby.

Udało się wymęczyć kilka ryb,jednak bez okazów,żadna nie przekroczyła pięćdziesiątki.

d6371859a48282a1med.jpg

Sprzęt i przynęta zastosowane do połowu bez zmian.Tylko żyłka troszkę cieńsza -0,18 P-Line CX Premium.

Dodatkową atrakcją była i jest tzw."wędkarska opalenizna".

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 38

Znalazłem fajną miejscówkę, widzę kilka dużych kleni, pod nawisami drzew, oraz w dołkach stoją. Małych kleników jest sporo. Pytanie dotyczy sposobu żerowania kleni, czy duże klenie żerują na drobnicy podobnie do szczupaka? Czy jest chlapanie wodą i wyskok w górę, ponad wodę, drobnicy? Czy może to inna ryba, np. boleń tam żeruje? Szczupaków na 100% tam nie ma.

ja bym próbował na smużaka jak stoją pod nawisami...

(...)Na piankowce na razie nie łowię bo te duże owady dopiero się pojawiają w większej ilości. Kilka razy próbowałem i bez efektu, natomiast goddard się sprawdza :)

(...)

Fakt, na razie "dupy nie urywa", ale już pierwszy piankowy wyszedł z wody w ostatni weekend:

DSCN0679a_sasnssq.jpg

• Like 12

Wczorajszy klenik.

Łapczywy strasznie, całą Brombę XXL wessał do dzioba :)

Rybki brały całkiem nieźle, choć do tej ilości brań jakie były przedwczoraj to daleko...

Wczoraj mieliśmy bardzo wesoło na rybach :) Zebrała się mocna grupa. Zawody wygrał Nito-złowił najwięcej. W nagrodę zrobił reszcie zdjęcia :)

Slavo

20160530_200729-1.jpg

DSC_3686.JPG

DSC_3695.JPG

DSC_3696.JPG

Edytowane przez Slavobeer
  • Like 46

Wątpię, czy to po tarle.Bardzo ładny kleń, ale te rany? wydra? drapieżnik?

Cieszę się, ze coś się dzieje może znajdę dzisiaj czas i pojadę

Bardzo możliwe, że wydra. Widziałem w tamtej okolicy zwierze, które mogło nią być. I chyba ma małe.

Kleń mimo ran był w bardzo dobrej formie, jeden z najwaleczniejszych jakie miałem okazję złowić. Odpłynął szybko, żywotna sztuka. Po takich przejściach będzie z niego niezła wyga ;)

Edytowane przez coma