Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

No i kleń z małej rzeczki wychodzony, równe 50cm. Zażarł smużaka "biedronkę" zaraz po wpadnięciu do wody, głębokość w tym miejscu ledwie za kolano. Ładnie odjeżdżał pod prąd, dodatkowo kotwica wobka złapała jakąś reklamówkę/śmiecia z dna. 3 kleń w życiu, no i oczywiście PB. Takiej kluchy nie spodziewałem się w takiej rzeczce. Zdjęcie kiepskie, bo ręcę mi całe chodziły, a mistrzem selfie nie jestem. W każdym bądź razie rybka odpłynęła w dobrej kondycji, mimo iż krew się polała. Czyli nie trzeba jednak jeździć nad Wisłę, żeby łowić fajne rybki. 

d302ba1c0dd05ef0med.jpg

Pozdrawiam!

Edytowane przez morelowy
  • Like 18

Woblerki Darka Mleczki nie wymagają specjalnego prowadzenia,ale pamiętam jak kilkanaście lat temu latem na "mojej" rzece obserwowałem stada dużych kleni.Normalne woblery miały w głębokim poważaniu...i wtedy kupiłem kilka żuczków Darka Mleczki.No i dopiero wtedy mogłem liczyć na brania konkretnych ryb.Niestety miały jedną wadę...Nie można było nimi za daleko rzucać.

Teraz te woblerki zastąpiły Lil Bugi,Biedronki Tapsa które mają tą przewagę,że są dużo bardziej lotne,ale mam jeszcze w pudełku kilka smużaków Darka Mleczki,które nieraz jeszcze wiszą na końcu wędki :P

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Trafić na dobrą wodę na moich ulubionych rzekach to w tym roku sztuka, najpierw lampa, potem burza i "pucówa", więc zaraz woda do kitu, następnie znowu żarówa, po niej burza, i tak w kółko.... :huh:  Jednak czasami udaje się pochodzić nad rzeką (w pięknych okolicznościach przyrody i niepowtarzalnych ;) ), a nawet coś wyjąć:

IMG3913JP_sqqrhap.jpg

IMG3970JP_sqqrhaw.jpg

IMG3933JP_sqqrhax.jpg

IMG3939JP_sqqrhaa.jpg

• Like 16

Rozumiem ze prowadzone z prądem?

Oczywiście, że tak. Złowienie klenia w ciurku szerokości 4m z krystalicznie czystą wodą na przynętę prowadzoną pod prąd graniczy z cudem.

Woblera prowadziłem bardzo powoli, klenie wyjątkowo ładowały w niego bez nawrotki. Zwykle mam sytuację kiedy kleń płynie za wabikiem, wyprzedza go, ustawia się poniżej niego i dopiero wtedy uderza.

Cephalus frustratus skrzywdzony woblerem Bastard 4 TB'S za pomocą żyłki Konger Steelon 0,16mm w kolorze szaro-niebieskim, wędka na blanku Talon VI+ 90MLXF z FC, kołowrotek shimano stella 02 JDM 2500 SDH, niebo pochmurne, pora wieczorna, woda ciepła i zarośnięta, przepływ mały, na dnie kilka małych kamieni i dwa ślimaki, wodery lemigo rozm 43, rzeka Łyna w centrum miasta Lidzbark Warmiński. Plecionki i żyłki w innym kolorze nie dały brań tak samo jak inne kołowrotki i wędki też się nie sprawdziły, ryba pochwyciła wobler podany na godzinę 10.10, który po przekroczeniu 14.14 został wolno oddany w dół rzeki gdzie nastąpiło jego zatrzymanie przez klenia. Podczas holu, nieopodal łowiska przechadzała się starsza pani z niewielkim, szczekającym kundelkiem, który spowodował ucieczkę klenia w dół rzeki, podebranie nastąpił kilkanaście sekund później za pomocą podbieraka muchowego Konger 70x60cm. Całe szczęście byłem wyposażony w odpowiedni sprzęt gdyby zabrał inny nic bym dziś nie złowił uffff

13627021_1412399552109354_35108487761300

• Like 39

W sobotę niezliczona ilość brań z powierzchni do 13 tylko cmokanie i zasysanie ale bez zawieszki ale po południu to już 4 kluski wyjęte i dwa zaparkowane w trawach ,chaszcze ponad mój wzrost i nie do przebycia nieraz ale tam właśnie śpią kluski

kijek mikado 290

młynek stradic 2016

żyłeczka dragon 0,16 i lekko tonący bujający na boki swojak

38a119dee708295amed.jpg

• Like 8

Udało się wyśrubować nowe PB. Jak to często bywa miał być to ostatni rzut dnia. No i stało się.

52 cm. Zassał piankowego żuka. Piankowiec najpierw minął jego stanowisko, by po krótkiej chwili płynąc z prądem wynurzył się tuż za nim i z impetem go zaatakował.

WP_20160710_16_33_01_Selfie_zpsmrdzyxxi.

A tu jeszcze jeden na tą samą przynętę

WP_20160710_16_09_30_Selfie_zpsqha3b1g4.

• Like 23