Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś na nogach od 5.Nad rzeką byłem o 5.30 zapowiadał się ładny bezwietrzny i do tego ciepły dzień. Woda niska i przejrzysta wiec zapowiadało się przyjemne łowienie. Brań sporo, jednak rybki jakieś niezdecydowane były, co rusz wypluwaly wobka, trochę mnie to irytowalo, ale do czasu gdy na spokojnej dosyć głębokiej wodzie coś delikatnie przytrzymalo wobka, zacialem i wreszcie hamulec zagrał tak jak lubię.Hol trwał jakieś 5 minut, parę odjazdów i koleczek i klenior był na brzegu, szybka miara a tu banan na twarzy  nowe PB 47 cm. :)Fotka i do wody, wiem gdzie pomieszkuje takze moze sie jeszcze spotkamy.

Po nim zlapalem jeszcze kilka w przedziale 35-40, takze dzien byl udany.

post-59807-0-91024700-1468396615_thumb.jpg

post-59807-0-34084300-1468396677_thumb.jpg

• Like 18

Dziś na nogach od 5.Nad rzeką byłem o 5.30 zapowiadał się ładny bezwietrzny i do tego ciepły dzień. Woda niska i przejrzysta wiec zapowiadało się przyjemne łowienie. Brań sporo, jednak rybki jakieś niezdecydowane były, co rusz wypluwaly wobka, trochę mnie to irytowalo, ale do czasu gdy na spokojnej dosyć głębokiej wodzie coś delikatnie przytrzymalo wobka, zacialem i wreszcie hamulec zagrał tak jak lubię.Hol trwał jakieś 5 minut, parę odjazdów i koleczek i klenior był na brzegu, szybka miara a tu banan na twarzy  nowe PB 47 cm. :)Fotka i do wody, wiem gdzie pomieszkuje takze moze sie jeszcze spotkamy.

Po nim zlapalem jeszcze kilka w przedziale 35-40, takze dzien byl udany.

Mówisz,że hol trwał 5 minut,to tak z ciekawości spytam jakim sprzętem łowisz?

• Like 1

Radzę spróbować podejść dużego klenia w niewielkiej rzece a później np. na napływie lub przemiale ostrogi większej rzeki...nie twierdze ze łowienie kleni 50plus w no. Odrze jest proste,trochę ich tam złowiłem,ale już np. na Drawie lub tym podobnych wymaga nie lada wtajemniczenia oraz innego podejścia

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 15

Pozwolę sobie zabrać głos, mimo, że większość być może bije mnie swym doświadczeniem na głowę. :) 90% wypraw poświęcam na łowienie klenio-jazi na malutkich rzekach nizinnych, których szerokość nie przekracza 10 metrów, a średnia szerokość to około 4-5 metrów. Ryb jak na tak niewielki ciek jest stosunkowo dużo, występują też ryby słusznych rozmiarów 50-60 cm, standardowy rozmiar łowionych przeze mnie to 30-45 centów. Zlokalizowanie ryb jest duuuużo łatwiejsze niż na większych rzekach, jednak podejście, odpowiednie podanie wabia, poprowadzenie i skuszenie do brania to zupełnie inna bajka, szczególnie w okresie letnim. Ryby ze względu na potężną ilość, dostępnego dla nich żarcia ignorują bez mała wszystko, a odprowadzenia i podskubywania ryb 50+ przyprawiają o palpitację serca. Niestety w małych, nizinnych rzekach o dość leniwym nurcie ryby przebierają między roślinnością wodną, narybkiem i niezliczoną ilością drobnych owadów i oszukanie ich wymaga dużego doświadczenia i mega szczęścia. Jedynym odstepstwem od tej reguły są odcinki o szybkim nurcie i kamienistym dnie, gdzie chociażby przebywające klenie ładują praktycznie we wszystko bo nie mają czasu by przyglądać się przynęcie. Niestety najczęściej są to ryby niewieielkie, ktore wyprzedzają te największe i poprostu płoszą je z łowiska. Inaczej ma się sprawa w miesiącach chlodniejszych, kiedy to w wodzie zaczyna brakować żarcia, a spinningowe wabie stają się bardzo atrakcyjne, szczególnie gdy podstawia się je pod sam rybi nos. Najlepszym okresem w tym roku był dla mnie luty i marzec, kiedy to połowiłem dość fajne ryby w przyzwoistej ilości jak na tak małą rzekę, im cieplej tym coraz ciężej. ;)

• Like 19

Również łowię na Drawie i innych mniejszych ciurkach a większą rzeką, w której poszukuję kleni jest Warta i mam podobne zdanie i doświadczenia jak moi przedmówcy! W mniejszej rzece łatwiej namierzyć klenie, ale trudniej złowić (nawet jak skusisz jednego, zwykle mniejszego, to reszta się płoszy) a np. na Warcie poza przelewami (w cieplejszych miesiącach) trzeba się za nimi trochę nachodzić. Ot co... ;)

Wczorajszy połów; 9 kleni w przedziale 40-49 i te dwie pięćdziesiątki z małym plusem. Wszystkie w "lampie" z powierzchni na odcinku gdzie ospała,prześwietlona rzeka przyspiesza we wlewie w przepławkę. To jedyne miejsce gdzie w gorący dzień można tu przechytrzyć większą rybkę.

p.s.

Na YouTube wrzuciłem filmik z tego połowu "Kleniowe branie 2" (...prawie jak "Szczęki 2" :D)

post-50504-0-85263200-1468965203_thumb.jpg

post-50504-0-86985400-1468965209_thumb.jpg

post-50504-0-18990100-1468965213_thumb.jpg

Edytowane przez Remicki
  • Like 39

Moje trzy najwieksze z ostatnich trzech wypadow.

Dzisiejsze 48cm porannego szczescia 

post-61063-0-82881500-1469206871_thumb.jpg

poprzednie 52

post-61063-0-96406900-1469207623_thumb.jpg

i 50tka

post-61063-0-47205600-1469207647_thumb.jpg

a przyneta to moj nr 1 w pudelku chrabek XXL

post-61063-0-28660100-1469207685_thumb.jpg

Malo czasu przed kolejna trasa (kierowca TIR) ale jutro rano

ruszam po swoja zyciowke!

Mam nadzieje :P

P.S sorki za brak Polskich znakow

• Like 14

Zyciowki dzisiaj nie bylo ale poranek udany na 102 :)

Dwa razy po 51cm

Pierwszy zameldowal sie o szarowce okolo 4:20

na kamienistym przelewie.

post-61063-0-12538000-1469259669_thumb.jpg

Potem dlugo dlugo nic nie liczac dwoch bran kleniowej mlodziezy i okolo 7:30

gdy wracalem do samochodu zauwazylem na bardzo plytkiej wodzie pomiedzy

zalanymi trawami delikatna zbiorke . Po powolnym podczolganiu sie do brzegu

(doslownie) i krotkim rzucie pod prad spodziewalem sie delikatnego brania (obstawialem 

po tej delikatnej zbiorce jazia) nastapilo bardzo agresywne branie i kolejne 51cm szaleje na kiju :D

Drugi byl troche grubszy

post-61063-0-84940900-1469261718_thumb.jpg

Musze kupic wiekszy podbierak :blink:

post-61063-0-89545800-1469262073_thumb.jpg

• Like 26