Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Być może  mój ostatni wypad na klenie w tym roku obdarzył sporą ilością brań i  rybek na brzegu.W większości drobnica...tylko jeden fotogeniczny.Przynętą numer jeden okazał się woblerek własnej produkcji.

post-46066-0-49477700-1472317140_thumb.jpg

post-46066-0-81363500-1472317176_thumb.jpg

Edytowane przez tomas
  • Like 28

Wczorajszy upał dał się we znaki kleniom; przez cały dzień "lampy" zero zainteresowania przynętami.

Dopiero ostatnie tchnienie dnia przed zmrokiem, otworzyło wodę. Wytrwałość popłaciła;

od 20.20 cztery rybki w 30min. Brania bardzo agresywne i pełną gębom (:

post-50504-0-27162000-1472402134_thumb.jpg

post-50504-0-86167900-1472402149_thumb.jpg

post-50504-0-13039600-1472402160_thumb.jpg

• Like 22

Remi widzę, że most darzy... A byłem ciut powyżej przy drugim? Dalej zołzy pływają jak w akwarium?

Tam są nie do ruszenia. Wydaje się że wystarczy podać im tam wabik pod nos i po sprawie, ale jak wiesz, tam jesteś tak wyświetlony że widzą Twój pesel.

Tydzień temu kiedy na całej rzece kleksy były niechętne, pojechałem na nie popatrzeć.

Za filarem w martwym nurcie stał Kaziu70 i tradycyjnie rozpalał wyobraźnię ...-oczywiście że spróbowałem nakarmić go balsą ;)  ale wynik był przesądzony.

Edytowane przez Remicki
  • Like 1

Wczorajszy upał dał się we znaki kleniom; przez cały dzień "lampy" zero zainteresowania przynętami.

Dopiero ostatnie tchnienie dnia przed zmrokiem, otworzyło wodę. Wytrwałość popłaciła;

od 20.20 cztery rybki w 30min. Brania bardzo agresywne i pełną gębom (:

czy mi się wydaję czy to nie jest przypadkiem stonka od adashhha?  ^_^

Zwykle jeżeli kleń stacjonuje za filarem to łomżyńska wirówka sprowadzona w dół rzeki załatwia temat. Podchodzić należy w górę rzeki. Nie wolno podać na głowę ani "najechać" ryby. Wobler w takim układzie nigdy mi się nie sprawdził, dlaczego tak jest nie potrafię uzadadnić.

Edytowane przez guciolucky
  • Like 3

Nie należy przecinać warkocza poniżej filaru, tor wirówki powinien być równoległy w stosunku do krawędzi warkocza.

Próbowałem...-może nie akurat łomżyńską. Wszystko już pływało w różnych kierunkach, tempem i głębokością -a tu też wielkiego pola manewru nie ma bo 20cm pod lustrem zaczyna się płożyć trawsko. Problem polega na tym że jestem tam widoczny za każdym razem (bo inaczej nie da rady) a ten kleks to król odcinka -prawdziwy profesor, na rekord kraju. W nocy, z kolei cały most jest oświetlony i ja też (: . Myślę że on tam nie żeruje... -mając dobry wgląd w okolicę, czuje się bezpiecznie i tam odpoczywa, a na popas wychodzi na inne odcinki. Czasem w tamtejszej okolicy coś wali tak głośno i charakterystycznie dla kleksa że podejrzewam właśnie jego. A pod mostkiem zawsze cisza...

Edytowane przez Remicki

Zwykle jeżeli kleń stacjonuje za filarem to łomżyńska wirówka sprowadzona w dół rzeki załatwia temat. Podchodzić należy w górę rzeki. Nie wolno podać na głowę ani "najechać" ryby. Wobler w takim układzie nigdy mi się nie sprawdził, dlaczego tak jest nie potrafię uzadadnić.

Gucio, jak możesz, poproszę zdjęcie tej obrotówki. ...albo namiar na nią.

Edytowane przez Remicki

Próbowałem...-może nie akurat łomżyńską. Wszystko już pływało w różnych kierunkach, tempem i głębokością -a tu też wielkiego pola manewru nie ma bo 20cm pod lustrem zaczyna się płożyć trawsko. Problem polega na tym że jestem tam widoczny za każdym razem (bo inaczej nie da rady) a ten kleks to król odcinka -prawdziwy profesor, na rekord kraju. W nocy, z kolei cały most jest oświetlony i ja też (: . Myślę że on tam nie żeruje... -mając dobry wgląd w okolicę, czuje się bezpiecznie i tam odpoczywa, a na popas wychodzi na inne odcinki. Czasem w tamtejszej okolicy coś wali tak głośno i charakterystycznie dla kleksa że podejrzewam właśnie jego. A pod mostkiem zawsze cisza...

Remas ON TAM pływa zawsze gdy... wie, że się wybierasz... tylko po to żeby odwrócić Twoją uwage od jego jeszcze większych kolesi ;)

• Like 1

Jak wygląda Łomżyńska obrotówka bo pierwsze słyszę takie określenie?

Coraz ciężej o klenia ze stojącej wody :( Tym bardziej, że ze zbiornika z dnia na dzień ubyło 30cm wody i od kilku dni jest jak martwa :(

Trafił się tylko jeden, ale gruby i żwawy :D

post-51665-0-72111800-1472888779.jpg

Sprzętowo:

SG Parabellum 0-5g,

Shimano Sedona 1000 FE + P Line 0.12mm

Ciężki mikrojig własnej roboty

post-51665-0-72111800-1472888779_thumb.jpg

• Like 3

Korzystając z ostatnich ciepłych dni, skoczyłem na klenie. Miałem na kiju klenia, można chyba powiedzieć" życia"  :o . Kiedy zobaczyłem, że startuje do muchy, byłem pewny, że weźmie, ale wiedziałem też, że na ten zestaw go nie wyjmę. Rzeczywiście po dwudziestu sekundach porwał wszystko i tyle go widziałem. Kiedy "pogrubiłem" zestaw, kilka ładnych ryb wyjąłem, w tym jedną 50+, ale w porównani z tą co mi poszła, to były przeciętniaki :) . Może jeszcze kiedyś się uda ;) .

DSC05890J_ahnrxhr.jpg

DSC05895J_ahnrxhx.jpg

DSC05906J_ahnrxhn.jpg

DSC05943J_ahnrxhe.jpg

DSC05945J_ahnrxha.jpg

Edytowane przez marekn
  • Like 26

Hej, gratulacje dla wszystkich łowców kleni.Zdjęcia które wrzucacie,są super! Pozwolę sobie również ,na umieszczenie ostatniej  zdobyczy. "Stojak do ryby"był tylko taki dostępny,więcej się nie dało wyciągnąć ;)  :D mina tzw.smutek członka.

ricci55.pngpicture share

Sprzętowo-MHX HS 9600-2 12lb,Vanquish 12 4000,Spiderwire 10lb,Pontoon 21 Red Rag 36MDR,branie nastapiło na szczycie ostrogi. 

Fotkę wykonał Tasiek,pozowała odrzańska 50-tka,reszta jest milczeniem :D

• Like 38