Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Na "duże" woblery przyławiam klenie od czerwca, zazwyczaj są to wyrośnięte ryby ale też czasami uwiesi się taki 30+,apropos największe klenie moje i moich kolegów, po za jednym wyjątkiem, zostały złowione na  woblery 8-11cm.

Przygode z brzana zaliczylem w polowie miesiaca.

Ostatni weekend przyniosl ciezkie walki na super niskiej, cieplej wodzie.

Pstragi mocno w defensywie.

Podszedlem do dosc szerokiego rozlewiska (idac oczywiscie w gore rzeki) o zmiennej glebokosci. Na dnie pojedyncze kamienie.

Widze ze cos jakby rybki ganialo, jakby maly bolen przeplynal po glebszym. 
Ataku nie bylo widac.

Oblawiam spokojnie glebsze partie mucha swojej konstrukcji.

W polowie trasy przejscia wabika branie. Ale takie inne.

I blysk pod wierzchem i ryba w dol rzeki i na hamulcu delikatnie.  Teczak ?  By wyskoczyl.

No nie teczak zatem. 

Chwile potem w podbieraku laduje maloglowy klen katalonski w rozmiarze 50.

Miarka, fota na brzegu.

Wracam na mete...i w trzecim rzucie drugi mniejszy, taki 47. Przyneta ta sama.

Sprzetowo to nowy suzuki 6 6 dlugosci 8-10-12 lb chyba opisany, zbudowany przez yglo. Shimano 2500 i zylka 0.25 mm. Muszka na haku gamakatsu worm. 

Zdjecie wyszlo jakby jesiennie, ale to dlatego ze to poranek. Potem bylo juz normalnie, hiszpansko. 28 stopni i lampa...

5JDmgGj4Z7tFC2hzQF_vuBJ4CCKjpHohVicB1rfa

• Like 19

• 2 tygodnie później...

Niebrzydki kleń z rynienki przy trawach.

Woblerek to glapka 3cm ,wędka -świeżo uzbrojony przez pana Jacka Suwałę, dwudziestoletni a może starszy,muchowy blank Silstar Winsminster Boron, kołowrotek -Shimano Catana 2500.

Ryba ładnie ,pewnie zdjęła wobka tuż przed zmrokiem.

post-53552-0-35078500-1476902826_thumb.jpg

• Like 18

Wiślany klonek 56 cm z opaski. Trafił w Snipera 7 Hegemona w opadzie.

Kurcze, ten wobler, to dla mnie prawdziwa zagadka!... Jak pierwszy raz go nabyłem, to z wielką nadzieją wybrałem się na bolenia i już w pierwszym rzucie miałem ...okonia! Po dwóch godzinach łowienia na typowo boleniowy wobler i w typowo boleniowych miejscach miałem ...dwanaście okoni! Do dziś złowiłem na niego wiele rybek, ale ...ani jednego bolenia! :) :) :)

Tomus nie odbierz mnie zle, lowisz systematycznie fajne ryby, nie puszysz sie , swoja obecnoscia zaszczycasz watki z rybami. Iloscia postow 333 wniosles wiecej niz niektorzy majacy ich kilka tysiecy.Oby tak dalej.Gratuluje i pzdr

Co do ilości ryb i moich postów to rzeczywiście Chyba masz racje ;)!!! - znaczna większość nich dotyczy moich rybek oraz przygód. Staram się ograniczać czas spędzony na czytaniu o sprzęcie także na wypowiedziach o nim... Wolę iść i łowić, łowić !!!   ŁOWIĆ !!!!! :D Przecież nasze hobby polega na wędkowaniu, spędzania czasu w kontakcie z przyrodą ;) !!! A nie na kolekcjonowaniu i znajomości sprzętu, a coraz częściej wydaje mi się że to ja jestem inny  :huh:  :D 

Bart7 - tam na moje ;)

Pozdrawiam Panowie i Życzę jeszcze większych i piękniejszych ryb ;)!!!!!

Edytowane przez Tomus
  • Like 15

• 2 tygodnie później...

I ja po miesiącu przerwy spowodowanej chorobą w końcu wyrwałem się nad Wisłę :) Główny cel sandacz. Niestety woda jak studnia, nic się nawet nie spławiło. Rzeka opadła o dobre 30cm. Od 5 rano obławiałem miejscówkę na przemian woblerami i gumami. Zero oznak żerowania. Na 10 minut przed zamierzonym powrotem postanowiłem spróbować złowić choć okonia. Kilka rzutów, nie ma okonia ale też jest zajebiście ;)

Mój nowy PB klenia - grube 56cm B)

4e5defcf0638a.jpg

29af13f22eba0.jpg

A oto przynęta, widać nie tylko okonie przepadają za portkami:

a10fb643eb855.jpg

Rybka wystartowała jak rakieta wracając do swojego królestwa. Może jeszcze się spotkamy :)

Sprzęt: SG Parabellum Spin 3-16, TP 11 C3000SDH, PP 3LB

• Like 46

No i byłem. No i nawet złowiłem klenia 50+, którego straciłem przy podbieraniu... W moim podbieraku SG dookoła obręczy jest pianka zapobiegająca tonięciu. Dziś przekonałem się o wadzie tego rozwiązania. Kleń zapiął się ze brzuszną kotwicę Widła, druga była na zewnątrz pyska. Gdy chciałem go wprowadzić do kosza tylna kotwica utkwiła w piance - ryba szarpnęła głową i wypięła się. Stanęła na krótką chwilę jakby nie zdając sobie jeszcze sprawy, że jest już wolna. Zdążyłem ją delikatnie złapać za ogon ale wyślizgnęła się i odpłynęła. Pocieszam się, że była mniejsza od wczorajszej. Foty nie ma ale przygoda zostanie w pamięci :) Później nie miałem już żadnych brań. Ryba uderzyła praktycznie w tym samym miejscu i czasie co wczorajsza, to chyba śniadaniowa pora większych kleni :) Jutro też tam będę :)

• Like 14

Zainspirowany zimnymi kleniami @Tomusa i jakże znajomymi krajobrazami  ;)  wybrałem się w tygodniu z kleniowym zestawem nad rzeczkę . Po trosze ze względu na krótki dzień i trudność z wypłynięciem ( bo przecież w sezonie to tylko łódka  :) ) , po trosze z czystej ciekawości ( ładnych parę lat temu byłem wyłącznie rzeczułkowym spinningistą ) . I o dziwo przy pierwszym zwiadzie miałem trzydziestaczka w pierwszym rzucie . Na gumkę , bo wtedy miałem tylko okoniówkę . Drugi wyjazd już z wobkami i długą wędką . Miałem godzinę czasu . Znalazłem dobre miejsce . Jedno atomowe walnięcie . Póżniej dwie ryby . Ta większa pod cztery dychy . Fajnie brały - bardzo pewnie . Woblerki łykane konkretnie . Póżniej jakaś wielka fala idąca pod prąd zwiastowała konkretnego zwierza . Obstawiałem bobra , ale tuż pod nogami pojawiła się wydra . W wąskim i krystalicznie czystym ciurku wrażenie niezapomniane . Gdy mnie zobaczyła zafukała , zasyczała i tyle ją widziałem . Rybki oczywiście przepłoszyła . Było super klimatycznie i mimo jesiennej martwoty nad wodą  rzeczka pokazała , że żyje ...

• Like 15