slav Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Dziś skusiłem się na szybki wyskok. 2 pierwsze rzuty, 2 kluski Potem stadko pływało mi pod nogami i miało mnie w nosie. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Dzisiejszy kleń namierzony z wysokiej skarpy jak wygrzewał się do słońca w zatoczce przy brzegu.Cicho obszedłem i ustawiłem się powyżej jego miejsca w którym skubaniec się opalał pierwsze wypuszczenie woblera - nic, drugie wypuszczenie woblera z bardzo wolnym prowadzeniem i czuje delikatne pstryk, zacinam i jest! ostrożny hol i w podbieraku ląduje całe 50cm szczęścia 49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Dwa dni temu i ja znalazłem w końcu chwile czasu do tego pogoda dopisała W promieniach słońca pięknie wygrzewały się kluski. Fajnie było je obserwować z wysokiej skarpy złowiłem łącznie 9 kleni ale nic godnego uwagi wszystkie w tych samych rozmiarach 40 i 40+ te większe były cwańsze niż ja i przynęty miały w d.... Niestety kompana brak wiec i fotki kiepskie a tak sobie odpływały już prawie mi się udało to uchwycić 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Dzisiejsza 40 szczerze myślałem ze miał grubo ponad 50 a tu proszę ,dobrze że nie spadł bo by na pewno miał :) Edytowane 10 Grudnia 2016 przez norbert-10 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 I jest ! pierwszy dzień zimy zaliczony pogoda była przednia więc i klenie wygrzewały się podobnie jak ja do słońca 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor269 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 To i ja dorzucę coś z kleniowych ostatków z Piotrkiem Pogoda jak z pierwszych dni wiosny, a nie zimy 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Duży-najlepszy 7-8cm tzn. wydaje mi się że raczej to nie są standardowe woblery na klenia ale działają- (Paweł coś o tym wie bo łowił klenie na obrotówki rozmiar chyba 4 ? haha może 5 ?- to nie żart sam byłem świadkiem ) . Na mniejsze woblery brać zbytnio nie chciały ale gdy Grzegorz założył większy wobler to w pierwszym rzucie miał koooonkretnego klenia niestety spadł. A tak na marginesie to takich dużych przynęt nauczył mnie używać Paweł oczywiście nie zawsze są skuteczne ale w niektórych porach roku są niezastąpione Edytowane 31 Grudnia 2016 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor269 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Prawda jest taka że wobler duży i odbiegajacy pracą od typowych kleniòwek, nawet tych w większych rozmiarach :-) Paweł ma rację bo pewnie bym go nawet nie wyciągał,ale jak widać czasami warto łamać stereotypy ;-) Szkoda tego pierwszego bo była to już piękna ryba.I tak jak mówi Piotrek trzeba kombinować bo każda woda jest inna,a rybki kapryśne i w tym tkwi właśnie piekno wędkarstwa ;-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zator Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Tak przy okazji polecacie male wobki czyvraczej wieksze 5, 6 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Tak przy okazji polecacie male wobki czyvraczej wieksze 5, 6 cmZależy ile kosztują. :D A tak na poważnie... Ja kleni nie łowie większymi woblerkami jak 4cm, choć czasem zdarzy się założyć jakąś piąteczkę. Tutaj była mowa o okresach cieplejszych. Zimą natomiast przechodzę na przynęty gumowe. Jakieś świsterki, kajtki itp. Wszystko zależy od tego jak zaprezentujesz rybie przynętę. Szczególne znaczenia ma to właśnie w okresach zimowych. Ryba wtedy trzyma się przy dnie i jest bardziej ospała. Reasumując robale są wtedy łatwieszym pokarmem do zdobycia.Wychodzę z założenia, że jeżeli kleń to taki w większości roślinożerca to zjada głównie robaczki jakies trawki, glony, żuczki itp. Za rybką też pogoni, więc tu wchodzą w gre wcześniej wspomniane woblerki nie koniecznie w kolorystyce tej rybki. Nie jestem jakimś szpecem o tych ryb, ale łowię je najczęściej, bo to fajne prosiaczki Na prawdę są cwane. Nie jeden wędkarz Ci powie, że kleń ma oko w każdej łusce. Ta jego chytrość i cwaniactwo cieszy mnie najbardziej, bo jednak jak już go złowię to wiem, że tym razem to ja wygrałem i udało mi się go oszukać.Wracając do przynęt to już wiesz jakimi ja łowię. Może to się zmieni i coś innego dodam do mojego kleniowego arsenału...? Nie wiem. Wszystko zależy od rozpracowania danej rzeki i upodobań kleni. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez WIL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Pożegnanie starego roku a jadąc nad wodę, nawet nie marzyłem o takim kleniu w Sylwestra Wszystkim kolegom życzę wszystkiego dobrego na ten nadchodzący nowy rok. 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Gratuluje Pawle, brawa i szacunek dla Ciebie Ile ten byczek miał?Ja byłem chwilkę ale niestety rzeka pokryta lodem Edytowane 31 Grudnia 2016 przez TOMI803 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Koniec roku już za kilka godzin, czas zakończyć wątki rybne z cyferkami 2016 w tytule. Proszę o powstrzymanie się od dalszego komentowania, klepania po plecach łowców, dyskusji o przynętach i miejscówkach, itp. Jeśli ktoś ma ochotę wrzucić jakieś wspomnienia z kleniami, zapraszam. Te ostatnie godziny 2016-go to też zakończenie naszych konkursów "Opis miesiąca" i "Wieść roku", może jeszcze ktoś zdąży wrzucić coś wyjątkowego. Pogawędki i dyskusje proszę prowadzić w innych wątkach, jest ich masa na naszym forum. Wszystkim pogromcom pięknych kleni życzę sukcesów na przelewach w Nowym Roku, oby kluseczki pozowały Wam jak najczęściej, do zobaczenia nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi