Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dzisiejszy kleń  :)  namierzony z wysokiej skarpy jak wygrzewał się do słońca w zatoczce przy brzegu.

Cicho obszedłem  i ustawiłem się powyżej jego miejsca w którym skubaniec się opalał  :P pierwsze wypuszczenie woblera - nic, drugie wypuszczenie woblera z bardzo wolnym prowadzeniem i czuje delikatne pstryk, zacinam i jest! ostrożny hol i w podbieraku ląduje całe 50cm szczęścia :D

6825581_010.JPG

• Like 49

Dwa dni temu i ja znalazłem w końcu chwile czasu do tego pogoda dopisała :) W promieniach słońca pięknie wygrzewały się kluski. Fajnie było je obserwować z wysokiej skarpy :) złowiłem łącznie 9 kleni ale nic godnego uwagi wszystkie w tych samych rozmiarach 40 i 40+ te większe były cwańsze niż ja i przynęty miały w d.... :) Niestety kompana brak wiec i fotki kiepskie 

post-52497-0-48157400-1481280202_thumb.jpg

post-52497-0-87935500-1481280224_thumb.jpg

post-52497-0-05592200-1481280236_thumb.jpg

a tak sobie odpływały :) już prawie mi się udało to uchwycić :P

post-52497-0-77655500-1481280254_thumb.jpg

• Like 25

• 2 tygodnie później...

Duży-najlepszy 7-8cm   :P tzn. wydaje mi się że raczej to nie są standardowe woblery na klenia ale działają- (Paweł coś o tym wie bo łowił klenie na obrotówki rozmiar chyba 4 ? haha może 5 ?- to nie żart sam byłem świadkiem :P ) . Na mniejsze woblery brać zbytnio nie chciały ale gdy Grzegorz założył większy wobler to w pierwszym rzucie miał koooonkretnego klenia niestety spadł. A tak na marginesie to takich dużych przynęt nauczył mnie używać Paweł :) oczywiście nie zawsze są skuteczne ale w niektórych porach roku są niezastąpione :)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Prawda jest taka że wobler duży i odbiegajacy pracą od typowych kleniòwek, nawet tych w większych rozmiarach :-) Paweł ma rację bo pewnie bym go nawet nie wyciągał,ale jak widać czasami warto łamać stereotypy ;-) Szkoda tego pierwszego bo była to już piękna ryba.I tak jak mówi Piotrek trzeba kombinować bo każda woda jest inna,a rybki kapryśne i w tym tkwi właśnie piekno wędkarstwa ;-)

• Like 3

Tak przy okazji polecacie male wobki czyvraczej wieksze 5, 6 cm

Zależy ile kosztują. :D :D

A tak na poważnie... Ja kleni nie łowie większymi woblerkami jak 4cm, choć czasem zdarzy się założyć jakąś piąteczkę. Tutaj była mowa o okresach cieplejszych. Zimą natomiast przechodzę na przynęty gumowe. Jakieś świsterki, kajtki itp. Wszystko zależy od tego jak zaprezentujesz rybie przynętę. Szczególne znaczenia ma to właśnie w okresach zimowych. Ryba wtedy trzyma się przy dnie i jest bardziej ospała. Reasumując robale są wtedy łatwieszym pokarmem do zdobycia.

Wychodzę z założenia, że jeżeli kleń to taki w większości roślinożerca to zjada głównie robaczki jakies trawki, glony, żuczki itp. Za rybką też pogoni, więc tu wchodzą w gre wcześniej wspomniane woblerki nie koniecznie w kolorystyce tej rybki.

Nie jestem jakimś szpecem o tych ryb, ale łowię je najczęściej, bo to fajne prosiaczki :D Na prawdę są cwane. Nie jeden wędkarz Ci powie, że kleń ma oko w każdej łusce. Ta jego chytrość i cwaniactwo cieszy mnie najbardziej, bo jednak jak już go złowię to wiem, że tym razem to ja wygrałem i udało mi się go oszukać.

Wracając do przynęt to już wiesz jakimi ja łowię. Może to się zmieni i coś innego dodam do mojego kleniowego arsenału...? Nie wiem. :)

Wszystko zależy od rozpracowania danej rzeki i upodobań kleni.

Edytowane przez WIL

Koniec roku już za kilka godzin, czas zakończyć wątki rybne z cyferkami 2016 w tytule. Proszę o powstrzymanie się od dalszego komentowania, klepania po plecach łowców, dyskusji o przynętach i miejscówkach, itp. Jeśli ktoś ma ochotę wrzucić jakieś wspomnienia z kleniami, zapraszam. Te ostatnie godziny 2016-go to też zakończenie naszych konkursów "Opis miesiąca" i "Wieść roku", może jeszcze ktoś zdąży wrzucić coś wyjątkowego.

Pogawędki i dyskusje proszę prowadzić w innych wątkach, jest ich masa na naszym forum.

Wszystkim pogromcom pięknych kleni życzę sukcesów na przelewach w Nowym Roku, oby kluseczki pozowały Wam jak najczęściej, do zobaczenia nad wodą.