Skocz do zawartości

Klenie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie jak zwykle, pech od początku urlopu, Najpierw pierwsze dwa dni, taki ukrop, że tylko napoje orzeźwiające trzymały mnie przy życiu ;) , w tym czasie udało mi się jedynie złamać nowy kijek, machając na sucho :D ( tyle chociaż, że dziś pojechał "na gwarancję"). Potem takie burze, że na wszystkich rzekach w okolicy, woda wielka i kawa. Dobrze, że chociaż jedną znalazłem, gdzie udało się połowić .

IMG3821JP_sqwwxhq.jpg

IMG3850JP_sqwwxrp.jpg

IMG3853JP_sqwwxhe.jpg

• Like 20

Panowie. Ja bym wolał żebyście cokolwiek napisali jak ryba była złowiona. Bo jak tylko wstawiacie zdjęcie to robimy z tego forum Instagram i nikomu to nic nie daje. Zdjęcia ryb mogę sobie zobaczyć w atlasie.

Gratuluję i oczywiście zazdroszczę ale nie po to wchodzę na forum wędkarskie.

• Like 8

Wolę przeć na szkło, hehehehe

13516208_1401485313200778_67830148321503

No i żeby nie było to może przykład podpowiedzi. Chociaż wiele lat temu pisał o tym @Pitt a potem wiele wody upłynęło zanim sam doszedłem do tego co teoretycznie było już znane a mimo to mało kto, będzie tego próbował...

13256324_1375958659086777_33324138236766

Edytowane przez guciolucky
  • Like 19

Panowie. Ja bym wolał żebyście cokolwiek napisali jak ryba była złowiona. Bo jak tylko wstawiacie zdjęcie to robimy z tego forum Instagram i nikomu to nic nie daje. Zdjęcia ryb mogę sobie zobaczyć w atlasie.

Gratuluję i oczywiście zazdroszczę ale nie po to wchodzę na forum wędkarskie.

W takim razie sobie przygotuję krótki, stały i jednakowy opis do zdjęć żeby mieć na "kopiuj/wklej" , bo wszystkie ryby łowię w ten sam sposób: kładę żuczka pod trawką, raz upłynie trochę więcej, raz mniej, i nagle połyka go kleniowy pyszczek :P w spinningu chyba więcej można nakombinować, ale jeśli chodzi o muchowanie to - przynajmniej ja - trzymam się utartego schematu.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 7

W mojej okolicy płyną niemal dwie identyczne rzeki tj. Biała Tarnowska oraz Ropa. Niby identyczne z bardzo podobnym rybostanem ale... No właśnie! Ropa płynie poniżej zbiornika zaporowego z którego do rzeki schodzi zimna i dobrze natleniona woda podczas największych upałów a opodal na Białej woda będzie wręcz gorąca! Tak więc wierzcie mi że gdy na Ropie klenie będą bardzo dobrze reagowały na XXX wabiki to już na Białej będziemy mieć całkiem inną bajkę. To tylko taki przykład. Jeżeli natomiast zestawimy np. Ropę oraz Dunajec czy też San również nie będzie czego porównywać - na pierwszej klenie będą się ustawiać na końcach płań a na drugiej będą stały tuż za przelewami. 

Morał jest z tego taki że jak sami zapewne nie raz już zauważyliście mało kto z nas tutaj podaje nazwy swoich łowisk a co dopiero konkretne miejscówki więc ciężko jest tak naprawdę wyczytać skuteczną recepturę w nawet najbardziej rozległym opisie ;)

• Like 6

Zapowiadała się piękna dniówka.. słonecznie, upalnie, czego chcieć więcej.. Niestety to samo pomyślała niezliczona horda kajakarzy uprzykrzając mi łowienie do tego stopnia, że nie dotrwałem tak długo jak zamierzałem.. dobrze że chociaż taki jeden się trafił, na chrusta z sarny:

of3jie.jpg

• Like 30

Rybki o dziwo dziś dobrze reagowały mimo totalnej lampy, co prawda do tych większych się nie dobrałem  ale brań na smużaka było sporo, kilka spadów i kilka wyholowanych, w większości rybki nieco po niżej forumowego minimum i jeden poniższy forumowy stykacz .

Wędka:  kleniowa klucha o dł. 2.90 + żyłka 0.14 i na końcu smużak. 

1467487252dsc02160.jpg

• Like 18

Guciolucky piękna rybka!!! -następna w kolekcji ;)

Po zmierzchu łowisz na tych samych miejscówkach co w dzień? Czy "nocniki" zmieniają jakoś swoje preferencje przynętowe? ...może inny sposób podania???
Mam dobrze rozpoznane kleniowisko i powoli świta myśl żeby zajrzeć tam w nocy ...- będę wdzięczny za słówko.

Pozdrawiam i gratuluję rybek!

Proszę nie cytować zdjęć

• Like 1

Slaba fota, samowyzwalacz, krzory, telefon na ziemi.

Jedno branie, taka ryba. Nie mierze juz rybek, wiec nie wiem ile miala. Moj blad ze tak wyciagnalem rece.

Nie widzial mnie, ja widzialem jak oderwal sie od przybrzeznych traw. Metr od niego podrzucilem wobka 0wada, zassal w leju i chwile potanczylismy. To moj trzeci klen, lapska to mi sie z 10 min trzesly. :D piekne lowienie

post-53106-0-44376500-1467654805_thumb.jpeg

Edytowane przez Kuballa44
  • Like 35