Skocz do zawartości

Pstrągi 2016

xdaczajuplx

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich doświadczeń wynika, że lepiej być pól godziny nad wodą z byle jaką przynętą kiedy pstrągi żerują,  niż czesać wodę pół dnia najlepszymi przynętami kiedy ryby nie żerują.U mnie brania trwają około 40min w ciągu dnia, reszta łowienia to podziwianie widoków i czekanie na tę krótką chwilę. Na mojej rzece zimą najlepsza pora to między 11 a 13.

• Like 2

Idea C&R jest w tych fotkach chyba najważniejsza. Wypuszczajmy ryby w jak najlepszej kondycji z szansa na przeżycie. W tym roku zrobiłem duży postęp w C&R dzięki kolegom z forum. Nadal jednak czasem powinienem klęczeć na grochu, bo cały czas się uczę i popełniam kardynalne błędy. Jednak myśląc co się robi ryby wracają do wody w lepszej kondycji.

Pamiętam o jednym. Prawidłowo wypuszczona ładna ryba która przeżyje jest warta 1000 sztuk narybku. Wyrośnięty pstrąg to skarb, jeśli przeżyje to w tym samym miejscu możemy go złowić kolejny raz ale już większego. Łatwiej się łowi po adresach niż na ślepo :)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 2

Ja rowniez zaliczylem swojego pierwszego w sezonie. Rybka nie mierzona, moze 40 cm, a moze mniej. Nie wiem, dla mnie niewazne. W podbierku fotka, z podbieraka wypuszczona. Teczak silny, pieknie skakal. Nie bylo widac wymeczenia tarlem. Uderzenie w woblerka jak w lecie. Silne i energiczne. Wszystko nagrane, wiec w przyszlosci napewno zamieszcze w filmiku.

Sprzetowo:

St Croix LES90MLF2

Shimano Vanquish C2500HGS

Dorado Invader 4cm

Suffix Duraflex 0.18 mm

post-55589-0-68790600-1452362627_thumb.jpg

• Like 11

Dziś w nocy nie mogłem spać , więc spakowałem sprzęcior i o 5 rano wyruszyłem by otworzyć sezon na kropki.Początek bez szału 4 maluszki około 35cm , kilka brań.Jak na zmieniające się warunki , śnieżyce która dosypała sporo śniegu , niski stan wody , to i tak uważam wyjazd za udany :).Rybki atakowały przynęty robione przeze mnie , a to cieszy podwójnie.

Edytowane przez Kajtelek2
  • Like 4

Tak ze dwa słowa poproszę o kiju ???

Co do wędki. Kij zbudowany z przeznaczaniem do jigów na blanku Phenix FX761-2 udany kij ale nie najlepszy. Kombinuje dalej  ;)

Nie mniej ma na koncie potoka 56 cm w bardzo dobrej kondycji około 2,5 kg i dala rade bez jęknięcia. Wydaje się ze jest trochę za miękka w cześć szczytowej i kilka dużych ryb mi z niej spadło co może świadczyć o słabej mocy przy zacięciu. Zaznaczam może. Używam tylko żyłek wiec może z plecionkom była by lepsza. Ale ja tego nie sprawdzę.

Niestety w tym roku jednego 50+ już mi zgubiła. Przy przygotowaniach do podbierania jig wyskoczył i tyle...wina kija? A może wędkarz do d... Nic nie zakładam  ;)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Dzisiejszy dzionek bardzo fajny lecz mroźny. Cztery kropki udało mi się wyholować. Wszystkie kropki bardzo delikatnie zapięte. Dodatkowo około dziesięciu wyjść, w tym około jeden około 50. Na zdjęciu pierwszy "40+"  w tym dniu jak i w tym roku.

post-53504-0-32923900-1453049739_thumb.jpg

• Like 6

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...