Skocz do zawartości

Okonie 2016

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejsze próby przechytrzenia okoni na Żuławach skończyły sie niestety na samych siurkach do 20cm. Trafiła sie jednak jedna gruba mamuśka 34cm ;)

Sprzęt:

Phenix FX761-2

Daiwa Luvias 2004H '15

Dragon Jiggin' Braid 0.06mm

Lunker City Grubster 2" na 3,5g główce.

Edytowane przez Żbiku

Średniaki na Wasabi 75mm - robinsonowskie podróbki Keitecha. Moczone w atraktorze o zapachu ochotki. Generalnie brały bardzo dobrze, tylko ten rozmiar.. Ale barwą nadrabiały - jak malowane

Sprzęt Diaflex Trout Jig 2,4m 5-20g

2205_okon.jpg

Edytowane przez zielan
  • Like 26

Ryba musi być w wodzie, to najważniejsze :-D 

Z tych co wkleiłem najbardziej skuteczny reno killer, myślę że świetnie imituje rybkę. Kajtki do niczego w wodzie nie podobne, ale ciekawa praca i smak, no i jeszcze się nie opatrzyły.

Kolorów przerzuciłem sporo, zostały te co na foto. Gdy gumka zawodzi to obrotówka i wirujące skrzydełko. Gdy i to nie pomaga... jutro tez jest dzień.

Ingerencja w post ze względu na wpisy usunięte powyżej. 

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Główki maluję przede wszystkim po to żeby nie błyszczały takim sklepowym ołowiem, bo to wg mnie okonia nie wabi.

Kilka razy akurat na kolorowe połowiłem i teraz maluje. Po eksperymentach zostałem przy czerwonym i czarnym żeby nie mieć za dużego zgryzu co wybrać.

A maluje zwykłymi lakierami do paznokci ze sklepu "wszystko po 3 zł"  :-)

• Like 1

Zapluty okoń...

Fenwick HMG MLF 6.0 cw 1/8-5/8 oz

ryobi ecusima 1000

kopytko relaxa 3' na 6g

Wybacz imienniku, ale ryba cieknąca mleczem nie mieści się w formule tego forum. Co prawda okoń nie ma ustalonego okresu ochronnego w naszym kraju, ale poczucie dobrego smaku i chęć ochrony każdej ryby bierze górę nad Twoim sukcesem.

• Like 10

Kocham wędkarstwo. Kocham je za to, że jest tak nieprzewidywalne.

Dzisiaj wypad, w celu popływania, docierania silniczka. Wędka tylko na wszelki wypadek :-)

Obiecujące miejsce, postój, trzeci rzut i siedzi. Pierwsza czterdziestka sezonu :

post-53938-0-86523600-1458930684_thumb.jpg

Oczywiście aparatu i kamerki brak, bo po co! Telefon do kumpla, gratki i takie tam... Kolejne kilka rzutów i siedzi! Ten większy, 43cm.:

post-53938-0-48565900-1458930806_thumb.jpg

Potem trafiam jeszcze kilka średniaków i na koniec przyławiam ładnego "gniazdowego" sandacza. Godzina szczęścia minęła, trzeba się zwijać.

Sprzęt to St.Croix Avid AIS 70MLF, Shimano Exage 2500, plećka 0,08, na końcu mały kajtek.

Udany, szybki wypad, z niczego wielka frajda :-)

Pozdrawiam.

Adam.

Edytowane przez chojny83
  • Like 31

Cześć. Wypad rozpoznawczy- szukanie ciekawych miejscówek na nowy sezon na nieznanych starorzeczach i rozlewiskach. Wędka- tak jak u kolegi nieco wyżej, zabrana tylko "na wszelki wypadek", totalnie nieokoniowy Beastmaster cx 14-40g z podłączonym stradic'iem ci4+ 4000, plecionka 20lb. Przynęta już bardziej na miejscu: kopytko 2" na główce 18g. Okoń zaatakował na ok 4m głębokości, nad kamienistym dnem, nie poszalał zbyt długo ze względu na mocny, szczupakowy sprzęt. Ryby nie mierzyłem, ten wyjazd nie zakładał złapania żadnych ciekawych ryb więc takie akcesoria jak miarka zostały w domu :unsure: Jestem pewien, że to moja życiówka- fajnie bo już myślałem, że wszystkie większe okonie w Holandii wymarły.

post-60627-0-48852100-1458995345_thumb.jpg

post-60627-0-52761900-1458995353_thumb.jpg

post-60627-0-43796000-1458995367_thumb.jpg

• Like 31

Przy okazji czyszczenia fona ze zbędnych zdjęć i filmów przypomniało mi się że coś tam okoniowego miałem nagrane.

Sorry że zeszłoroczny, jedna z wielu fajnych zebr która załapała się na sesje filmową z jednej ręki.

https://www.youtube.com/watch?v=LIV2rfNAYQs&feature=youtu.be

• Like 7

Nadeszła chwila czyszczenia wątków z rybami w tytule. Zostałem zobowiązany do zrobienia porządków. Wpisy niemerytoryczne będą kasowane. Ryby niezgodne z regulaminem będą kasowane. Zbędne dyskusje w wątkach będą usuwane.  

Usunąłem brzydkie zdjęcia i dość absurdalną dyskusję na końcu wątku. Jeśli autor foty boi się wziąć do ręki rybę, która może zgubić ikrę, to nie powinien publikować foty z jej złowienia. 

Wszelkie żale wyjaśnię na priv!

• Like 12

Od dziś mają spokój Sporo okoni na granicy 30-tki i pękatych szczupaków pełnych ikry. Widać zbliżające się tarło. Sprzętowo - Wasabi 75mm kąpany w smrodku. Węda Diaflex Trout Jig 240 -5-20g. Młynek - Pulsar CC 1025, żyłeczka 0,16mm.

OKONQW.jpg

• Like 16

Witam ,dziś na Krznie było kilka okoni ,oto największy z nich. Sprzętowo Silstar GT Traverse X do 12 gram ,przezbrojony przez pana Suwałę, wysłużona Shimano Catana 2500 ,(ale jeszcze daje radę),plecionka 0.6 ,woblerek 3cm od pana Dylewskiego.

Wszystkie ryby stały w burcie, z wachlarza nic nie udało mi się złowić.

Przy okazji dziękuję Jackowi za wędkę,puki co nic z niej nie spada.

post-53552-0-34437300-1459359236_thumb.jpg

• Like 19