Skocz do zawartości

Okonie 2016

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zwodowałem łódkę i korzystając z okazji przeprowadziłem mały rekonesans na mojej ulubionej wodzie .... Jeziorko jest urocze z bardzo czystą wodą także ryby są bardzo wymagające. Uczy pokory i tylko najwytrwalszym udaje się przechytrzyć pięknie wygrzbiecone garbuski. To właśnie one są celem moich wędkarskich wypraw. Niestety częstym przyłowem są niewielkie szczupaki , które często pozbawiają mnie moich ulubionych przynęt. Tym razem było jednak inaczej. Nie zaliczyłem ani jednej ścinki a wyciągnąłem 10 strzelców i jednego garbuska (31 cmm) . Wszystkie ryby wróciły oczywiście do wody ale rozpoznanie uważam za udane. W poprzednim sezonie udało mi się złowić na tym właśnie akwenie kilkanaście sztuk powyżej 35 cm ale wiem, że są większe. Plan na ten rok to pobić swój rekord ,który wynosi 47cm i 1,70 kg. Przy najbliższej okazji wrzucę zdjęcie :)

• Like 1

U mnie zarówno na starorzeczu jak i na Narwi już po "amorach".Na starorzeczu wyjąłem dziś jednego w granicach 27-28cm (nie mierzyłem), na rzece takiego około 20cm ,który umknął z paszczy oprawcy bo miał jeszcze świeże ślady,a potem jeszcze ja i... podwójne szczęście bo znowu przeżył uff...

Grusza kwitnie więc okonie już wytarte. Parę okonków, które osiągnęły forumowe minimum z ostatnich dni. 

Dzisiaj dodatkowa niespodzianka szczupaczek +-80. Wziął na gumkę bez ogonka, tak samo jak największy okoń. 

Sprzętowo bez zmian - Fenwick Elite River Runner, Twin Power XT 2000, plećka mistrall 008, i guma z własnego wytopu.

20160421353_zpsuodjulnv.jpg20160412351_zpsuzflbzru.jpgP2230026_zpsmzdfb83w.jpgP2230023_zpsdjittasj.jpgP2070017_zpsq1xlktnd.jpgP2230027_zps5tvp4psk.jpg

• Like 36

Dla tych co maja wątpliwości w sens C&R , dla tych co zastanawiają się jak wytłumaczyć i zachęcić innych do C&R powyższe fotki wszystko wyjaśniają . Garby zapewne niejednokrotnie złowione , chyba jeszcze tam pływają ;)  Z tego co wiem moder nie od razu kasuje spam to pogratulować AndrzejowiT B)

• Like 5

Polskie to one nie sa ale juz pewnie zaczynaja nasz jezyk rozumiec :D Ktora ryba na co to dokladnie nie pamietam ale sprzetowo kij SC LES70MF2  i kij na blanku 5S70MLF2- B z pracowni Del Toro ,na obu kijach kreciolki Pfluegher Patriarch i plecionki Dragon Invisible ,co do przynet to tez nie pamietam ake zazwyczaj jest to stare poczciwe kopyto albo gumy od  Matusiaka ,lekko nie lowie wiec glowki od 10g wzwyz do 25/30g czasami

Edytowane przez andrzejt
  • Like 3