Skocz do zawartości

Okonie 2016

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro mam zamiar wybrać się na okonie na moje ulubione łowisko. Do tej pory strasznie wiało i nocne przymrozki nie zachęcały do wypłynięcia na wodę. Co prawda woda jest jeszcze bardzo zimna ale muszę przetestować nowe gumki :) Przeźroczystość wody w tym zbiorniku jest tak duża, że holowaną rybę widać z kilku metrów więc warunki trudne ale ,,brudaski" na 2g,3g dadzą radę :)

U mnie zarówno na starorzeczu jak i na Narwi już po "amorach".Na starorzeczu wyjąłem dziś jednego w granicach 27-28cm (nie mierzyłem), na rzece takiego około 20cm ,który umknął z paszczy oprawcy bo miał jeszcze świeże ślady,a potem jeszcze ja i... podwójne szczęście bo znowu przeżył uff...

23 kwietnia złowiłem dwa okonie i ciekły mleczem. Dżiwne , że jeszcze nie wytarte. Oczywiście była to Wisła  na Śląsku.

Byłem dzisiaj na mojej ulubionej wodzie ale okonie niestety nie chciały współpracować :( Złowiłem 9 szczupaków przed wymiarem i tylko dwa okonie - oczywiście wszystkie odzyskały wolność. Być może zmiana pogody ma wpływ na to, że ignorowały moje gumy. Hmm może woda była zbyt prześwietlona - na 3 m widać dno :)Mam nadzieję ,że jutro będzie lepiej ....wiem ,że tam są ;)

Wczoraj majówka za szczupłym, pudało mi się wyciągnąć 18 sztuk, niestety żaden nie większy od 60cm. Na moim jeziorku taki tłok, że niedługo krzyżówkę i światła zrobią. W związku z powyższym dzisiaj zmiana jeziorka na całkiem nowe. Wynik całkiem niezły, okonek czterdziestak i kilka szczupłych.

post-53938-0-06148300-1462192011_thumb.jpg

I wracamy do domu :

https://m.youtube.com/watch?v=WYyLguLpOXI

Sprzętowo Shimano Speedmaster do 12gr, Shimano Aero 3000, plecionka 0,08 od Sufixa, na końcu pięcio centymetrowe kopyto od Dragona na siedmio gramowej główce.

Pozdrawiam.

Adam.

• Like 15

Majówka 2016. Biwak pod namiotem od piątku do wtorku. Pogoda i towarzystwo wyśmienite. I mój młody pozamiatał jeśli chodzi o okonie. Rybka miała równe 39 cm i oczywiście rośnie dalej, a połakomiła się na Savage Gear 3D Bleak Paddle Tail 13,2cm 17g White Silver. Z pyska wystawała tylko agrafka. :)  Obok widocznej na zdjęciu wodnej budowli kręciło się mnóstwo drobnicy, a za nią ganiały okonie. 

post-50764-0-75621400-1462363298_thumb.jpg

• Like 45

Panowie, przyjemnie patrzy się się na wasze 40-taki :).
Dzień wcześniej znajomy na tej samej wodzie złowił bycka 46cm, ja niestety tyle szczęścia nie miałem, kilka pomniejszych i ten w miarę reprezentacyjny.
Trochę brakło mu do czterdziestki, przyjemnie odczuwalne kłapnięcie w przynętę, dopiero w połowie holu zorientował się że ktoś go za wargę do brzegu tarmosi, później już przyjemnie "wierzgał" na końcu zestawu.

Umówiłem się z pasiakiem na kolejny meeting - podobno ma mnie przechytrzyć :/

Sprzętowo : Panfish do 5g, Carolina z Kajtkiem.

oko_sko_zpsdijci7r9.jpg

• Like 10