Skocz do zawartości

Okonie 2016

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w weekend wyskoczyłem nad wodę i coś tam się uwiesiło :)  Wszystko na jaskółkę Berkley Minnow 3" kolor smelt na trójkątnej główce jigowej. Brania w pół wody-w toni.

Wczoraj pogoda mnie nieco zaskoczyła, ale na szczęście wziąłem ciepłą kurtkę. Było tylko +7stopni na plusie, do tego silny wiatr i deszcz.

f6cf0bf59516fef4gen.jpg

484849fd69620097gen.jpg

• Like 34

Ledwo co się zacznie cieplejsza woda. Glon pogania glona. To jest zalew, a raczej zlewnia z pól, i paru wsi. Można dopisać sobie resztę co w tej wodzie jest. W zeszłym tygodniu wyłowiłem gumę na bocznym troku, po jej odplątaniu rąk nie mogłem domyć rąk, tak śmierdziały szambem. Ci co biorą stamtąd ryby chyba niedługo będą świecić w ciemnościach.

Edytowane przez bigrafi

Dziś okonie walily jak szalone ale jak kolega wcześniej wspomniał przez maluchy ciężko było się przebić w sumie tylko jeden który zbliżył się do forumowego minimum zabraklo 4 cm reszta w przedziale 15-20. Za to ilościowo średnio co drugi rzut branie.

Byłem w sobotę, wytrzymałem godzinę. Po zjedzeniu paru meszek, które pakowały się wszędzie, uciekłem znad wody, chociaż brały praktycznie co rzut. Żerują przy trących się karasiach. Widoki super, ale takiej ilości owadów jeszcze nie widziałem. Trzcina przy wodzie ugięta pod ich ciężarem. Obsiadały tak, że człowiek wyglądał jakby pokryty warstwą czarnych kropek. 

20160521398_zpsucz7y7n3.jpg20160521397_zpsfxh5dxd4.jpg

Edytowane przez bigrafi
  • Like 23

Hej.

Mój debiut w tym wątku(na szczęście nie z takimi okoniami;)). Pasiak miał 34cm i był dość grubawy w brzuchu(nie widać bo lipjie go uchwyciłem). Zasmakował we fluoselydynowej obrotówce meppsa nr 3. Na gumki nie mialem ani brania, a blaszka kilka rybek dała. Sprzętowo;

Graphiteleader Veloce Neo 642ML.

Luvias 2506

Varivas 8lb z metrowym fluocarbonem.

Już niedlugo powinienem gościć tu częściej bo te większe garbuski zaczynają współpracować.

Pozdrawiam

• Like 10

Trochę dla ożywienia tematu. Rybki z jednego wypadu. 33-35 cm, 5 sztuk w tym przedziale wyciągnąłem, dużo spiętych, dużo mniejszych. Na gumy własnego wykonania, co cieszy podwójnie. Rybki oczywiście dalej pływają - rosną by cieszyć następnym razem.

post-50993-0-49388100-1464862858_thumb.jpeg

post-50993-0-10483700-1464862927_thumb.jpeg

post-50993-0-26912000-1464862939_thumb.jpeg

post-50993-0-37339700-1464862981_thumb.jpeg

Edytowane przez tomasxt
  • Like 25

Witam.

Ja też wczoraj wybrałem się na zanderki - niestety bez efektu.

Na seledynowego relaksa zameldował się za to ładny okoń. Powiem szczerze że mój kij do 35 gram miał co robić i do ostatniej chwili byłem pewny że to ładny sandacz. Branie z opadu na jakiś 10 metrach. Nie wiem ile mierzył bo zdecydowałem się tylko na szybką fotkę telefonem (stąd słaba jakość) ale podbierak jest pstrągowy i z tego ile ten koleżka zajmuje w nim miejsca myślę, że miał coś lekko pond 40 cm. W każdym razie - mój PB jeżeli chodzi o okonie.

Pozdrawiam.

post-48552-0-32258600-1464940129_thumb.jpg

• Like 16