Skocz do zawartości

Okonie 2016

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kompanija wypłynęła na szerokie wody  :) . Okonie nie chciały zbytnio współpracować , ale coś zdjęciowego jednak się pojawiło . Pogoda z lekka zwariowana , na przemian ulewa i upał . I bardzo niski pułap niektórych , zwłaszcza tych czarnych chmur ...

1469996146dsc03852.jpg

A tutaj moja czterdziestka ...
1469996256dsc03851.jpg

i adasiowy , niewiele mniejszy .

1469996333dsc03853.jpg

Bardzo mocne ryby , holowane z czterech metrów dają mnóstwo radochy . Łowione na typowe zestawy okoniowe w klasie UL doginają kijki aż miło . Na mojej kałuży wygląda to nieco inaczej , dlatego takie wyjazdy cieszą niezmiernie  :D .
  • Like 30

A ciekawostką jest to ,że za nim szło około 10 podobnych okoni i centralnie skierowały się pod przetwornik,jak swojego podholowałem pod burtę : ) szybka fotka ekranu i mamy podgląd w dwóch płaszczyznach :)Okonek miał niecałe 40 a w stadzie widziałem kilka byczków ponad 4 dychy :) aż się ciepło robi hehe.I standardowo po wypuszczeniu cisza i spokój...

Edytowane przez Sady
  • Like 1

Wielokrotnie zaobserwowałem, że nawet dość agresywnie żerujące stadko okoni, po wypuszczeniu złowionego, rozpływa się i koniec brań. Czytałem, że niektórzy wędkarze przetrzymują złowione okonie w siatce, do końca wędkowania i dopiero wtedy je wypuszczają, ale to jest możliwe przy spinningu z łódki, ja wędkuję z brzegu, więc byłoby to bez sensu. Po skutecznym braniu, od razu zmieniam miejscówkę.

Wielokrotnie zaobserwowałem, że nawet dość agresywnie żerujące stadko okoni, po wypuszczeniu złowionego, rozpływa się i koniec brań. Czytałem, że niektórzy wędkarze przetrzymują złowione okonie w siatce, do końca wędkowania i dopiero wtedy je wypuszczają, ale to jest możliwe przy spinningu z łódki, ja wędkuję z brzegu, więc byłoby to bez sensu. Po skutecznym braniu, od razu zmieniam miejscówkę.

Krysiak robi tak, że złowione okonie wpuszcza do bakisty z wodą i wypuszcza dopiero po zakończeniu obławiania danej miejscówki. No ale trzeba mieć najpierw łódź z taką bakistą :) ... albo siatkę.

U mnie po wypuszczeniu takiego +25 też cisza ale chwila moment i biorą znowu ;)

Edytowane przez nick

A ciekawostką jest to ,że za nim szło około 10 podobnych okoni i centralnie skierowały się pod przetwornik,jak swojego podholowałem pod burtę : ) szybka fotka ekranu i mamy podgląd w dwóch płaszczyznach :)Okonek miał niecałe 40 a w stadzie widziałem kilka byczków ponad 4 dychy :) aż się ciepło robi hehe.I standardowo po wypuszczeniu cisza i spokój...

trochę szerzej na temat wypłaszania stada:

http://jerkbait.pl/topic/29513-cwane-okonie/

Główka od kolegi z forum, na haku matuzo, własnoręcznie malowana farbą proszkową. Hak jest delikatnie rozgiety(wplatal się w podbierak i bez szarpania się nie obyło ;) ), ale te haki nawet jak są nowe to po nabiciu gumy wyglądają na rozgięte. ;) Mimo wszystko cięte,bardzo fajnie trzymają rybę.

Dwa sierpniowe okonie z Czorsztyna (udało się wreszcie trafić w czas i miejsce gdzie żerowały grubaski)

Jeden wyraźnie bardziej upasiony, choć takie same rozmiarowo (po 40cm)

post-50797-0-47044300-1471080404_thumb.jpgpost-50797-0-95004900-1471080411_thumb.jpg

Jak uporam się ze zmniejszeniem filmików to wstawię jak odpływają w głębiny :)

• Like 28

Ostatnio u mnie króluje żelastwo. Wszelkie gumiaki okonie mają w poważaniu. Oprócz kilku mniejszych, jeden 35 cm w samo południe, na obrotówkę miedzianą abc w wersji long, prowadzoną niewiele wolniej niż mój dzisiejszy sprint przed wrednymi osami  :D

post-55546-0-84340100-1472211196_thumb.jpg

Edytowane przez Młody wędkarz
  • Like 14