Skocz do zawartości

Okonie 2016

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wyjazd na jedno jeziorko okazał się totalną klapą szybka ewakuacja na inną wodę tym razem wędkowanie z brzegu.Późny wieczór i cierpliwość została wynagrodzona kilka okoni najmniejszy 31 cm i największy bohater wyprawy 39 cm .Co bardzo cieszy, woda mocno przełowiona ,gumofilcowcy biorą co popadnie.Jeden z nich , pierwszy raz widział jak wypuszcza się rybę .Szkoda że jemu nie zrobiłem foty ,minę miał bezcennąpost-58536-0-94445200-1477251656_thumb.png

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 17

Dokładnie, ostatnio zakupiłem kilka by zobaczyć co to warte i akurat spisały się nieźle bo woda była trochę mętna po deszczu.

Nie jest to kwestia koloru chyba tylko w tej gumce.U mnie dobrze łowią też inne kolory.

Jeszcze jeden plus tej przynęty-jest trwała,nie niszczy się po dwóch czy trzech okonkach na krzyż.Fajną wersją kolorystyczną jest taka miodowa,dość rzadko spotykany kolor.W mim pudełku okoniowym oprócz jazgarów Tomy'ego ostatnimi czasy podstawowa przynęta.

• Like 1

Zestaw kogutowy, a więc jednoskładowa Inazumka 198cm do 22g, Commander 3006FD i plecioneczka. Ja raczej szybko holuję ryby, a jeszcze dodatkowo ta wzięła tuż przy łajbie... Rybka ambitna, waleczna, ale właśnie sprawdziłem na nagraniu (przy okazji wyszło mierzenie- jednak 47cm ;P )- od zacięcia, do podebrania ręką, (przy 2 próbie) minęło jakieś 22 sekundy ;)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Po wieczornych wypadach na okonie dzis czasu miałem duzo wiecej i łowiłem w ciągu dnia. Zabralem ze sobą zarówno muche jak i spina. Dzien zaczynam od spadu pięknego garbusa w piątym rzucie. Potem przez dlugo nic sie nie dzieje. Biore muchówke i wszystko sie odmienia, przez godzine mam 8 brań. 41 i 43 cm udaje sie wycholowac, ale trace rybę sporo wiekszą przy podbieraku. Mucha przestaje je interesowac wiec wracam do spina co daje kolejne 2 garbusy. Najpierw poprawiam swoj pb okoniem 49cm, chwile pozniej doławiam drugiego do pary, 46cm. I na tym koniec atrakcji na dzis, wieczor odpuscilem bo mi wodery ciekna i zamarzłem.

post-48896-0-97271300-1477411306_thumb.jpg

post-48896-0-36448800-1477411341_thumb.jpg

post-48896-0-97533200-1477411376_thumb.jpg

• Like 34

Kilka ciut większych pasiaków.          etcdup.jpg                                                   fm90o.jpg                                                 6dvceg.jpg                                                   wjxfzd.jpg       

• Like 22

kowalek87 przez 12 dni nakęcał sie na te okonie. Przyjechał, wlazł po jajka do zimnej wody, rzucił, podbił ze 3 razy i wytachał nowe PB. Ja wiedziałen, że tak bedzie, zawsze to samo ;). Szkoda tylko, że pogoda sie zmieniła, i okonie zrobiły sie markotne, bo dało by sie wykrecic lepszy wynik.

Pierwszego dnia rano na wietrze było nam tak zimno,ze rybe 46 puscilismy bez zadnych zdjec.

• Like 5

Wczorajszy "przyłów" przy okazji sandaczowego wypadu na pobliskie jeziorko. Doskonała kondycja - na kiju sandaczowym miałem co robić. Szczerze to do momentu "wynurzenia" byłem pewny, że to szczupły lub zander. Szybka fotka, wyczepienie w wodzie i pa pa. Kilka rzutów później wziął jeszcze jeden - o pół gumy mniejszy :) Guma ma 5" - 12,5 cm - to tak żeby można było porównać rozmiar. Wg mnie miał coś ponad 30 cm - nie mierzyłem oczywiście bo szkoda stresować rybkę. Sandacze oczywiście miały mnie w .... ;)

post-48552-0-33551800-1477987530_thumb.jpg

• Like 8

Potwierdzam okonie współpracowały dzisiaj niesamowicie. Ja zlowile dzisiaj możecie mi wierzyć lub nie mam świadka aż 94 okonie w ciągu 5 godzin. To był mój najlepszy dzień w życiu. Okonie braly w okolicach 25 do 35 cm. Jeden przymrozek wystarczyl żeby okonie ruszyły ostro tyłek. Niestety dzisiaj nie miałem jak zrobić zdjęć bo nie naładowalem telefonu w nocy... Wstaje zdjęcie wczorajszego największego a wczoraj miałem 41sztuk :)

post-63381-0-78840700-1478011344_thumb.jpg

• Like 17