Skocz do zawartości

Okonie 2016

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po dluzszej przerwie.

Weekend spedzilem z kumplem na sredniej zaporowce z myslalem o okoniach. Warunki ciezkie ale cos tam udalo sie wydlubac. Rybki niestety nie za Wielkie wiec bez fotek. Miejscowi splywali czesto na zero a nam udalo sie namierzyc dobry spad z 9 na 17m. Rybki staly na12-15m. W drodze do domu z lekkim niedosytym uderzylismy nad "Nasz" Men z nadzieja na przyzwoite rybki. Udalo mi sie wydlubac pasiaka 35cm, kilka mniejszych i jakies nie duze sandaczyki. Jako ze dzisiaj jeszcze mialem wolne o swicie znow wybralem sie nad Men. Trafilem przyzwoitego Garbuska i kilka mniejszych, do tego tez pare krotkich sandaczykow. Rybki tutaj chimeryczne bo wczoraj bylo 14stopni i patelnia niesamowita a dzisiaj juz tylko 3 stopnie i pochmurno.

Zdr

82d51be32efaf6b9780eb8eec0963fed.jpg

ce7afbd5db9333ff045c50d6c6311af4.jpg

Gesendet von meinem G620S-L01 mit Tapatalk

• Like 32

To mój pierwszy post na forum więc się witam wszystkich :)

Nazywam się Aleksander, wędkuję głównie na rybnych wodach okręgu Lublin :-). 

Bardzo lubię zaglądać do tego wątku i oglądać Wasze zdobycze, więc przy okazji złowienia czegoś ponad forumowe minimum będę publikował zdjęcia moich rybek.

Poniżej okoń 34,5cm złowiony we wtorek. Niestety byłem sam na pontonie więc ciężko było o sensowne zdjęcie. Rybka skusiła się na 3" keitecha swing impact w kolorze różowym. 

18a21e69daa21d0cmed.jpg

Cześć Olek. Zapraszam do http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-98 i do poznania pozostałych regulaminów forum. 

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 28

Gość DAWIDspinn

Dzisiaj prawdziwe okoniowe żniwa. Zaczęło się od masy brań małych ryb. Trochę było w tym mojej winy. Na początku używałem małych 3, 4cm przynęt. Zmiana na 7cm fishuntera przyniosła mniejszą ilość brań, lecz ryby były już fajniejszych rozmiarów.

post-49243-0-66718300-1478356069_thumb.jpg

post-49243-0-34856000-1478356109_thumb.jpg

post-49243-0-69688000-1478356146_thumb.jpg

Lecz dalej nie był to rozmiar na który liczyłem. Postanowiłem pójść jeszcze grubiej. Na koniec agrafki poleciał Fishunter 13cm w kolorze okonia na 5 gramowej główce. I... klapa przez godzine nic się nie działo. Zmieniłem główke na 15 i próbowałem na wleczonego. To otworzyło wodę. Najpierw zameldował się taki przyjemniaczek :)

post-49243-0-84245700-1478356344_thumb.jpg

Po jakimś czasie, po wielu kombinacjach w prowadzeniu przynęty, mam! wreszcie ryba o jaką mi chodziło :) Piękny duży, zdrowy i silny pasiak :)

post-49243-0-11152800-1478356491_thumb.jpg

post-49243-0-18548900-1478356499_thumb.jpg

To był dobry dzień ;) !

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 46

@JunakFlyFishing i Dawid- piękne rybki.

Zazdroszczę Wam tylu sztuk, na "moim" łowisku nastała dziwna sytuacja, te miejsca, które jeszcze 2-3tyg temu gwarantowały jakieś mniejsze pasiaczki, często występujące w stadkach, teraz są puste. Da się przechytrzyć większe sztuki, ale są pojedyncze i występują w tak różnych miejscach, że ciężko o jakąkolwiek teorię gdzie ich szukać. Wrzucam fotki z ostatniego wyjazdu, delikatnie ponad 30cm.

a03a1fdadbfc2e32med.jpg7b8553c9c93e99bdmed.jpg

Edytowane przez Olek
  • Like 22

Dziś przy ładnej  pogodzie zrobiłem dwa szybkie podejścia  na żwirownie. Rano siedem okoni, rozmiar niestety  skromny.

HgWeMVG.jpg

Po obiedzie, gdy uspokoił sie wiatr brały większe. Niestety aparat padł, a telefonu kiepskie foto.

EoMDhHm.jpg

Gumki jak zwykle u mnie reno killer, jasny brokat i motor, połowiły pół na pół. Okonie pilnują drobnicy chowającej się w przybrzeżnym zielu, wszystkie brania były w sytuacji gdy gumka od otwartej wody dochodziła do roślin, tak jakby bały się że tam się schowa. U mnie to jesienna klasyka.

• Like 31

No u mnie też lipa :( Jest pytanie do wszystkich łowiących :) #mianowicie: Czy łowicie pasiaki w miejscach w których łowiliście latem np. górki czy raczej szukacie stad już zgrupowanej na zimę drobnicy? U mnie w miejscach gdzie latem zawsze było coś widać na dnie jest kompletna pustynia.

Edytowane przez nick

Dzisiaj taki garbus się trafił ;) , równo 34 cm, drugi taki podobny mi spadł niestety.. Ogólnie udany wypad, razem osiem garbusów, rozmiarowo 20+. Reszta fotek dostępna na mojej stronie na fb, zapraszam : 

https://www.facebook.com/mkfishhing/

8e81afd6e3bd.jpg

fcb846b1cfff4.jpg

Sprzętowo:

MHX S871-2 

TD-X 1500iAW + YGK G-Soul PE 0.4

Keitech 3" 4" ES. 

Edytowane przez MATIG
  • Like 37