Skocz do zawartości

Okonie 2016

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Planowany od tygodnia wyjazd doszedł do skutku. Umówiliśmy wyjazd na 4.30, który z przyczyn technicznych [emoji23] opóźnił się 20 minut. Szybkie tankowanie i zakupy, na wodzie byliśmy chwilkę po 6. Pogoda nie napawała optymizmem, opad śniegu i zimny wiatr dawały się we znaki. Jednak coś tam się zameldowało, dzisiaj ewidentnie drobniejszy okoń był aktywniejszy. Złowiliśmy wspólnie we dwóch aż 7 sztuk.

A tu największy dzisiejszy trzydziestak.
post-64602-1478898454,3075_thumb.jpg

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez T1000
  • Like 11

Dzisiaj deszcz zupełnie pokrzyżował plany . Coby nie zwariować , wybrałem się na chwilkę porzucać z brzegu . Miejsce nieszczególne z racji ogromnej presji , ale dzisiaj wolne . Pogoda przegoniła towarzystwo  :) . Stojąc po pas w wodzie i deszczu nareszcie sobie połowiłem . Może bez szaleństw , ale przez te dwie godzinki miałem co robić . Zmarzłem okrutnie i zmokłem , przez pierwsze pół godziny w pobliżu kręciła się wydra polując razem ze mną , nareszcie łowiłem okoniowo z nastawieniem na pasiaki - fajnie było  :D . Poniżej dwa największe , takie 32-34 .

1479568884dsc04082.jpg

1479568914dsc04081.jpg

• Like 25

Witam. Mój największy okoń.  Złowiony pod koniec października w jednym z wiślanych portów.

35 cm szczęścia.

Złowiony wędką MHX S782 , kołowrotkiem Shimano Rarerium 3000 SFB. Za przynętę posłużył silikonowy Raptor od Tomiego.

Proponuję fotki wrzucać bezpośrednio na forum, nie będzie problemu ze znikającymi zdjęciami

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 24

Ostatnio znowu trafiłem okonki z brzegu . Tym razem wiatr prosto w twarz i mokro w woderach - o jeden krok za daleko  :rolleyes: . Brały krótko , ale intensywnie . Brania z tych miękkich w większości , ale to jeszcze nie póżnojesienne cedzenie . Ten największy przypaprał aż miło . Grubasek na 2" worma . Około 35 centów . Zdjęcie takie terenowe bardziej  ;) .

1479855998dsc04084.jpg
  • Like 31

A u mnie taki z wcześniejszego , mglistego popołudnia  :) . Ze trzy centy mniejszy . Było bardzo klimatycznie . Mgła pod wieczór siadała na potęgę jak w jakimś horrorze . Wykorzystałem moment , w którym stała ekipa żywczarzy-robaczkarzy zwinęła się i takiego tłuścioszka udało się przechytrzyć . Był jeszcze fajny zębaty , taki dobre 65 , który po braniu wyjechał ekspresowo na wodę jak jakiś tarpon .

1480115223dsc04088.jpg
  • Like 23

Dzisiaj po długiej przerwie wybrałem się na ryby a dokładnie na testy ostatnio odlanych gumek. Z rana złowiłem 7 okoni w przedziale 24cm - 27cm , które bardzo mnie ucieszyły , ponieważ byłem bardzo wyposzczony ;). Eldorado okoniowe zaczęło się około godziny 12 i to było moje 5 minut ... które oczywiście trwało znacznie dłużej :). Brania były w każdym rzucie i okonie coraz większe. Liczyłem ryby i robiłem zdjęcia... po około 2 godzinach wszystko się uspokoiło. W sumie w tym czasie złowiłem 41 sztuk z tego 10 miało 30+ ;) Przez chwilę myślałem , że jestem w Szwecji ale na naszych wodach też trafiają się takie dni kiedy okonie chcą pstrykać.

post-60719-0-03343900-1480174014_thumb.jpg

post-60719-0-37183100-1480174035_thumb.jpg

post-60719-0-67288800-1480174078_thumb.jpg

• Like 15

Dziś wybrałem się nad Krznę, rano było +2 ,nie duży zachodni wietrzyk ,ciśnienie troszkę zaczęło spadać. Na brzegu sporo wędkarzy  łowiących na wypuszczanego żywca a więc pomyślałem, że trzeba ukierunkować się na okonia bo z jaziem ,kleniem przy tak niskiej wodzie obleganej z brzegu nie ma szans.

Założyłem najmniejszego keitecha i w niewielkiej rynience na środku rzeki poczułem przytrzymanie ,rybka w pierwszej fazie murowała do dna i miałem wątpliwości co to jest, jednak po chwili zaczęła energicznie, nerwowo podszarpywać głową,już wiedziałem co wciągnęło kaitka.

Jedno branie ,jedna rybka ale cieszy przy tej pogodzie.

Sprzętowo to Cormoran ze starej zielonej serii o akcji D do 40 gr. (tak nie pomyliłem się ,tak jest opisany ale zachowuje się jak kleniowy kij do 18gr),przezbrojony przez pana Jacka Suwałę. Kołowrotek Shimano Catana z nawiniętą plecionką 0,8 Duela (pewnie droższą niż on sam :D ).

Pozdrawiam ,życzę ładnych okoni ,jeszcze z płynącej wody.

post-53552-0-48813700-1480593052_thumb.jpg

• Like 18