Drabek Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Witam Czy ktoś posiada w/w kijek? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, szczególnie te praktyczne. Jaką gramaturę w rzeczywistości ogarnia, jak pracuję pod rybą itp.... Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w Nowym 2016 RokuDrabek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 mam do 42 gram jak dla mnie mistrzostwo swiatawedka szybka przechodzaca pod ciężarem w pełne ugięcie !! mało spadów , piekna akcja , i niesamowita czułość !! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Należy powiedzieć, że ów seria ma miękką szczytówkę. 1/4 od góry delikatna i ładnie pokazująca pracę przynęty i brania, dolnik mocny. Kije mają gruby, dużej średnicy dolnik, nie każdemu się to podoba. Przelotki duże, dzięki czemu można śmiało operować kijem w niskich temperaturach. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez michcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drabek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 A ciężar wyrzutu opisany jest realnie?? Czy zawyżony lub zaniżony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Mam ten kijek, tyle że o długości 2,28. Jak dla mnie bardzo fajny, uniwersalny kij w rozsądnych pieniądzach. Kupiłem go z przeznaczeniem na łódkę, ale na wiślanych główkach czy nad zarośniętymi brzegami jezior też świetnie daje sobie radę. Kij bardzo czuły: czuć każde puknięcie o kamień, zahaczenie o podwodną roślinność, na dolniku dobrze czuć nawet skubnięcia małych okonków. Ładnie amortyzuje hole ryb, chociaż przy plećce warto mieć bardzo lekko ustawiony hamulec - przy mocniej ustawionym hamulcu trafiały mi się spady. Ogarnia bardzo duży zakres przynęt: od wobków, przez blachy na gumach kończąc. Co do gramatury przynęt: spokojnie można rzucać nawet niezbyt ciężkimi wobkami,np. tonące 7-10 cm czy obrotówki rozm.3 (a nawet dociążone nr 2) latają na zadowalające odległości.A teraz minusy, a tak naprawdę jeden. Szczytówka słabo sygnalizuje kontakt z mulistym dnem niezbyt ciężkich gum. Przykład: łowimy gumami 4", główka 10 g. Jezioro 7-8 m, miękkie dno, posyłamy przynętę i czekamy aż dotknie dna. Sygnalizacja na szczytówce ledwo zauważalna. W dzień - o.k., w nocy albo przy dużym wietrze - robi się problem, nie wiadomo, czy przynęta już dotknęła dna czy nie. Problem znika przy cięższych przynętach i w akwenach z twardym dnem. Jest to o tyle dziwne, że na kiju - jak wcześniej pisałem - czuć świetnie kontakt np. z podwodną roślinnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Darek , a tak naprawdę na kij Ci ten kij ? Widziałeś w opisie jego wagę ? Do turawskich zastosowań można znależć coś zdecydowanie subtelniejszego w obsłudze . No chyba , że to na inną wodę ... Edytowane 3 Stycznia 2016 przez malinabar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drabek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Bartek potrzebuję trochę mocy w kiju....z myślą ciężki sandacz, szwedzki szczupak czy sum na lekko....;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Aaaa , to już na grubo ma być - zazdroszczę planów . To może za jakąś Xzogą popatrz raczej ... Chociaż to nie mój kaliber , ale na forum trochę info znajdziesz zapewne . Taka jest fajna https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Wedki-seria-XZOGA-BLACK-MAMBA-BMS/198albo taka https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Wedki-seria-XZOGA-BLASTINO-BTS/176 . Chociaż tak patrzę , że to już inny budżet ... Ale temat masy wędziska w tym przypadku nieco zmienia charakter - przyznaję bez bicia i już nie zaśmiecam wątku . Pozdrówka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Czy ta wędka to wklejanka?Nada się pod koguty 18/24g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Nie, to nie wklejanka. Na koguty nie łowiłem, ale myślę, że się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Bartek potrzebuję trochę mocy w kiju....z myślą ciężki sandacz, szwedzki szczupak czy sum na lekko....;-)Nie wiem jak ze sumem ,ale ``myślę``,że ten kijek co do sandacza i szczupaka wystarczy w zupełności. Taki krótki mam rozumieć,że do połowu z łódki/pontonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamklin Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zerknij na serie xtreme model zander i pike, od nanopowera kijek znacznie szybszy, również pięknie pracuję pod ryba. Używam zandera 230cm i z dołu 12g + 3" ogarnie komfortowo. góra max w komforcie to główki 15-20g + guma 6" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 smiało pod koguta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drabek Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jeszcze myślę nad Moderate 2,13m 10-35 grama są teraz w bardzo dobrej cenie.....;-) Nie wiem jak ze sumem ,ale ``myślę``,że ten kijek co do sandacza i szczupaka wystarczy w zupełności. Taki krótki mam rozumieć,że do połowu z łódki/pontonu?Tak do połowu z łódki...jeszcze myślę nad Moderate 2,13m 10-35g są teraz w bardzo dobrej cenie...;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jeszcze myślę nad Moderate 2,13m 10-35 grama są teraz w bardzo dobrej cenie.....;-) Tak do połowu z łódki...jeszcze myślę nad Moderate 2,13m 10-35g są teraz w bardzo dobrej cenie...;-)Powiem tak; Ja mam do łowienia z brzegu trochę za krótką wędkę,bo Vipera HD Wobbler 230cm 7-28gram(wolał bym 260cm Ew.245cm) i duży szczupak, sandacz czy boleń to nie problem a takie pod wymiar to mogę podnieść do góry bez podbierania. Co do tego Nano Powera XT40 to musi być bardzo mocny,bo tym do 35g w ramach testu podnoszono z podłogi kulę trolingową o masie 5,4kg. Nie miałem wędki z pianki EVA.Moderatem będziesz mógł łowić w burze i nie mieć obawy,że przyciągnie piorun i będzie lżejsza a jak z jej wyrzymałością,to musiał by się wypowiedzieć ktoś kto testował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Persi Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 smiało pod koguta czyli pod koguta odpada? czy nadaje sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 nadaje sie kolego mam i łowie !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Cześć, szukam czegoś ze stajni dragona (taki fetysz ) pod szczupaka/ sandacza na średnio-lekko. Chodzi głównie o obsłużenie gum 10-12 cm + 3-20g ołowiu(raczej 3-10, nie lubię ciężej choć czasem trzeba...) i wirówek nr 4 i 5 czasem alga-3, woblery 10-12 cm(o drobnej pracy jak orginal floater rapali). Nada się 35g czy jednak trzeba 42? Od biedy wahadłami mogę rzucać z jerkówki. Wolałbym tą lżejszą, do przynęt 30-80g mam już kij. Edytowane 21 Października 2016 przez sneyks123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Tak dla kolejnych zainteresownych dragonem NanoPower xt40 35. Użytkuje około roku. Jeżeli łowisz lekko 7-17 g główka plus guma na sandacza to NIE jest kij dla Ciebie. Zaczyna pracować powyżej 17g z gumami od wyraźnej akcji np. lunatik. Zalety- dobrze trzyma rybę po zacięciu, szybko męczy rybę swoją amortyzacją,- jest moc, wytrzymały- pod dużą gramaturę >20 g- moim zdaniem sprawdza się w rzecznym łowieniu, z uciągiem - dobry pod większe wahadał i obrótówki i śrdeniej wielkości woblery- jak dla mnie dobry kij szczupakowy Wady - szczytówka słabo wskazuję opad/branie - jak dla mnie mało czuły i zbyt wolny w zacięciu- brania okonia 30 cm z większej odległości praktycznie nie czujesz to samo z sandaczem (jak brania sa agresywne to jest pstryk ale jak masz subtelne branie to pozostaje Ci już tylko instynkt i mechaniczne zacięcie)- przy lekkim mrozie 3 górne przelotki zamarzają na grubszej pletce (ale to przypadlość wszystkich kijków z małymi przelotkami)- nie sprawdza się w delikatnym kontrolowanym opadzie pozd Edytowane 6 Listopada 2016 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 @MarCiNFin Czyli jak rozumiem kijek 35 to rzeczywisty maksymalny cw ma w okolicach 50g? Jakiej długości kija kolega używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) @MarCiNFin Czyli jak rozumiem kijek 35 to rzeczywisty maksymalny cw ma w okolicach 50g? Jakiej długości kija kolega używał?naMam wersję 2.28 m. Łowię z łodki i z brzegu. Najciężej łowiłem w wersji 30g główka + 12,5 cm lunatic i było ok w krótkim pojedyńczym podbijaniu za sadaczem. Podwójne podbicie, może ze względu na moja technikę, słabo mi wychodziło. Kupując kijek zasugerowałem się opiniami że super czuły, gówki 10g + guma elegancko czujesz itd. Jak dla mnie zabawa z tym kijem zaczyna się od 15-17 gram na spokojne wodzie do 10-12 m z kamiennym/żwirowym dnem. Jeżeli chodzi o ciężkie przynęty to tym kijem rzucałem sliderem 10 cm 46g salmo, shadem storma 48g i chodziło OK. Sandacze i szczupaki 60-80 cm ciągniesz tym kijem bez problemu. Pod sandaczem ładnie pulsuje . Edytowane 6 Listopada 2016 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Dzięki, muszę potestować w przyszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi