Skocz do zawartości

Najlepszy film/piosenka na y.t.pl

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Zespół, który swoją muzyką zapowiedział niemal wszystko, co później wydarzyło się w muzyce tzw. awangardowej, absolutni wizjonerzy szeroko rozumianej muzyki rockowej. Nie jest to prosta muzyka w odbiorze, ale jak ktoś już się wgryzie w te dźwięki... Trudno wybrać jeden kawałek, niech będzie to:

Coś spokojniejszego...

http://www.youtube.com/watch?v=WuMt7rsyfJs

Nick zobowiązuje...klasyka i czas mojej młodości

• Like 2

No kolego Canem to pojechałeś, niekonieczie tym kawałkiem ale szacun za rozumienie muzy dziwnej i jakże wizjonerskiej.

Drugiego kawałka nie znałem zupełnie a spodobał mi się niesamowicie, już go widzę w jakimś Linchowskim filmie.

Trzeciego kawałka nie komentuje, bo nie ma sensu - po prostu klasyk.

Piszę tak lekko zamroczony nocną libacyją . I jak sprawdziłem to 12 min zajeło mi napisanie tego posta. :)

Wybrałem pierwszy z brzegu... :) Generalnie polecam Can tym co nie kojarzą, kawał rewelacyjnej, nieprzewidywalnej muzy ;)

Lhasa niestety już nie żyje, nagrała bodaj trzy płyty, dobrze się tego słucha jeśli akurat potrzebujemy czegoś spokojnego. Skojarzenie z filmami Lyncha przy tym kawałku jak najbardziej trafne. Śpiewała też po hiszpańsku i francusku...zmarła na nowotwór.

Edytowane przez Napalm

Tak sobie dziś siedzę na Yt i wspominam.

A co mi tam, zapewne będziecie się ze mnie śmiali ale znalazłem zespół na którym się wychowałem i do dziś mam do niego sentyment, choć nie taki jak dawniej

http://www.youtube.com/watch?v=YNmX9YbFVrY

Kiedyś w jednym z pism metalowych przeczytałem recenzję tej oto płyty, którą napisał niejaki M. Prokop ,za co gnidy serdecznie  nienawidzę. Do dziś, po kilkunastu latach mam te brednie w głowie, które napisał.

http://www.youtube.com/watch?v=Leo1DTmspx4

No chyba mnie nie zlinczujecie ;)

Edytowane przez stoner
  • Like 1

...No chyba mnie nie zlinczujecie  ;)

A tam zaraz linczować, chociaż przyznam się, że Manowar nigdy mi nie podszedł, nawet w czasach gdy Iron Maiden uważałem za „ciężki metal”. :)

Z sentymentami jednak się nie dyskutuje, są jakie są, grunt, że wspomnienia piękne.

Sam też mam kilka nietypowych odniesień do przeszłości, do muzyki, której nikt z kolegów jakoś nie doceniał, bo był Slayer i teutońska kawaleria thrash metalowa, ale co zrobić, podobało mi się wtedy, podoba i dzisiaj. ;)

Ludzie ile ja już muzy zapomniałem, jakbyście nie wstawili tego Manowar to pewnie bym i do tego co poniżej nie wrócił.

Podziękował…

http://www.youtube.com/watch?v=UHhRs_snEi4

• Like 1

Dagon, dobrze znam te klimaty...;) Possessed, Artillery, Metal Church, Messiah, SOD ,MOD, DRI, niemiecka scena ,długo by wyliczać. No i to, do dziś jedzie w słuchawkach:

I coś bez czego sie nie ruszam na wieczorny spacer z psem, kocham tę płytę, okładkę mniej :D:

• Like 2

No to chłopaki odświeżyliście mi kilka perełek z dawnych lat, trzeba to sobie wszystko przypomnieć teraz, jak dobrze, że jest YT.   :D

I coś bez czego sie nie ruszam na wieczorny spacer z psem, kocham tę płytę, okładkę mniej :D:

Death – wszystko już chyba było powiedziane, dla mnie, w swoim gatunku absolutny top i jeden z ulubionych zespołów z szeroko pojętej sceny metalowej.

Edytowane przez Dagon

Tak patrząc co wrzucacie (Manowar, Bulldozer, Sarcofago ...) to widać, że my wszyscy z tej głównej fali metalu na przełomie 80/90. Stragany, budki, szczeki i wygrzewające się w słońcu piraty : ) Ostanie wywaliła mi żona ze 3 lata temu (ze 100 kaset).

Co do linczowania. Ja też zaczynałem od Manowar, Helloween (a Walls of Jericho słucham często do teraz), ale to tak po prawdzie  były jedyne pudle jakich słuchałem. A później to i tak dużo szlag trafił (typu jakieś czarne Metallicki czy inne Chaos AD).

• Like 1

Tak patrząc co wrzucacie (Manowar, Bulldozer, Sarcofago ...) to widać, że my wszyscy z tej głównej fali metalu na przełomie 80/90. Stragany, budki, szczeki i wygrzewające się w słońcu piraty : ) Ostanie wywaliła mi żona ze 3 lata temu (ze 100 kaset).

Co do linczowania. Ja też zaczynałem od Manowar, Helloween (a Walls of Jericho słucham często do teraz), ale to tak po prawdzie  były jedyne pudle jakich słuchałem. A później to i tak dużo szlag trafił (typu jakieś czarne Metallicki czy inne Chaos AD).

@krzychun, dokładnie, ale to dokładnie było jak piszesz (pomijając Manowar) nawet z tymi kasetami w pudłach i żoną w tle (część kaset uratowałem, reszta u rodziców). :lol:

Dokładnie :D.

@all

Death się przewijał w tym wątku, ale chyba nie Leprosy, wrzuciłem, bo po latach właśnie to brzmienie odpowiada mi najbardziej, jakoś nie mogę uwolnić się od tej płyty, no i basista gra palcami (co w tej muzyce nie jest standardem ;) ). Przed laty, bardziej do mnie przemawiały inne płyty Spiritual albo Human...  

Edytowane przez Napalm