Skocz do zawartości

Najlepszy film/piosenka na y.t.pl

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Pisząc o braku następców chodziło mi o niepowtarzalny styl Jimiego. Tu chyba to najlepiej słychać http://www.youtube.com/watch?v=bng3agUOYiI&feature=relat ed

Gitarzystów znakomicie przebierających palcami oczywiście nie brakuje. Lista moich ulubionych była by spora. Ostatnio często sobie zapuszczam koncert nieśmiertelnego Jeffa Becka w Ronnie Scotts. W HD to uczta dla oczu i uszu http://www.youtube.com/watch?v=ZwSGPCDpddc

PS. King Crimson - stare dzieje. Schizofrenikiem za młodu testowałem wytrzymałość ścian w bloku :D

@kryst,

no właśnie załączyłem Satrianiego :mellow: ; z technicznego, choć nie tylko - kocham blues'a, punktu widzenia wykozaczony jest też niejaki Joe Bonamassa; tu na pięknym klasycznym Gibsonie:

@Robert,

dokładnie zrozumiałem Twój przekaz i w pełni się zgadzam z opinią o niepowtarzalności. Dlatego też napisałem, że niektórzy obecni gitarzyści są nieźli technicznie; to całkiem co innego, niż bycie prekursorem. Crimsonów też słuchałem za młodu, ale sądzę, że niektóre rzeczy są ponadczasowe (Hendrix, King Crimson, Pink Floyd, Bach, Pergolesi etc., etc...).

Pozdrawiam,

@Grego,

Powtórzyłem Twoją propozycję, aby dać młodszym Kolegom szansę poszukać :mellow: , bo warto.

Ja też poszukałem i w starych kasetach, z lat 80-tych, odnalazłem nagrania gitarzysty, którego bardzo lubiłem - Eric Johnson:

.

Mieszkałem wtedy w Londynie (86 - 92) i nie udało mi się nadgonić zaległości (czego nie słyszałem w PRL), a ciągle pojawiały się nowości.

Teraz już nie śledzę nowości, stary jestem i wolę posłuchać tego co znam. <_<

A tu składanka:

Jest czego posłuchać, oj jest! :mellow:

Ja mówił Himilzbach w Rejsie, lubię tylko te piosenki które znam :mellow:

Robert, to chyba był inżynier Mamoń (Maklakiewicz).

Podobno za jarmarkowy wygląd Hedrixa odpowiedzialna była jakaś pani, później spotykał się z nią Miles Davis, co zresztą widać na jego fotkach z tamtego okresu :lol: . Szkoda, że tym dwóm dżentelmenom nie udało się nagrać płyty, a przymiarki już były.

Inspiracje repertuarem Hendrixa (tym bardziej piosenkowym) słychać u Kravitza i nawet coś mu tam nieźle wychodziło, choć ja zawsze wolałem oryginał :mellow:.

Dzięki za przypomnienie Becka! Satriani dobry, lubię The Extremist, ale większość gitarzystów-wirtuozów ma problemy z zapleczem, czyli reszta muzyków bardzo przeciętna, są tylko tłem a nie motorem napędowym.

Może;). Opowiadał o niej Davis w książce Ja, Miles, niestety książkę pożyczyłem i nie sprawdzę jak się nazywała, niewątpliwie musiała być wyjątkowo inspirująca :lol:, no i zrewolucjonizowała garderobę Davisa, hehe. Książkę gorąco polecam, kawał historii jazzu i okolic, niedawno było wznowienie.

@Kryst,

klify Eryka są ekstra - mój ulubiony utwór tego gościa; jak widać nie mielibyśmy kłopotu we wspólnym słuchaniu muzyki :mellow:

A przy okazji wątku aparycyjnego - EJ dość zabawnie wyglądał na koncercie G3 z Satrianim i Vaiem; taki grzeczny gimnazjalista w słuchawkach...

@Robert,

też mam rys Mamoniowy w słuchaniu muzyki; dlatego np. jako, że przypomniane tu All Along the Watchtower usłyszałem po raz pierwszy w wykonaniu Hendrixa, to inne wersje - łącznie z oryginałem Dylana - do mnie nie przemawiają. Jimi zrobił to najlepiej i tego się będę trzymał i to jest słuszna koncepcja :lol:

Pozdrawiam,

EJ zawsze dla mnie wyglądał jak nauczyciel muzyki ze szkoły średniej (amerykańskiej).

Stroje innych ..... Czy pamiętacie naszych wykonawców w żabotach, koronkach, itp.? Rolą artysty bardzo często jest szokować lub wyróżniać się. Ich muzyka sama się obroni i oddzieli ziarno od plew. :mellow:

Kryst, poruszyłeś skomplikowany temat. W tym tekście, że się lubi to co się zna jest głęboka prawda. Ja bym to rozszerzył do - każdy lubi to co mu się podoba, jednym Milles innym Doda :lol:

Jak czasem zabieram kogoś na ryby i jest zmuszony słuchać tego co mam na karcie to ma problem :mellow: Z muzyką jest trochę podobnie jak z rybami. Kto łowił 20-30 lat temu wie jak wyglądają rybne wody. Kto miał szczęście dorastać w czasie rewolucji muzycznych też miał szczęcie bo wie co dobre. Reszta wychowana na prymitywnej papce, będzie do śmierci słuchała w swoich samochodach, umpa, umpa. Niestety okres Woodstock miał swoją ciemną stronę. Była nią ta lewicowa propaganda którą na wtłaczano i to ze zgniłego kapitalizmu. Ciekawe, co? Hippisi, komuny, bunt przeciw tradycyjnym wartościom to część tej ideologii. Na szczęście

• 2 tygodnie później...

Polacy nie gęsi, po angielsku też śpiewają :lol:

To nie ten deseń co w linkach powyżej i nie wiem, czy podejdzie, ale z naszego podwórka to mi podchodzi chyba najbardziej: http://www.youtube.com/watch?v=cycb7qR3A_8 No lepiej się tego słucha z dobrego audio w wersji studyjnej, ale takiej udostępnić nie mogę, więc jest koncertowo :mellow:

Tematy mi się pokićkały - myślałem, że to jest o ulubionej muzyce. A co do White'a jako następcy wielkich, jako głosu pokolenia, to mam problem. Nagrał jak dotąd kilka fajnych rzeczy, a mi i tak się raczej nie podobają. ;)

Pozdrawiam

Grzesiek

Jakby co , to Łabędzie powróciły , ale bez głosu Jarboe ..

http://www.youtube.com/watch?v=RFR_eBXK3p0

http://www.youtube.com/watch?v=ADeOg8qbNMc&feature=relat ed

Jest to jedna z nielicznych rzeczy która potrafi mnie uwolnić od obsesyjnych rozważań o wpływie długości , damskiej oczywiście szyi , na rozmaite aspekty praktycznej techniki użytkowej zwanej potocznie głebokim gardłem . Oprócz także rodbuildingu , naturalnie ..

• 2 tygodnie później...