Skocz do zawartości

Najlepszy film/piosenka na y.t.pl

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Tego chyba też tu jeszcze nie było.

Kiedyś wstawiłem, inny kawałek, co nie zmienia faktu, że ta płyta im wyszła miód malina i jak dla mnie to można wstawić full album :) .

A to tak, by rozbić prymat zagraniczny i powrócić do słowiańskich korzeni.

Teksty i wokal.....Wilczygniew Kurhan  B) (To jest kurka imię!)

Edytowane przez Dagon

@pieczywko - przebiłem się przez twoją wstawkę, potrafią budować nastrój, nie ma co, już zwątpiłem, że coś gruchnie, grzmotnie i zaryczy, ale warto było czekać, naprawdę ciekawy kawałek mocnej muzy.  B)

Teraz wrzucę video dwóch kapel, nieodżałowanych do dzisiaj przeze mnie, nie poradziłem sobie z ich kierunkiem rozwoju i dalszą wizją twórczości i zarzuciłem słuchanie. Chociaż starsze płyty to ciągle u mnie bardzo wysoka półka i jak katar, wracam chronicznie do tej muzy.

http://www.youtube.com/watch?v=8uMij4bNJR0

Edytowane przez Dagon

@Dagon, w moim odczuciu Katatonia pięknie się rozwinęła, podobnie jak Anathema ;) Warto wrócić. Inna sprawa, że Katatonii było więcej jeśli dobrze pamiętam

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rswNcz_U8Lg

Edytowane przez MichałR

@Dagon, w moim odczuciu Katatonia pięknie się rozwinęła, podobnie jak Anathema ;) Warto wrócić. Inna sprawa...

Obawiam się, że dla mnie powrót nie jest możliwy, to już nie moje klimaty.

Z Anathemą też się pożegnałem po albumie jak poniżej, ostatnim który kupiłem i który jeszcze w miarę mi się podobał.

Z wielkiej doom trójki jedynie MDB się ostało u mnie, w sumie też nie wiem dlaczego ... ot taki gust i co zrobić ... :)

No dziadek wymiata :) @Dagon, ja ostatni album Anathemy synkowi do snu puszczam :) To może Porcupine Tree, chyba jeszcze nie było, piękny album, choć w zasadzie każdy ich album taki jest:

http://www.youtube.com/watch?list=PLBD101801893F56AF&feature=player_detailpage&v=ERQDxLsfrjw

I to jest chyba najwłaściwsze podejście do tematu edukacji muzycznej naszych pociech, inaczej ani się człowiek spostrzeże a wychowa w domu fankę koreańskiego disco idola czy też innego Justyna Bobera.

Ja też chyba podmienię dzieciakom cichaczem płytę z "Pingwinami z Madagaskaru" na jakiś mały koncercik IM. :)

Młodszego już udaje mi się powoli urabiać ... podstępem ... "chodź synku, tatuś smoki pokaże, dinozaury....." :)

hehe, ja młodego od kiedy miał pół roczku chowam na brytyjskim rocku lat 60/70/80, klasyce hard, heavy i rocku progresywnym, oprócz tego klasyka, fortepian, gitara a w przerwach wiadomo prawda fasolki, gumi miś zwłaszcza w utworze"czekolada" oraz "niech żyje gol" (polecam ;) ) i nieśmiertelny kulfon. A mocniejsze brzmienia synuś pozna tak jak tatuś w wieku 9 lat :D

Edytowane przez MichałR

"W roku 1168 duński król Waldemar najechał i spalił ostatnią świątynię słowiańskiej wiary. Wraz z upadkiem Arkony - centrum kultu Svantevita - przyszedł kres Słowian połabskich, którzy na kilkaset lat pogrążyli się w mrokach niepamięci. Percival Schuttenbach po 845 latach pragnie przypomnieć ten dzielny, wojowniczy lud słowiański, którego siedziby z racji swego najbardziej na zachód wysuniętego położenia, jako pierwsze padły ofiarą bestialskich praktyk chrystianizacyjnych zachodniego możnowładztwa."

We wrześniu nowy album.

• Like 2

Obawiam się, że dla mnie powrót nie jest możliwy, to już nie moje klimaty.

Z Anathemą też się pożegnałem po albumie jak poniżej, ostatnim który kupiłem i który jeszcze w miarę mi się podobał.

Z wielkiej doom trójki jedynie MDB się ostało u mnie, w sumie też nie wiem dlaczego ... ot taki gust i co zrobić ... :)

Mam te same odczucia. Zawsze jak w którymś wywiadzie słyszę/czytam, że zespól marudzi, że najnowsza płyta będzie krokiem do przodu, to już zazwyczaj na nią nie czekam :)

Do zestawienia "zepsutych" - w moim mniemaniu - zespołów a'la doom dodam jeszcze Amorphis.

Edytowane przez krzychun

@krzychun co racja, to racja, eksperymenty i poprawianie świetnego na jeszcze lepsze niewielu kapelom wyszły na dobre.

"W roku 1168 duński król Waldemar najechał i spalił ostatnią świątynię słowiańskiej wiary. Wraz z upadkiem Arkony - centrum kultu Svantevita - przyszedł kres Słowian połabskich, którzy na kilkaset lat pogrążyli się w mrokach niepamięci. Percival Schuttenbach po 845 latach pragnie przypomnieć ten dzielny, wojowniczy lud słowiański, którego siedziby z racji swego najbardziej na zachód wysuniętego położenia, jako pierwsze padły ofiarą bestialskich praktyk chrystianizacyjnych zachodniego możnowładztwa."

We wrześniu nowy album.

@pepa73 dobre, bardzo dobre wieści!

Tym bardziej, że Joanna Lacher to dla mnie prawdziwa bomba naszej sceny muzycznej, której pudrowane chuderlaki ze sztucznym tym i owym, mistrzynie playbacku i tańca synchronicznego do zgrabnych kostek nawet nie podskoczą.  ;)

Edytowane przez Dagon
  • Like 1

Kontynuując ładnie rozpoczęty temat historyczno - muzyczny, ciągle jednak z płcią piękną w tle (tak, tak, wbrew temu co nam panowie w pulowerkach wmawiają, płeć piękna to nadal i wyłącznie - KOBIETA), wrzucę dwa utwory, może ktoś pamięta o tym niedocenianym zespole (Jaworzno), przewijał się często w tamtych latach po Kasprzakach w różnych piwnicach, strychach...

Starszy i nowszy, sporo nowszy bo z 2012 i z wspierającym Grzegorzem Kupczykiem. :)

http://www.youtube.com/watch?v=mFpFxfgswAs

No ładnie!

Edit...

Teraz dopiero zauważyłem...

@pepa73 - setki!!!  B)

Edytowane przez Dagon
  • Like 6