Skocz do zawartości

Jazie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

To efekt przyrody ;)

Kolega powiedział,że to Orfa.Odmiana jazia,ale skąd On w tej wodzie się wziął to bladego pojęcia nie mam.

Dodam,że już widziałem te ryby,choć myślałem,że to karpie Koi.

@coma

Mam nadzieje,że się spełnią ;)

Edytowane przez Mariano Italiano

• 3 tygodnie później...

Witam gratuluję łowcom jazi zimową porą.Wczoraj   pomysł z kolegą co by nie zrobić pierwszego podejścia pod ten gatunek ryb.Dziś próba rybki chwilę aktywne i łowimy po jednej rybce.Pierwsze grzmoty i śnieżyca może wiosna zawita już za niedługo.Jeden z dzisiejszych amator żółtego świstera.Pozdrawiam.4298827_20160127_221820.jpg

• Like 18

Na odcinku rzeki gdzie łowiłem jazie jest ich bardzo mało a na domiar złego rzeczka przeżywa inwazję wydr.

Na brzegu można znaleźć resztki ryb i takie kupki łusek. Wygląda to dramatycznie i też przerażająca jest skala szkodliwej działalności wydr. 

38951efe92f1e591med.jpg    

Kilka wypadów nie zaowocowało złowieniem jazia. Trafiłem klenia, kilka płoci jakieś okonie a nawet leszcza z obgryzionym ogonem aż w końcu gdy już wątpiłem czy został tam choć jeden jaź,złowiłem jednego grubego jasia.

f535156303a4ac0bmed.jpg

Wędka Sage ESN w klasie 3 . Skuteczną nimfą tego dnia był szary kiełż na 14stce

411dfd8ad951b955med.jpg

ps. Niech da z siebie wszystko w udanym tarle

Edytowane przez Sebo
  • Like 20

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Wczoraj byliśmy  na Bzurze w okolicach Dachowej . Woda duża, brudna bez kontaktu. Spotkaliśmy miejscowego łowił na robaki. Miał w siatce jazia          ok. 50 cm.  Kupiliśmy go po targach za 15 zł. Gdy go wypuszczaliśmy patrzył na nas jak na wariatów. Ryba była za słaba by robić jej zdjęcia.

Jestem bardzo zadowolony że ta m byłem..

pozdrawiam.

• Like 41

Przez chwilę chciałem sprzedać moją wędkę Sage ESN 10'#3 ale po korekcie uzbrojenia wykonanej przez Wojtka Grocholę stała się moją ulubioną. Dzisiaj na jaziach spisała się wyśmienicie. Wcześniejsze dotknięcia,muśnięcia, domniemania brania teraz zamieniają się w hole ryb :)cae3d0b49bccbf64med.jpg Natomiast wypuszczenie już zupełnie normalne 0181af78b70e368emed.jpg

• Like 29

Marku. Ja specjalistą jaziowym nie jestem. Z moich skromnych doświadczeń wynika, że na jazie nie ma reguły. Raz łowię je z szybkiej prostki a branie mam na samym środku rzeki i gdy myślę, że już je rozgryzłem okazuje się, że następnego łowię z wolnego wsteczniaka pod roślinami :blink: . To samo z prowadzeniem much. Potrafią walnąć w wolno prowadzone nimfy z przytrzymaniem jak i szybkie agresywne podnoszenie muszek go góry. Myślę, że trzeba trafić lub wyczuć jak danego dnia reagują ryby. Mój jaziowy nauczyciel mawia, że najważniejsza jest konsekwencja i tu muszę przyznać Mu rację. Tak naprawdę to te jazie ani nie są nad wyraz duże ani waleczne ale to takie ciekawe, nieobliczalne rybki i to jest w nich pociągające. Dodatkowy atut to to, że jazie znajdziemy właściwie wszędzie i stanowią dobrą alternatywę dla zajeżdżanych do bólu pstrągów czy lipieni.

• Like 1

Ten rok rzeczywiście jest inny ale wśród tego braku reguł kiełż okazuje się być skuteczną nimfką iw wolnej i w szybszej wodzie. Dzisiejszy na 47cm. Zmierzyłem bo wydawał się być nieco większy od pozostałych f537b7af1e864825med.jpg

Edytowane przez Zielony
  • Like 35