Skocz do zawartości

Jazie 2016

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Godzonny wypad na wisełkę.Mój pierwszy jaź w tym roku 39 cm ...szorstki jak diabli...oczywiscie wrucił do wody.

c4075c3a47885b3b1660d0080d589b57.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 13

Dzisiaj, pierwszy raz na rybach w tym roku. Pierwsze koty za płoty.

Nowy MHX st 1081 od Voldemorta rozdziewiczony. Łowisko - Wisła Brzegi. Pierwszy raz nikogo nie spotkałem. Zero luda na wodą, a pogoda zachęca do spacerów.

Wynik: jazik 40 cm. Nieduży ale cieszy pierwsza ryba w tym roku. Wziął na woblerek @SDD. Dzięki Sławek.

Jutro następny wypadek na Wisle.

post-49567-0-74385100-1459093058_thumb.jpg

• Like 21

Nadeszła chwila czyszczenia wątków z rybami w tytule. Zostałem zobowiązany do zrobienia porządków. Wpisy niemerytoryczne będą kasowane. Ryby niezgodne z regulaminem będą kasowane. Wszelkie zażalenia proszę zgłaszać na priv. Dyskusje w wątkach będą usuwane. 

• Like 9

Poranny jaź 42 cm. Najpierw odprowadził wobka, po czym zniknął w toni niewielkiej podlaskiej rzeczki, by po kilku minutach agresywnie go pochwycić. Woblerek od Marcina K. (RUDI75). Sprzętowo MHX 1141, żyłeczka 0,14 , zauber 2000.

post-46336-0-10339200-1459339809_thumb.jpg

post-46336-0-15207700-1459339820_thumb.jpg

Edytowane przez beton007
  • Like 28

Poranny jaź 42 cm. Najpierw odprowadził wobka, po czym zniknął w toni niewielkiej podlaskiej rzeczki, by po kilku minutach agresywnie go pochwycić. Woblerek od Marcina K. (RUDI75). Sprzętowo MHX 1141, żyłeczka 0,14 , zauber 2000.

Ta niewielka rzeczka to przypadkiem nie Supraśl?

"Pierwsze koty za płoty" Wraz ze zmianą aury sprzęt został troszkę odchudzony zmiana łowiska i ruszyłem na jazie w pierwszym rzucie delikatna 'puk' i pierwszy jazik robi dwa młynki i spada. Potem jeszcze dwa branka. I meldują się dwie ładne rybki.

Sprzętowo: konger elvis do 4gr, red arc 10200 z hm8x 0,06 i woblerek na końcu

efe632fd0e772c27.jpg

Pierwszy w tym roku na krakowskiej...

• Like 13

Nie wiem Piotrze czy masz podobne doświadczenia ale z kleniojazi, które łowię na krakowskiej Wiśle jakieś 80-90% ma zauważalne mniejsze lub większe blizny po atakach drapieżników. Teoretycznie świadczyło by to o dużej ilości ryb drapieżnych... U ciebie też jest widoczna taka tendencja?

• Like 1

Wiesz zdarza się tak jak piszesz natomiast ta ryba na zdjęciu jest egzemplarzem potarłowym stąd też te ubytki w łuskach i ubytki w ogonie. Kiedyś troche łowiłem na Rudawie tam wiekszość ryb które łowiłem była pokaleczona przez wydry, kiedyś znalazłem dołek gdzie ryby były porysowane jak papierem ściernym przez sumy. Jednak takie ubytki na wiosnę to w większości pozostałości po niedawnym tarle

• Like 5

Po tygodniu posuchy, jak woda się sporo podniosła i w końcu zaczęła powolutku opadać, doczekałem się rybki. Co prawda nie największy, ale duża ilość spławów wieczorem pozwala sądzić, że będzie dobrze. W granicach 38-39 cm. Szorstki. Przynętę widać.

post-47737-0-79862300-1459880962_thumb.jpg

post-47737-0-97311500-1459881043_thumb.jpg

• Like 13