Skocz do zawartości

Pierwsze klenie

TeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W jeden z dni długiego weekendu majowego odwiedziłem odcinek Nysy Kłodzkiej powyżej Barda. Cel - klenie. W 3 godziny złapałem 7 sztuk. Co prawda tylko 3 wymiarowe, ale za to jeden z nich jest moim nowym rekordem tego gatunku. Mimo, że łowiłem na różne hornety, wszystkie klenie zaatakowały wersje H3F YD.

Nysa miedzy Kłodzkiemi Bardem jest raczej płytka i bardzo szybka. Mało jest miejsc typowo kleniowych, ale jak już się takowe znajdzie to kleń tam jest i często wychodzi do przynęty.

Najwiekszy kleń miał 46cm.

Oto kilka zdjęć:

post-196-1348913220,5086_thumb.jpg

post-196-1348913220,5715_thumb.jpg

post-196-1348913220,6051_thumb.jpg

post-196-1348913220,6325_thumb.jpg

@Tomek,

gratuluję połowów i nowej życiówki w kleniu. :D

Piękna rybka.

Ja byłem w sobotę późnym wieczorem na Wisełce (w ciągu dnia niestety musiałem popracować) i dorwałem dwa klenie 42 i 44 cm. :mellow: Obydwa wzięły na napływie wielkiej kamienistej główki, a spinningowałem troszkę od niechcenia bo czekałem na jakieś oznaki żerowania boleni... :D

Gratuluje , myślałem , że w Podtyniu nic juz nie bierze , ale jak widze mylilem sie moze warto tam wrocic ? ... Widze ze klenie braly Ci przy wysokiej burcie kolo schodow .. czy miales jakies efekty na naplywie jakies 150-200m od mostu? zawsze tam byly pstragi... Jesli tam bywasz czesciej odwiedz drugi most kiedys tam dostalem pieknego 50taka...

Pozdrawiam

Tomek

Klenika złowiłem w tamtym miejscu jakies 4 lata temu , moze nawet 5 .. Złowiłem go na hornecika.. Dlaczego go pamietam , bo złowiłem go w lutym gdy na dworze bylo -10 i padal snieg , pomimo ze pozniej mialem wiele wiekszych kleni ten utkwil mi najbardziej w pamieci byl sliczny pomimo ze nie byl maly mial wszystkie luski zadnego ubytku.. Przy takiej pogodzie byl wtedy najpiekniejsza ryba swiata...

wlasnie wrocilem z bystrzycy , bylem 3 godzinki po pracy , efekt 3 wyjete kleniki ale takie ok30cm ... kilka bran spapranych i jeden szczupaczek ... ale przyznam sie ,ze zlowilem je na muchowke , tak mnie cos wzielo .. :mellow:

Dzięki za gratulacje

@Tomek,

Przy schodach złapałem tylko jednego 30taka.

Póżniej wróciłem na drugi brzeg i jakieś 300 metrów niżej na zakręcie dostałem tego największego. Po drodze kilka maluchów.

Byłem tam pierwszy raz, ale napewno będę pojawiał się częściej.

O drugim moście też słyszałem. Sprawdzę następnym razem.

Słyszałem też o brzanach tam żyjących. Tomek, wiesz coś na ten temat?

Pozdrawiam

Tomek

• 3 tygodnie później...

Dzięki, dzięki.

Jak to mówią... trafiło się ślepej kurze ziarno :lol:

:lol: Co do łowiska to jest to Narew koło Nowego Dworu Mazowieckiego. Klenik wziął w samo południe na Rapalę Shad Rap 7cm w kolorze niebiekim.

@Jerry, dzięki za wierszyk/piosenkę, jest super... chyba będę sobie podśpiewywał na rybach :lol: tylko melodię muszę sobie dorobić.

pozdrawiam

@Phala,

piękny klenio! Gratuluję. :D

Ja w sobotę byłem także nad Narwią. Kilka godzin latałem za bolkami i nie miałem nawet brania. Wieczorkiem postanowiłem odwiedzić moją kleniową rafę. W ciągu godziny złowiłem 3 klenie 40-43cm, spiąłem jednego podobnego i zanotowałem kilka brań. :D

Miałem łowić muchówką ale nie wytrzymałem presji... hehe :lol: