Skocz do zawartości

multik Tailwalk ELAN 66L czy daiwa tatula 103 SHL (JDM)

mazur 17

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 103SHL i jakoś nie widzę jej, przynajmniej przy moich umiejętnościach, do wabików 3g. Przynety 5-6g przy oryginalnej szpuli to wg mnie takie minimum. Moze z jakaś lżejsza szpula tuningowa da radę zejść niżej ale przy oryginalnej chyba nie.

Do takich wabików 3-18g poszukałbym chyba czegoś innego, sprzedawałem ostatnio Chronarcha 51E. Tam po wymianie szpulki na Availa można spokojnie od 3g rzucać. Albo tez Scorpiona jakiegoś rozważ.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Nie rozpoczynaj przygody z castem tak lekko.

Pozdrawiam,

Sławek

Można rozpoczynać na lekko, ale pod warunkiem odpowiedniego dopasowania sprzętu, czyli multik, linka, wędka

Aczkolwiek do przedziału 3-18gr w castingu to ja osobiście widzę 2 wędki....3-7gr i 7-18gr.....

Jeśli Curado, scorpion, chronarch w wielkości 51 to na oryginalnej szpulce do wędki 7-18gr nawiń linkę ok 15lb, a do wędki 3-7gr na tuningową szpulkę (avail, youmeya) daj linkę max 8lb.

Edytowane przez minecjusz

Excel 2 to sztywne kołki i dolne CW to kpina, jak znajdziesz coś ze starej złotej serii to bierz w ciemno np XL 702 do 14gram...ogarnie okonie i pstrągi.

W cenie nowego exela 2 możesz sobie zbudować wędkę u jakiegoś zbrojmistrza.......nie pchaj się w niebieską serię.

W spinie wędka z CW 3-15 to nie problem, w castingu jeśli ma być dobrze to już czarna magia.

Do jakich przynęt to ma być sprzęt bo to też ma znaczenie.....kosą do jigów nie porzucasz komfortowo woblerami....zwłaszcza 3gr

Jak się nie mylę do multików Elan też są tuningowane lekkie szpulki http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/1872nie jestem pewny czy do tego modelu co wymieniłeś ale są ,a lekka szpulka to podstawa przy takim CW.

Długi kijaszek ja zaczynałem stara seria Team Dragon SE 3-14g 2,4m, nie super mega xxfast  tylko zwykły fast tez pomaga.