Skocz do zawartości

Daiwa z płytką szpulą np. Emeraldas

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po zakupie rverosa 2506 i fotelowych ogledzinach postanowilem kupic cos podobnego w ten desen.Nie lowie okoni ale daiwa emeraldas tak mi sie spodobal(a) ze postanowilem ja zamowic z mysla o okoniach ewentualnie kleniach.Skad ten temat.Zastanawiam sie nad przeznaczeniem kolowrotkow, wcale nie malych wielkosc 2506 ale z tak plytkimi szpulami ze albo nawine 100 badz niecale 100m plecionki o mocy np 12 kg , badz duzo wiecej plecionki o polowe slabszej.Pytanie.Czy takiej pojemnosci szpule predysponuja te kolowrotki wylacznie do lekkiego lowienia czy mozna je "zaprzegnac" do sredniego spina lowiac przy tym komfortowo nie nieszczac ich zbyt szybko.Pytam powaznie, nie znam oferty daiwy, a te kolowrotki kupilem tylko ze wzgledu na "dizajn".

post-50872-0-20301500-1451812777.jpg

post-50872-0-23717700-1451812791_thumb.jpg

Dla mnie w Daiwie rozmiar 2000 i 2004 to typowo okoniowe modele. 1003 to już bardzo mała pojemność szpulki. A te 2506, 2508 czy 2510 to bardziej pstrąg czy nasz polski pajk.

Może rozważ Aegisa? Na digitaka jest w przeliczniku za niecałe 7 stówek.

Plytkie szpule, krotkie kije, okonie...Grunwald, zaczynasz rok minimalistycznie ????

Daiwa ma rzeczywiscie najlepszy dizajn, ale ja bym zalowal wspolczesnych modeli w rozmiarach 2500 do sredniego spinna. Moze Certate HC tak, ale pozostale zdaja sie byc za delikatne. Plytka szpula, hamulec 4 kg, waga okolo 200 gramow, takie zlozenie nie gwarantuje dlugowiecznosci przy przykladowo szczupaczeniu. Zreszta, nawet Shimano wyzszopolkowe, taki tam TP, z normalna szpula i hamulcem 11 kg, nie jest do takiego lowienia najlepszym wyborem.

Brakuje mi na rynku mocnych konstrukcji o wadze okolo 280 gramow i niewielkich gabarytach, o srednicy szpuli 42-45 mm. Dawniejsze Daiwy i Szimana dawaly rade juz przy rozmiarowce 2000 ????

Wlasnie zastanawiam sie jaki gatunek na ten rok wybrac, chyba bedzie to okon.Poznalem tez zapalenca ktorego zabralem kilka razy na ryby i rodza sie nowe pomysly :) .Tak czy siak, kolowrotki kupilem ze wzgledu na wyglad a nie zastosowanie.Jesli sa zbyt delikatne na srednio to beda na lekko z tym nie ma problemu :) .Zastanawia mnie jeszcze waga tego revrosa ze szpulka o mocu hamulca 4kg waga az 295gr to tak ani na lekko bo ciezki ani na srednio bo zbyt delikatny.Bedzie na lekko do dlugiej wedki.(ja pierdziele ale mam problemy :P ).Dzieki za rozswietlenie sytuacji. 

Edytowane przez grunwald1980

Plytkie szpule, krotkie kije, okonie...Grunwald, zaczynasz rok minimalistycznie

Daiwa ma rzeczywiscie najlepszy dizajn, ale ja bym zalowal wspolczesnych modeli w rozmiarach 2500 do sredniego spinna. Moze Certate HC tak, ale pozostale zdaja sie byc za delikatne. Plytka szpula, hamulec 4 kg, waga okolo 200 gramow, takie zlozenie nie gwarantuje dlugowiecznosci przy przykladowo szczupaczeniu. Zreszta, nawet Shimano wyzszopolkowe, taki tam TP, z normalna szpula i hamulcem 11 kg, nie jest do takiego lowienia najlepszym wyborem.

Brakuje mi na rynku mocnych konstrukcji o wadze okolo 280 gramow i niewielkich gabarytach, o srednicy szpuli 42-45 mm. Dawniejsze Daiwy i Szimana dawaly rade juz przy rozmiarowce 2000

Kolego o czym Ty piszesz ??

Albo nie miałeś nigdy w rękach takich kołowrotków jak TP 4000 Daiwa HC albo zwyczajnie chcesz zaistnieć i namieszać człowiekowi w głowie.

TP 4000 ma moc hamulca 11 kg i nie jest dobrym wyborem na szczupaki ???!!  :blink:  Nie mówiąc już o wersji SW (morska przekładnia) też moc hamulca 11 kg ale waga o niebo większa ?? Te kołowrotki nadają się na okonie ale Nilowe !! Mają moc wystarczającą do walki z praktycznie z każdą wielkościowo rybą w naszych wodach. A Daiwa HC ?? Nie jestem ekspertem ale chyba ma aktualnie najmocniejszą przekładnię jaka jest w kołowrotkach, nieważne czy to HC 2500R czy 3000. Więc proszę zanim napiszesz cokolwiek ... poczytaj choćby zasoby tego zacnego forum a dowiesz się co nie co o sprzęcie.

Pozdrawiam 

• Like 1

No dobra, a C3000? Ten sam TP, inna szpula. 11 kg. Na szczupaki sie nie nadaje. Wy takie deliciaki zakladacie do mocnych kijkow? On wymieka przy obrotowce nr 4 czy 20 gramowej glowce. To jest rozmiar kleniowo-pstragowy i tyle.

I nie chce zaistniec, takie sa fakty gole

Znowu nie trafiłeś, C3000 ma 9kg.

• Like 1

Po pierwsze posiadam i uzywam. Jest to kolowrotek zbyt delikatny, moj juz przy obrotowkach nr 3 sprawia wrazenie, ze mu ciezko. O stukach pod obciazeniem nie warto wspominac, to przypadlosc wielu sztuk wszelkich modeli. Luz na rotorze tez sie znajdzie.

Po prostu C3000 nie daje pewnosci, ze po sezonie mocnego lowienia nie dostanie zadyszki. Duze woblery szczupakowe, opor dajace wirowki, ciezkie glowki...to nie ta kategoria. Boleniowe tempo tez zle znosi.

Szczupak, sandacz, bolen, o ile ma to byc lowienie na max, wymagaja rozmiaru 4000, do wyboru PG, XG, SW nawet, a chociazby i z normalnym przelozeniem i plytka szpula, moc hamulca ma sie w sumie nijak do rzeczywistych mozliwosci kolowrotka. Szkoda 1,5 kilo zlotowek. Jesli kogos stac, ok. Ciezkie lowienie to albo cos w miare taniego, cos, po czym sie nie placze, jak klony Ryobi, stare Emblemy itp., albo wyzsza polka w rozmiarach odpowiadajacych 4000 wg nomenklatury Shimano. Wspolczesne Daiwy znam slabiej, zapewne Certate HC w rozmiarze 3000 jest mocna, moze inne modele maja podobnie. Jednak 2500 na wzor Shimano wydaja sie byc dedykowane do lowienia srednio-lekkiego.

Znowu sie nie zgodzicie? Chetnie poznam kontrargumenty ????