grunwald1980 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam.Po zakupie rverosa 2506 i fotelowych ogledzinach postanowilem kupic cos podobnego w ten desen.Nie lowie okoni ale daiwa emeraldas tak mi sie spodobal(a) ze postanowilem ja zamowic z mysla o okoniach ewentualnie kleniach.Skad ten temat.Zastanawiam sie nad przeznaczeniem kolowrotkow, wcale nie malych wielkosc 2506 ale z tak plytkimi szpulami ze albo nawine 100 badz niecale 100m plecionki o mocy np 12 kg , badz duzo wiecej plecionki o polowe slabszej.Pytanie.Czy takiej pojemnosci szpule predysponuja te kolowrotki wylacznie do lekkiego lowienia czy mozna je "zaprzegnac" do sredniego spina lowiac przy tym komfortowo nie nieszczac ich zbyt szybko.Pytam powaznie, nie znam oferty daiwy, a te kolowrotki kupilem tylko ze wzgledu na "dizajn". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dla mnie w Daiwie rozmiar 2000 i 2004 to typowo okoniowe modele. 1003 to już bardzo mała pojemność szpulki. A te 2506, 2508 czy 2510 to bardziej pstrąg czy nasz polski pajk. Może rozważ Aegisa? Na digitaka jest w przeliczniku za niecałe 7 stówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Plytkie szpule, krotkie kije, okonie...Grunwald, zaczynasz rok minimalistycznie ???? Daiwa ma rzeczywiscie najlepszy dizajn, ale ja bym zalowal wspolczesnych modeli w rozmiarach 2500 do sredniego spinna. Moze Certate HC tak, ale pozostale zdaja sie byc za delikatne. Plytka szpula, hamulec 4 kg, waga okolo 200 gramow, takie zlozenie nie gwarantuje dlugowiecznosci przy przykladowo szczupaczeniu. Zreszta, nawet Shimano wyzszopolkowe, taki tam TP, z normalna szpula i hamulcem 11 kg, nie jest do takiego lowienia najlepszym wyborem. Brakuje mi na rynku mocnych konstrukcji o wadze okolo 280 gramow i niewielkich gabarytach, o srednicy szpuli 42-45 mm. Dawniejsze Daiwy i Szimana dawaly rade juz przy rozmiarowce 2000 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek001 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Do lekkiej odległościówki bym przytulił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 czym płytsza szpula, tym delikatniejszy hamulecszpule 2508 (tu może być też AIR) i 2510 służą do "normalnego" łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Wlasnie zastanawiam sie jaki gatunek na ten rok wybrac, chyba bedzie to okon.Poznalem tez zapalenca ktorego zabralem kilka razy na ryby i rodza sie nowe pomysly .Tak czy siak, kolowrotki kupilem ze wzgledu na wyglad a nie zastosowanie.Jesli sa zbyt delikatne na srednio to beda na lekko z tym nie ma problemu .Zastanawia mnie jeszcze waga tego revrosa ze szpulka o mocu hamulca 4kg waga az 295gr to tak ani na lekko bo ciezki ani na srednio bo zbyt delikatny.Bedzie na lekko do dlugiej wedki.(ja pierdziele ale mam problemy ).Dzieki za rozswietlenie sytuacji. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez grunwald1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 niektóre Daiwy mają szpule AIR w standardzie jak nowy Luvias czy Emeraldas AIR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Plytkie szpule, krotkie kije, okonie...Grunwald, zaczynasz rok minimalistycznie Daiwa ma rzeczywiscie najlepszy dizajn, ale ja bym zalowal wspolczesnych modeli w rozmiarach 2500 do sredniego spinna. Moze Certate HC tak, ale pozostale zdaja sie byc za delikatne. Plytka szpula, hamulec 4 kg, waga okolo 200 gramow, takie zlozenie nie gwarantuje dlugowiecznosci przy przykladowo szczupaczeniu. Zreszta, nawet Shimano wyzszopolkowe, taki tam TP, z normalna szpula i hamulcem 11 kg, nie jest do takiego lowienia najlepszym wyborem. Brakuje mi na rynku mocnych konstrukcji o wadze okolo 280 gramow i niewielkich gabarytach, o srednicy szpuli 42-45 mm. Dawniejsze Daiwy i Szimana dawaly rade juz przy rozmiarowce 2000 Kolego o czym Ty piszesz ??Albo nie miałeś nigdy w rękach takich kołowrotków jak TP 4000 Daiwa HC albo zwyczajnie chcesz zaistnieć i namieszać człowiekowi w głowie.TP 4000 ma moc hamulca 11 kg i nie jest dobrym wyborem na szczupaki ???!! Nie mówiąc już o wersji SW (morska przekładnia) też moc hamulca 11 kg ale waga o niebo większa ?? Te kołowrotki nadają się na okonie ale Nilowe !! Mają moc wystarczającą do walki z praktycznie z każdą wielkościowo rybą w naszych wodach. A Daiwa HC ?? Nie jestem ekspertem ale chyba ma aktualnie najmocniejszą przekładnię jaka jest w kołowrotkach, nieważne czy to HC 2500R czy 3000. Więc proszę zanim napiszesz cokolwiek ... poczytaj choćby zasoby tego zacnego forum a dowiesz się co nie co o sprzęcie.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Daiwa Aegis 2004R będzie miało body 2500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 a takowy istnieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Darek, czy Ty czytales moj tekst? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Aha, czytales...ale niedokladnie ???? TP w rozmiarze takim, jak wczesniej wspomniana Daiwa, czyli 2500. To nie jest konstrukcja na szczupaki czy do jakiejkolwiek orki. 4000 juz tak! Prosze czytac calosciowo, bez uprzedzen ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Czytałem a i owszem Z tego co pamiętam TP w rozmiarze 2500 ma moc hamulca 4 kg. 11 kg o których piszesz to już model 4000 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) ja to mam wrażenie, że Kolega czytał dokładnie, co napisałeś, a Ty niezbyt dokładnie to, co sam napisałeś ps. do Kolegi coloumb Edytowane 3 Stycznia 2016 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 No dobra, a C3000? Ten sam TP, inna szpula. 11 kg. Na szczupaki sie nie nadaje. Wy takie deliciaki zakladacie do mocnych kijkow? On wymieka przy obrotowce nr 4 czy 20 gramowej glowce. To jest rozmiar kleniowo-pstragowy i tyle. I nie chce zaistniec, takie sa fakty gole ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam .A może mi ktoś podpowiedzieć czy są dostępne płytkie szpulę do certate2500 (2013r). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 wijesz się Panie Coloumb Panie Macieju : http://slp-works.com/item/op_parts/rsc_s/index.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 No dobra, a C3000? Ten sam TP, inna szpula. 11 kg. Na szczupaki sie nie nadaje. Wy takie deliciaki zakladacie do mocnych kijkow? On wymieka przy obrotowce nr 4 czy 20 gramowej glowce. To jest rozmiar kleniowo-pstragowy i tyle. I nie chce zaistniec, takie sa fakty gole Znowu nie trafiłeś, C3000 ma 9kg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Byc moze to jest tylko 9 kg, ale na bank nie 4 ???? Musze sprawdzic, tu moglem faktycznie w blad wprowadzic. Reszte podtrzymuje i wyzywam na pojedynek smiertelny kazdego, co ma inne zdanie ???? Na ubitym brzegu rzeki oczywista... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Bazyloss, pomijajac kilogramy, co napisalem nieprawdziwego? Wije sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dlaczego twierdzisz, że TP C3000 nie nadaje się na szczupaki? Uzasadnij swoją odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Bazyloss, pomijajac kilogramy, co napisalem nieprawdziwego? Wije sie? Wybacz, ale mam lepsze zajęcie, niż udowadnianie, że nie jestem Koniem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Po pierwsze posiadam i uzywam. Jest to kolowrotek zbyt delikatny, moj juz przy obrotowkach nr 3 sprawia wrazenie, ze mu ciezko. O stukach pod obciazeniem nie warto wspominac, to przypadlosc wielu sztuk wszelkich modeli. Luz na rotorze tez sie znajdzie. Po prostu C3000 nie daje pewnosci, ze po sezonie mocnego lowienia nie dostanie zadyszki. Duze woblery szczupakowe, opor dajace wirowki, ciezkie glowki...to nie ta kategoria. Boleniowe tempo tez zle znosi. Szczupak, sandacz, bolen, o ile ma to byc lowienie na max, wymagaja rozmiaru 4000, do wyboru PG, XG, SW nawet, a chociazby i z normalnym przelozeniem i plytka szpula, moc hamulca ma sie w sumie nijak do rzeczywistych mozliwosci kolowrotka. Szkoda 1,5 kilo zlotowek. Jesli kogos stac, ok. Ciezkie lowienie to albo cos w miare taniego, cos, po czym sie nie placze, jak klony Ryobi, stare Emblemy itp., albo wyzsza polka w rozmiarach odpowiadajacych 4000 wg nomenklatury Shimano. Wspolczesne Daiwy znam slabiej, zapewne Certate HC w rozmiarze 3000 jest mocna, moze inne modele maja podobnie. Jednak 2500 na wzor Shimano wydaja sie byc dedykowane do lowienia srednio-lekkiego. Znowu sie nie zgodzicie? Chetnie poznam kontrargumenty ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 no to myślę, ze powinieneś jeszcze raz przeczytać, to co napisałeś na początku i nie będzie niepotrzebnej dyskusji pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Bazyloss, wybaczam...ale jesli nie masz ochoty rozmawiac merytorycznie, chociazby wylapujac moja pomylke co do kg, po co mnie krytykujesz? Rozumiem, jestem dla Ciebie nikim, ale to i tak niegrzecznie troszeczke ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi