Skocz do zawartości

Daiwa z płytką szpulą np. Emeraldas

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku nic nie było ok. z Twojej wypowiedzi. Kolega, który założył temat pisał o Daiwach pod okonie,  póżniej pytał o średni spin. A Ty nam tu wyjeżdżasz z obrotówkami nr.4, gumami na 20g. główkach. Może jeszcze dorzuć pilkery.  I nie pierdziel, że Shimano 2500 nie nadaje się pod średni spinning.

Ale jak u Ciebie obrotówki 4 i gumy na 20g główkach to średni spinning to gratuluję dobrze dobranych zestawów.

Edytowane przez Artek
  • Like 1

No, to sa argumenty...np nie pierdziel ???? Tak, obrotowka nr 4 to sredni spinning. Co do 20 gramow, niech bedzie srednio-ciezki. Do tego rozmiar 2500 sie nie nada. Podobnie jak do boleniowania nawet tylko 15 gramowymi wobami. Nic nie poradze, przykro mi.

I mowie o wspolczesnych Daiwach i na dokladke Shimano, wiec oscyluje wokol tematu ????

Kurde wiesz ze ja nie jestem sprzeciarzem :) nawet ostatnio dalem sobie calkowity spokoj z rybami. I kurfa musialem tu wejsc, musialem poczytac  :angry: i machina ruszyla.Zakupy plany, i badz pan zdrowy.

A co do tych daiw to mi sie poprostu podobaja, to juz nie chodzi o lowienie poprostu chcialem je miec :)

Kurde wiesz ze ja nie jestem sprzeciarzem :) nawet ostatnio dalem sobie calkowity spokoj z rybami. I kurfa musialem tu wejsc, musialem poczytac  :angry: i machina ruszyla.Zakupy plany, i badz pan zdrowy.

A co do tych daiw to mi sie poprostu podobaja, to juz nie chodzi o lowienie poprostu chcialem je miec :)

Mnie tez to dopadlo  :rolleyes: siedze teraz i szukam nocami po ebay'u oraz yahoo jap nowych szpulek i korbek do moich Daiw'ek. Jedyne co mnie jeszcze hamuje to ceny tych upgrade'ow :ph34r:

Jesli chodzi o plytkie szpulki to mam mieszane uczucia. W ubieglym sezonie podczepilem cos wiekszego co wyciaglo mi z 70 m plecionki (tyle mi wchodzi na plytka szpulke) i poszlo w cholere. Moze gdybym mial ze 100m podkladu z zylki to bym ta walke wygral.  

Edytowane przez Luckyguliver

Emeraldas doszla, zakupilem ja w Niemczech, revrosa w Japoni.Powiem tak, miedzy praca tych dwoch kolowrotkow jest przepasc.Zastanawiam sie czy jej nie wymienic na shimano ultegra c300sdh badz na stradica w wielkosc 2500, tylko nie wiem czy to nie bedzie tak z deszczu pod rynne.

No do kladnie emeraldas lipa.

Kupilen ten w tym sklepie

http://www.ebay.de/itm/Daiwa-10-INFEET-EMERALDAS-2506W-Spinning-Frontbremsenrolle-/331602533558?hash=item4d350d1cb6:g:bJEAAOSwPcVVn~Jn

Sprzedawca ma ultegre 3000dh ale z wysokim przelozeniem oraz 2500 z niskim ale za to z pojedyncza korba.Pisalem, ze chce oddac i wymienic na ultegre 2500 ale z podwojna korba.Jesli sie zgodzi to bedzie to jesli to to albo biomek fb albo cos innego, mysle o daiwie luvias, ale po tej emeraldas jakos tak dziwnie na daiwe patrze.

W tej daiwie coś w środku obciera, jeśli się kręci normalnie tzn w tempie fotelowego sprawdzania to może by przeszło, natomiast jak się kręci powolutku takim slimaczym tempem to czuć że w pewnych momentach ma duży opór i trzeba użyć więcej siły. Jak się zakreci na wariata to dźwięk podobny do pkp.Revros to też nie ideał ale kręci lekko, miękko jak się rozbuja to kręci długo, na żółwia idzie lekko. Takie dylematy małego chłopca, szkoda mi go odsyłać bo jest ładny, mógłby zostać jako ozdoba ale choinkę niedługo składam więc nie przyda mi się do niczego :)

Edytowane przez grunwald1980

kupiłeś kołowrotek, który przyczepia się dzieciakom pod wędkę Egi, co by miały co robić i nie zawracały głowy głównemu Łowcy ;)

nawet przełożenie jest tam dziecinne - jak na przeznaczenie Emeraldasów

kołowrotek 3x tańszy od podstawowej wersji i prawie 4x od Air

No do kladnie emeraldas lipa.

Kupilen ten w tym sklepie

http://www.ebay.de/itm/Daiwa-10-INFEET-EMERALDAS-2506W-Spinning-Frontbremsenrolle-/331602533558?hash=item4d350d1cb6:g:bJEAAOSwPcVVn~Jn

Sprzedawca ma ultegre 3000dh ale z wysokim przelozeniem oraz 2500 z niskim ale za to z pojedyncza korba.Pisalem, ze chce oddac i wymienic na ultegre 2500 ale z podwojna korba.Jesli sie zgodzi to bedzie to jesli to to albo biomek fb albo cos innego, mysle o daiwie luvias, ale po tej emeraldas jakos tak dziwnie na daiwe patrze.

normalny emeralds kosztuje 4x tyle 

No spoko revros kosztuje mniej i kreci duzo lepiej.Pisalem wczesniej ze nie oczekuje cudow w kolowrotku daiwa za 80 euro.Po zakupie revrosa myslalem ze taka emka bedzie w miare krecila, tymbardziej ze o innych budzetowych kolowrotki typu legalis, freams pisza tu na forum "kreci bajecznie", "za ta cene kozak".Byc moze ja z innej bajki jestem i w innych kozakach chodze :)

• Like 1

No i biomek doszedl, w porownaniu do emki to nie bo a ziemia.Daiwe jutro odsylam , biomek zostaje.Ale i tak musze przyznac ze ta revros super kreci.Szkoda tylko ze ma tak plytka szpulke 135m 0.13 kamatsu techron nie wchodzi.Dokupie chyba jeszcze jednego biomastera w wielkosci 4000.Ladnie wygladaja twin powery czy chociazby nowy stradic ale czytajac tematy o nich to troche loteria.Mialo byc o plytkich szpulach daiwy, ale z ta marka narazie sie pozegnam.

Kurde chcialem edytowac pierwszy post zeby zmienic temat na " Daiwa plytkie szpule i wogóle " :) ale sie nie da.Apel do moda co by tego dokonal.Moze nawiaze sie jakas ciekawa rozmowa.

Edytowane przez grunwald1980

• 2 lata później...
  • 2 lata później...

Ten tytułowy emeraldas mnie zaciekawił.

Chodzi mi konkretnie o model:

https://www.mefistofishing.pl/daiwa-emeraldas-mx-2508pe-dh-new-2017-p-1858.html

Ktoś miał więcej styczności z tym kołowrotkiem? Jest wart tych pieniędzy do zastosowań kleń, jaź?

Ja kupiłem ten: https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/daiwa-emeraldas-v-lt-2019/137422828/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=10078229&country=pl&gclid=CjwKCAiA8ov_BRAoEiwAOZogwQ0PARx8uK6v5Yr6zT3SbadbCd3OP6PHIkjnKU2GKDMBXCOZPwA-CRoCztsQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Rozmiar 3000 z przełożeniem 5,6

Z czystej ciekawości, a bardziej dla wyglądu ????. Pięknie będzie się prezentował z niebieską plecionką ????.

W fotelu kręci tak jak obecne daiwy z tego segmentu. Coś tam szumi, ale jest wszystko ok. Nad wodą na pewno będzie niesłyszalny.

Zobacz sobie jeszcze ten, jeszcze lżejszy, z tym, że szybki. W podobnych pieniądzach, który Ty podlinkowałeś, ale już duuużo tańszy niż u mefisto.

https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/daiwa-emeraldas-air-lt-2018/137402879/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=9943461&country=pl&gclid=CjwKCAiA8ov_BRAoEiwAOZogwY9jA4S4nr8va-_csuEiUahtnP9MgacnksUVV_Ih4ryKHvSyv4ye_RoCTgoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds