godski Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Wg. mnie ilość linki może mieć wpływ na długość rzutu. Tak teoretycznie - nawiń na rurkę 1 cm i na rurkę 5 cm podobną ilość linki. Z której rurki łatwiej ją odwinąć? Tam gdzie masa szpulki ma duże znaczenie czyli L/UL pewnie będzie lepiej gdy nawiniemy mniej linki. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Wg. mnie ilość linki może mieć wpływ na długość rzutu. Tak teoretycznie - nawiń na rurkę 1 cm i na rurkę 5 cm podobną ilość linki. Z której rurki łatwiej ją odwinąć? Tam gdzie masa szpulki ma duże znaczenie czyli L/UL pewnie będzie lepiej gdy nawiniemy mniej linki.Zgodzę się z Tobą, ale u kol.Zyga 102 brakuje do rantu max 3 mm plecionki, nie sądzę by to miało jakiś wpływ na odległość rzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Wg. mnie ilość linki może mieć wpływ na długość rzutu. Tak teoretycznie - nawiń na rurkę 1 cm i na rurkę 5 cm podobną ilość linki. Z której rurki łatwiej ją odwinąć? Tam gdzie masa szpulki ma duże znaczenie czyli L/UL pewnie będzie lepiej gdy nawiniemy mniej linki.Dokładnie.Zauważyłem że jak stracę dużą ilość linki, to rzuty drastycznie się skracają, gdyż szpulka musi osiągnąć większą prędkość z racji mniejszej średnicy nawiniętej linki.A po za tym jak nie nawinąłeś, choćby kilku zwojów żyłki na szpulę, to może Ci się ślizgać linka po niej. No chyba że szpulka jest ażurowana i zamocowałeś do dziurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Lepiej mieć więcej także z powodu ewentualnej brody. Szczególnie u początkujących. Zakładając że 10 mm czyni różnicę to 3 mm też uczyni - tyle że mniejszą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Wg. mnie ilość linki może mieć wpływ na długość rzutu. Tak teoretycznie - nawiń na rurkę 1 cm i na rurkę 5 cm podobną ilość linki. Z której rurki łatwiej ją odwinąć? Tam gdzie masa szpulki ma duże znaczenie czyli L/UL pewnie będzie lepiej gdy nawiniemy mniej linki. I tym mnie przekonałeś ... . Dokręcę na podkład plecionki , bo mam otworki w szpuli Chyba wszystko jedno ...Żyłka- Plecionka.I jeszcze dodam "godski " , że to mój super sprawujący się multik CITICA 201E ( japan ) , który kupiłem pod wpływem Twojego kiedyś wpisu-opisu wymiany łożysk i takiego tam tuningu . Pozdro...Zyga Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Zyga102 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) jeśli przynęty są stosunkowo ciężkie nawijam pod rant i potem odwijam jakieś 10m, do lekkich nawijam jakieś 80%, ale też nie mniej niż połowęzauważyliście, że np. dla szpil SV podawany jest zalecany min i max nawój, nie mam dostatecznych umiejętności , aby to policzyć, ale tak na czuja "dynamicznego" zakładam, że średni stosunek siły inercji do uruchomienia szpuli do siły bezwładności w jednym cyklu (rzut) jest pewnie wtedy najbardziej optymalny co do bród, to pewnie ma też znaczenie, że przy pełnej szpuli, jak już ją uruchomimy odpowiednio ciężką przynętą/wymachem to siła bezwładności takiej szpuli jest duża i wymaga większej kontroli, ale chyba ważniejsze, że jest to "użytkowany" / luźniejszy odcinek linki, po stracie zazwyczaj trafiamy na bardziej upakowany odcinek, mniej skłonny do odwijania (dotyczy to też odległości rzutu), a jakoś z doświadczenia wiem, że przy nawijaniu przez palce, to zazwyczaj na dole linka jest bardziej ściśnięta niż na górze, to taka wioskowa psychologia, ale czym bliżej rantu tym podświadomie uścisk spada Edytowane 3 Stycznia 2016 przez bazyloss 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Może się zdarzyć jeszcze jedna opcja (mnie się to zdarzyło, choć do dziś nie wiem jak). Plecionka jakimś cudem nie przechodziła przez wodzik. Tzn, myślałem, iż przechodzi, ale było inaczej . W tej opcji multik nawija plecionkę, delikatnie rzecz ujmując, bardzo nierówno. Możecie kiedyś spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jeśli chodzi o podkład to wybieram żyłkę (nawet przy ażurowej szpuli) nie tylko z powodu nie ślizgania się po dnie szpulki. Kiedyś zważyłem konieczna ilość podkładu z żyłki i suchej plecionki. Wyszło mi, że podkład z żyłki jest ok 10% lżejszy. Jeśli dodamy do tego, że podkład z plecionki własnie na szpulce ażurowanej wchłonie jakiś dodatkowy procent wilgoci co bez wątpienia ma wpływ na wagę. Przy średnio ciężkim i ciężkim castingu nie ma to w ogóle znaczenia ale przy L i UL ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Dobra, obalmy kilka mitów:1) @ Zyga102 - nadal Twój nawój jest daleki od ideału (zwłaszcza przy krawędziach szpuli są luki) i linka może się tam kleszczyć - polecam po każdym zaczepie, a szczerze w Nowym Roku życzę, aby po udanym holu, kolejny rzut wykonywać nie na 100% = więcej przynet w pudełku.Po prostu Twój shimaniak (chyba) tak nawija i nic na to nie poradzisz - dla multika nie ma znaczenia, czy nawijasz na sucho, czy na mokro - ja na multik zdecydowanie wolę nawijać pletkę na sucho, bo mokra linka pęcznieje, potem wysycha i jeśli sporo wypiła to okazuje się, że po wyschnięciu zwoje mogą być zbyt luźno - na sucho ten problem nie istniejeDla pocieszenia, Twój młynek tak nawija bo ma dość szybki posuw wodzika, podobnie jak teoretycznie dedykowane do pletki Zillionki PE Special, zwłaszcza w wersji 6.3, jakby nimi nie nawijać robią dokładnie takie dwa małe garbki - niestety pletka na nich się szybciej zużywa, bo ma wiekszy kontakt z paluchem i spadającymi zwojami i czasami potrafi się zakleszczyć.2) Żyłka na szpulę pod pletkę to nie jest konieczność, jak porządnie i mocno nawiniesz suchą pletkę, nic nigdy nie będzie się ślizgać3) Ja nawijam wyłącznie na dolniku (mam do tego celu jakiego złamasa), linka przewleczona przez jedną przelotkę, dolnik solidnie podparty, linka przepuszczona przez książki (regulujesz sobie opór wysnuwania jak chcesz) i tyle, żadnej filozofii.4) Było to już opisywane nie raz, głębokość nawoju ma kapitalne znaczenie - raz, że "Dwa Pi Er" - a więc od ilości nawiniętej linki na szpulkę zależy wielkość nawoju - przy szpulce o średnicy 34 mm niedowinięcie 3mm do rantu, powoduje, że maksymalny nawój przy przełożeniu 6:1 skraca się o mniej więcej12 cm, a to już jest spora różnica, nawijać na obrót korby 12 cm mniej - nie muszę chyba tłumaczyć jak to wygląda przy założeniu tej samej odległości rzutu, a więc gdy ze szpulki zejdzie kikadziesiąt metrów linki - na niewyplełnionej szpuli początek prowadzenia przynęty przypomina tempo walca drogowego - jeśli ktoś tego potrzebuje ok, ale jeśli przyneta ma natychmiast startować, do podbijania, wybierania luzy przy jerkach itd. to raczej przypomina katorgę niż łowienieNo i kwestia odległości - już to ktoś poruszył, że dla takiej samej odległości sporo razy więcej musi się obrócić szpulka z mniejszym nawojem, a to w niczym nie pomaga.Japońce oczywiście testowali, co się bardziej opłaca, mały nawój, czy większy, kosztem cięższej (waga linki) szpulki - wyszło, że to drugie mimo wszystko, choć wiemy doskonale, jak wykonują szpulki UL - bezkompromisowo, a więc bez miejsca na podkład ale za to z pełnym nawojem pod rant.Poza tym, Kolega @Zyga102 namotał linkę 16kg, więc raczej nie UL/L mu w głowie.Wielu brań i tyluż udanych holi w Nowym Roku Koledzy.Pozdrawiam i nie przynudzam dalej.Arek Edytowane 3 Stycznia 2016 przez haja1978 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 i tak i nie, zacytuję sam siebie i zapytam, gdzie robię błąd ? "a nawet policzyłem, obwód szpuli 36mm = 113mm, 34mm = 107mm, różnica przy nawoju po rant = 6mm, więc myślę, że sprawiedliwie będzie policzyć zysk średni 4mm (długi rzut) czyli na 250 obrotach szpuli zyskujesz cały 1m, to ile ta szpula ma się razy obrócić, aby była jakaś zauważalna różnica ?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Haja 1978; No to Arku dałeś piękny wykład. I bardzo dobrze. Uczmy się , bo tego nigdy za wiele. Dzięki za nie mały wysiłek włożony w pisanie... .Dzięki takim uwagom wszyscy zyskujemy i nie koniecznie musimy się z tym zgadzać . Ale warto przemyśleć i wysnuć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Panowie kolega załatwił problem,a teraz widzę dywagację.Na sucho czy na mokro, a może przez książkę,ale moment na szpuli jest mało plecionki,to teraz może wzór typu ilość plecionki = nawój na szpulę.Widzę zaczyna się zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 i tak i nie, zacytuję sam siebie i zapytam, gdzie robię błąd ? "a nawet policzyłem, obwód szpuli 36mm = 113mm, 34mm = 107mm, różnica przy nawoju po rant = 6mm, więc myślę, że sprawiedliwie będzie policzyć zysk średni 4mm (długi rzut) czyli na 250 obrotach szpuli zyskujesz cały 1m, to ile ta szpula ma się razy obrócić, aby była jakaś zauważalna różnica ?"Kamil, jeśli mnie o to pytasz, to nigdzie nie zrobiłeś błędu, ale u Ciebie brakuje 1mm do rantu szpulki 36mm A u Kolegi @Zyga102 brakuje co najmniej trzech, co przy szpulce załóżmy 34m daje już spore wartości -bazując tylko na obwodach maksymalnego wypełnienia danej szpulki masz te ok 107mm obwodu dla 34mm i 88mm dla wypełnienia, gdy brakuje 3 mm do rantu, więc dla rzutu 30 metrowego szpulka musi się zakręcić odpowiednio dla maksimum wypełnienia 280 razy a dla wypełnienia 3mm mniejszego już ponad 340 razy, więc to już jest zauważalna różnica - ponad 60 obrotów szpulki więcej dla takiego samego rzutu na odległość 30mPoza tym, główna różnica w nawoju na obrót korbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) ano jeśli chodzi o skuteczność/odległość/ilość obrotów względem pełnego wypełnienia i połowicznego (na starcie) , to OK, nie załapałem mnie właśnie bardziej boli nawój na obrót, zwłaszcza przy przełożeniu 6.3 i mniejszym, jak zostanie połowa linki na szpuli, to warunki użytkowania się zupełnie zmieniają Edytowane 3 Stycznia 2016 przez bazyloss 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Drugie podejście i pletka nawinięta idealnie.Na całym kiju, na sucho z podkładem ( żyłka ) i przez książki ( Encyklopedia ) . Zdecydowana jakość przy tak mądrej książce.... .I po co panikowałem...? , spokój i rozwaga, czytanie, słuchanie mądrych podpowiedzi oraz wysnuwanie własnych wniosków .... .Dzięki dla Wszystkich.... Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Zyga102 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) czyli mój sposób jest najlepszy bo nie mam żadnych garbików na bokach he he.a z drugiej strony to przecież kciuk nie jest płaski i kontakt z nim następuje w raczej w części środkowej szpulki. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez busz231 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Moi drodzy,nie używam, nie miałem i nie zamierzam mieć multiplikatora, ale dziś pomagałem koledze nawinąć plecionkę na multiplikator i efekt jest jak na zdjęciu. On twierdzi że ten multik ma tak od nowości, czy można coś z tym zrobić? Wyjąłem z niego szpulę, ale nie widzę tu żadnych podkładek regulacyjnych, przyglądałem się wodzikowi, który wyraźnie podczas pracy głębiej zachodzi po lewej na rant szpuli niż po prawej. Ktoś z Was coś podpowie? Z pozdrowieniami,Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczupakRzeczny Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Po lewej stronie masz hamulec docisku szpuli, sprawdź czy nie jest dokręcony na maksa. Jeśli jest to "zluzujcie" go trochę. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Hamulec nie jest dokręcony, sprawdzałem wpływ jego dokręcenia na układanie linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Widać że szpula jest przesunięta w prawą stronę. Podkładka na której opiera się oś szpuli (za łożyskiem) z prawej strony jest założona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Podkładka pod łożysko na prawym panelu. Można wyciąć nawet z puszki po piwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Wsiądź na łódkę, rozwiń całą linkę na wodzie i zwiń ją. Nie stosuj żadnego obciążenia. Powinno pomóc. Ten multik to chyba Okuma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Odwinięcie i nawinięcie nie pomoże, podkładka pod łożyskiem również, ale Bob sprowokował mnie do poszukiwań i podkładka pomoże, ale umieszczona w gnieździe prawego panelu - tam jest podkładka (ale za cienka), opiera się o nią oś szpuli - trzeba użyć grubszej.Dziękuję Wam za podpowiedzi!!!Z pozdrowieniami,Andrzej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 ...czy można coś z tym zrobić? Wyjąłem z niego szpulę, ale nie widzę tu żadnych podkładek regulacyjnych, przyglądałem się wodzikowi, który wyraźnie podczas pracy głębiej zachodzi po lewej na rant szpuli niż po prawej. Ktoś z Was coś podpowie? m1.jpg Z pozdrowieniami,AndrzejWidać że szpula nie jest wycentrowana - jest przesunięta około 1 mm w prawą stronę. Może to być spowodowane brakiem podkładki pod łożyskiem, wytartą podkładką, bądź nieprawidłowo osadzoną osią (za krótką). Jeśli brakuje podkładki wystarczy założyć takową o grubości ok. 0,5mm. Jeśli podkładka jest osadzona, można próbować dołożyć dodatkową, lecz nie zawsze jest to możliwe z powodu braku miejsca w gnieździe łożyska. Należy pamiętać, że podkładka nie powinna stykać się z pierścieniem wewnętrznym. Jeśli nie ma miejsca na dodatkową podkładkę płaską, pozostaje jedynie wytoczenie takowej z wyższym stopniem wchodzącym bezstykowo w pierścień wewnętrzny łożyska.PS By uniknąć problemów z wycierającą się osią, proponuję stosowanie podkładek z poliamidu. Kwestia wodzika może oczywiście także wpływać na nieprawidłowy nawój, jednak regulacja szpuli powinna go znacząco poprawić.Przy zakupie multiplikatora należy zwracać uwagę na położenie szpuli, gdyż regulacja jak w tym przypadku może być kłopotliwa lub niemożliwa. Przesunięcie w drugą stronę nie jest groźne - wystarczy jedynie zamiana podkładki na cieńszą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 (edytowane) w prawym panelu brak podkładki ,najprawdopodobniejw dodatku plecionka tez pewnie jakiś 8-splot Edytowane 11 Grudnia 2021 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi