bassy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 .........Mam wrażenie, że takie pomysły wynikają z kompletnego niezrozumienia tego do czego ta metoda służy,............................ Do łowienia ryb? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 A gdy chciałem puścić sobie bączka ale poszło z gruzem, to pierdnąłem czy się sfajdałem w majtki? Ludzie litości. Żeby nie było OT. Sam przymierzam się do wypróbowania (w ten weekend) metody DS. NIgdy wcześniej nie próbowałem łowić w ten sposób. Kupiłem ciężarki (gramatura od 10-30g) oraz haki offset 4/0 i proste do wormów 2/0. Przynęty jakie będę stosować to głównie ES 4". Z wiązaniem zestawu sobie już poradziłem testowo ale pytanie następujące - jak długi kawałek FC pod hakiem (do mocowania ciężarka) zostawiać do obławiania miejsc o głębokości ok 4 m ? Ryby mogą być przy dnie ale równie dobrze unosić się w toni (mowa o okoniach i sandaczach). Drugie pytanie - gumy zbroić normalnie (przez korpus) czy zaczepiać za "pysk"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblery z Bielska Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Drop shot w toni - pewnie że można tak łowić, ale nie bardzo wiem po co to nazywać drop shotem, zwłaszcza że cała metoda opiera się na kontakcie ciężarka z dnem. Zresztą po to używa się skupionego ciężarka aby móc dobrze animować przynętę niemal cały czas czując dno.(...) Dostrzegasz jedną zaletę zestawu, ciężarek na dnie i "dyganie" gumą. Ja dostrzegam inną - sztywno zamontowany hak, który nie wiruje wokół własnej osi w czasie prowadzenia. Tego komfortu nie daje mi ani "boczny", ani "texas", ani "carolina". Jedynie główka jigowa, z której czasami chciałem zrezygnować. Zestaw do "dropa" mi to umożliwia. I tak naprawdę ma to głęboko, czy komuś się to podoba, czy nie. Mam ochotę się dobrze bawić, w tym wykorzystując zestawy wedle mojej woli, a nie tego, co twórca metody miał na myśli. Właśnie na tym polega rozwój (...) Sam przymierzam się do wypróbowania (w ten weekend) metody DS. NIgdy wcześniej nie próbowałem łowić w ten sposób. Kupiłem ciężarki (gramatura od 10-30g) oraz haki offset 4/0 i proste do wormów 2/0. Przynęty jakie będę stosować to głównie ES 4". Z wiązaniem zestawu sobie już poradziłem testowo ale pytanie następujące - jak długi kawałek FC pod hakiem (do mocowania ciężarka) zostawiać do obławiania miejsc o głębokości ok 4 m ? Ryby mogą być przy dnie ale równie dobrze unosić się w toni (mowa o okoniach i sandaczach). Drugie pytanie - gumy zbroić normalnie (przez korpus) czy zaczepiać za "pysk"?Pozwól, że zacytuję, co na ten temat napisałem wcześniej:Odległości od haczyka do ciężarka.Przy szukaniu okoni w jeziorach stosuję w 95% przypadków dwie odległości, około 30 cm i około 90 cm. W praktyce polega to na tym, że przywiązuję ciężarek 30 cm poniżej haka, jeśli nie ma brań, ucinam węzeł i dowiązuję 50-70 cm żyłki. Ciężarki specjalistyczne z charakterystycznym klipsem do szybkiej zmiany odległości, w praktyce zarzuciłem. Po pierwsze, lubią uszkodzić żyłkę, a po drugie, w moim przypadku, zmiana odległości mocowania ciężarka, przy łowieniu w jeziorze była na tyle rzadka, że nie było sensu inwestować w te ciężarki. Zbrojenie "za pysk" i "przez korpus". Oba sposoby są stosowane, ja jednak wolę przez korpus. Dlaczego? Przynęty zbrojone za pyszczek mają, moim zdaniem, większą tendencję do ześlizgiwania się z haka i ustawiania bardziej "w pionie". Czy rybom to przeszkadza? Czasami. Mi to przeszkadza zawsze 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość mikolaj Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Woblery z bielska, dziwnym trafem rozwój w polskim wykonaniu zwykle kończy się takim czy innym bocznym trokiem i w dużej mierze to co opisujesz jest właśnie takim łowieniem.Naturalne , że masz głęboko czy to się komuś podoba czy nie, podobnie jak mnie nie obchodzi jak łowisz dopóki nie wleziesz z żyłką szesnastką na "moje" rzeczki pstrągowe.Oczywiście, łowiąc stosujemy różne metody, zależnie od warunków. Nie trzeba tego nawet nazywać. Nic w tym odkrywczego. Natomiast jeśli mówimy o drop shocie to warto mówić o tym, co jest swoiste dla tej metody a nie mówić o różnych dziwnych zastosowanich tego zestawu. Rodzi to nieporozumienia i jednak dość błędne wrażenie, że jest to metoda uniewersalna. Za tym idą błędy w zestawie jak choćby te śruciny. Takie ulokowanie obciążenia właśnie poważnie utrudnia kontakt z dnem a w konsekwencji to, co stanowi istotę łowienia drop shotem czyli animację przynęty przez jakiś czas w jednym miejscu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblery z Bielska Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Cóż, śruciny mniej blokują się w żwirowym dnie i ułatwiają spławianie zestawu. Przynajmniej mi ułatwiają Możemy zatem zgodzić się w tym, że mamy różne punkty widzenia wędkarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kaczor Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Świeże mięso... Zestaw ds. jest tak piękny i skuteczny w swojej prostocie,że nie sądzę aby potrzebne mu były jakieś wyuzdania (nudny ja)no cóż,zależy co kto lubi i jak lubi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Najpierw, w łowisku, muszą być ryby. Jak "studnia", to choćby gównem smarował ............. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 No to dziś trochę testów było. Łowisko to Wisła. Na haku ES 4”, ciężarek 25g, rzut, opad do dna, trochę ruchów szczytówką i nagle bach! Okoń taki 35+. Potem kilka brań, po gumie stwierdzam że sandaczyki. Wiatr niemiłosierny. Generalnie wpadłem po uszy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mariano Italiano Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Jaki kształt ciężarków zastosowałeś ?Wysoko "ustawiłeś" kajtka od dna ? Gratuluję wyniku . PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 HoF Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Po przeczytaniu kilku ostatnich stron zacząłem się zastanawiać w której mądrej książce papież napisał że drop shot zachodzi tylko w przypadku kiedy ciężarek leży na dnie Koledze który napisał ten pełny i wyczerpujący opis łowienia i eksperymentów z ds przybijam 5 bo to kapitalna metoda wielokrotnie ciekawsza niż opading, mądrego warto posłuchać i też samemu czasem spróbować łowić inaczej niż zawsze. Co do wędek, po etapie łowienia phenixami - okoniowa m1 do 14g i sandaczowy tx do 25g - kupiłem niedawno St.C LTWS70MLF2 i po kilku razach nad wodą stwierdzam że to cud że tymi głuchymi phenixami cokolwiek udawało mi się wyczuć i złowić Edytowane 19 Listopada 2017 przez HoF 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Jaki kształt ciężarków zastosowałeś ?Wysoko "ustawiłeś" kajtka od dna ? Gratuluję wyniku . PozdrawiamMariuszKulka z regulowanym zaczepem a odległość to jakieś 50-60 cm od dna. Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Nowy rok to bedzie rok drop shota. W 1 kawałku phenix 701 a w 2ch nowy HMG ... Edytowane 21 Listopada 2017 przez Robert Crocker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Kij jest niezwykle lekki, dobrze opisany jako mod.-fast. Kołowrotek podpięty - ultegra 2500 czyli 240 gr wydaje się ciut za ciężki. Stradic chyba będzie lepszy, podepnę wieczorem. Kij swoją akcją wydaje się być idealny do metody DS. Animacja przynęty to będzie frajda. Kij zaczyna pracować przy najdelikatniejszej pracy z nadgarstka i relatywnie szybko wraca do " pionu ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Fajny film jak niezbyt szybki kij pracuje przy łowieniu metodą DS. Do tej pory łowiłem zbyt szybkimi kijami stąd zniechęcenie ... od nowego sezonu zmiana taktyki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Panowie, czy wielu z Was do tej metody stosuje krętlik ? Mi w zeszły wikend pykło kilka rybek, ale się zastanawiam czy nie byłoby ich więcej, gdyby krętlik pominąć ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A ja cały czasm mam problem z określeniem, czy to jeszcze spinning, czy to już gruntówka.Ot taki, "regulowany boczny troczek" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A ja cały czasm mam problem z określeniem, czy to jeszcze spinning, czy to już gruntówka.Ot taki, "regulowany boczny troczek" Eee, hmm ... to panie bedzie gruntowa spinningówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcy- Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A ja cały czasm mam problem z określeniem, czy to jeszcze spinning, czy to już gruntówka.Ot taki, "regulowany boczny troczek"Uważałbym z takimi sugestiami... niedawno zrypali nas tutaj jak się zastanawialiśmy nad definicją drop shota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysju Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Uważałbym z takimi sugestiami... niedawno zrypali nas tutaj jak się zastanawialiśmy nad definicją drop shota Bo jesteście teoretycy. @Robert Croker - z tą wędką ( Medium albo spolegliwy Fast) to dobry kierunek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Bo jesteście teoretycy. @Robert Croker - z tą wędką ( Medium albo spolegliwy Fast) to dobry kierunek.Jest tu wielu teoretyków....Dobry kierunek też jest tylko teoretyczny.... PozdrawiamDaniel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bułka Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A jeżeli fakty nie pasują do teorii, to pominiemy fakty a teoria obroni się sama 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W poszukiwaniu faktów........Cóż.Dzisiaj po raz pierwszy spróbowałem tej metody. To fakt. Faktem jest też, że bardzo starałem się porównać ich skuteczność.Kiepsko wyszło.2h łowienia tradycyjnego- wynik ZERO2h łowienia DS- wynik ZERO z plusem (pod nogami uderzył mały okonek, w wyciąganą przynętę).To fakty. Wniosek, wciąż może pochopnie ale jak dotąd trafnie, wyciągnąłem już wcześniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artek Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W poszukiwaniu faktów........ Cóż. Dzisiaj po raz pierwszy spróbowałem tej metody. To fakt. Faktem jest też, że bardzo starałem się porównać ich skuteczność. Kiepsko wyszło. 2h łowienia tradycyjnego- wynik ZERO 2h łowienia DS- wynik ZERO z plusem (pod nogami uderzył mały okonek, w wyciąganą przynętę). To fakty. Wniosek, wciąż może pochopnie ale jak dotąd trafnie, wyciągnąłem już wcześniej Czyli na plus dla DS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartas93 Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Ogólnie jak ktoś chce zacząc zabawę z ds, to teraz przy zimnej wodzie jest to chyba najlepszy okres.Dawno w sumie nie łowiłem na niego, bo testowałem inne rzeczy, ale dzisiaj szybki wypad z partyzanta i coś weszło.Nawet spoko okonek i szczupaczek pod 80siąt. Edytowane 29 Listopada 2017 przez Bartas93 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DominikSy. Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Fajny film jak niezbyt szybki kij pracuje przy łowieniu metodą DS. Do tej pory łowiłem zbyt szybkimi kijami stąd zniechęcenie ... od nowego sezonu zmiana taktyki. Cały obecny sezon łowiłem DS na miękkich kijach. Do sztywnych nie wrócę,myślę że też się Przekonasz. Ryby na modzie robią łiiit kijem do wody i siedzą . Spadów prawie nic. praktyka: ok 500pasiakow 18-35 . Nie łowię tylko DS,raczej sięgam po niego na sam koniec,ale potwierdzam,czasami tylko tak da się podać przynętę. Moje ulubione przynęty to wszystko rosówo podobne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bassy
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju?
Top użytkownicy dla tego pytania
24
17
16
15
Popularne dni
14 Lis
22
15 Lis
20
31 Paź
18
29 Kwi
18
Top użytkownicy dla tego pytania
Robert Crocker 24 odpowiedzi
kaczor 17 odpowiedzi
pszzz 16 odpowiedzi
woblery z Bielska 15 odpowiedzi
Popularne dni
14 Lis 2017
22 odpowiedzi
15 Lis 2017
20 odpowiedzi
31 Paź 2018
18 odpowiedzi
29 Kwi 2009
18 odpowiedzi
Popularne posty
woblery z Bielska
Minął rok mojego łowienia tą metodą. Wody stojące i rzeki, cały rok, próby różnych obciążeń, przynęt, sposobów animacji. Pora na małe podsumowanie: Ciężarki. Przerobiłem sporo różnych obciążeń, w rz
b_biba
Tematem metody DS zajmuję się już intensywnie około dwóch lat, może nie nazwałbym siebie ekspertem w tym temacie ale wyniki mam całkiem niezłe. Jako , iż lubię spartańskie krótkie konkretne posty poni
Dano-G
Hej. Wiesz co, ja może Ci napiszę jak ja łowię na dropshota, a poświęciłem tej metodzie bite 4 sezony wędkarskie. Takie raczej długie, bliżej 100-150 dni nad wodą niźli 52 niedziele. I wyszło mi po t
Opublikowane grafiki
454 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi