Skocz do zawartości
  • 0

Drop Shot - wszystko o tej metodzie łowienia

bassy

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witajcie,

po dobrych opiniach jakie usłyszałem o metodzie drop shot chciałbym spróbować swoich sił, lecz nie bardzo wiem jak dobrać sprzęt. Moje doświadczenie spiningowe jest średnie, dlatego mam do was kilka pytań :) Przede wszystkim jaka byłaby zalecana grubość żyłki do łowienia zarówno okoni jak i sandaczy oraz rodzaj i waga obciążenia (pałeczka, głowka jigowa itp) mając na uwadze, że będę łowił głownie na rzece typu Motława na przynęty typu Keitech oraz jaskółeczki. 

PS. Jeśli łowi ktoś na Motławie i byłby chętny podzielić się swoimi doświadczeniami to zapraszam priv. Z góry dzięki! 

• 0

A ja zapraszam Cię do zgłębiania przepastnych czeluści tego forum ☺ akurat drop shot ma powodzenie ☺ i jest tu ktoś od Motławy.

No jest bardzo dużo postów od drop shocie. Ciekawe czy znajdzie się jakaś miła osoba, która podzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z wędkowaniem nad Motławą :)

• 0

No jest bardzo dużo postów od drop shocie. Ciekawe czy znajdzie się jakaś miła osoba, która podzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z wędkowaniem nad Motławą :)

Idź nad Motławę i popytaj. Pewnie codziennie kręci się tam mnóstwo wędkarzy którzy nie gryzą i chętnie coś podpowiedzą. 

• 0

3 dni obserwowałem bulwary i stada wędkarzy. 90% z nich lowili na DS, podejdź popytaj, podotykaj... Ja tak robiłem nikt nie robił problemów. Różnorodność wędek, przynęt i zestawów oszałamia. :)

Obserwując ich zrodził się chytry plan sprawdzenia tej metody na Odrze centralnie w nurcie. W Szczecinie łowią tak 15-30gr... 30 gr na moim odcinku juz by mogło stanąć przy cienkiej pletce, będę próbował.

• 0

O widzisz, dzięki za info. Łowiąc na tyczkę widzę że większość ryb siedzi w korycie rzeki. Myślę że drapieżniki również, dlatego zaczynam się zbroić (ponton, silnik, echo...) 

a dodatkowo obmyślam metody połowu. Sum na chwilę obecną mnie nie interesuje, ale kto wie.

Myślałem o DS bo widząc jak łowią w Szczecinie (wody 10m uciąg też spory) myślałem że i u nas by się dało w rynnach czy opaskach z pontonu...

• 0

Ja zawsze zaczynam od Berkley Realistix PowerBait Minnow 2 cale 

Przynęta mega skuteczna na garbusy

Tylko, że jest jedno ,ale a mianowicie posiadam te gumki z za wody jak i również zakupione w Decatlonie  w Angli i jedne kupilem online w Polsce.

Jak dla mnie to są całkiem inne gumy. Te z za wody pracują inaczej guma jest miększa i mają delikatnie inny odcień.

W każdym razie polecam

• 0

Panowie polecice jakiś fluorocarbon do ds. Miałem duel soft był ekstra ale się skończył i nie ma gdzie kupić (w PL).

Poza tym, w związku tym że jestem leniwy, to pomyślałem sobie żeby zamiast wiązać przypony po prostu nawinąć ze 100 metrów fluocarbonu na szpulę i tak łowić.

Więc mam podwójny zgryz jaki fc miękki i sprzedawany na duże szpilki. Z góry dzięki za pomoc.

• 0

Panowie polecice jakiś fluorocarbon do ds. Miałem duel soft był ekstra ale się skończył i nie ma gdzie kupić (w PL).

Poza tym, w związku tym że jestem leniwy, to pomyślałem sobie żeby zamiast wiązać przypony po prostu nawinąć ze 100 metrów fluocarbonu na szpulę i tak łowić.

Więc mam podwójny zgryz jaki fc miękki i sprzedawany na duże szpilki. Z góry dzięki za pomoc.

Ja zamówiłem z ebay Sunline FC Sniper jako linkę główną do okoniówki. Jest o niej kilka pozytywnych opinii na forum. Konfekcjonowana w odcinkach 200 jardów zatem ok 182m.

• 0

Panowie jaką macie metodę na szybką zmianę zestawu - haka ?

Muchowy microring i skoczek na fc 2-3cm  . Ryby zapinają się tak samo dobrze jak na haku wiązanym tradycyjnie . FC musi być w miarę grube-sztywne,żeby przynęta trochę odstawała od linki idącej do obciążenia. warto w domu zawiązać sobie parę miniprzyponików z róznymi hakami, i w razie zerwania lub zmiany kształtu haka, tylko przewiązać przy ringu wystarczy . I tak większość brań jest na zluzowanym zestawie. 

• Like 1

• 0
Gość Hans Kloss

Na końcu plecionki wiążę krętlik, do krętlika dropszotowy przypon (ok. 0.5 metra) przypinam agrafką. Druga agrafka wpięta jest w przypon "na zakładkę" czyli taką samą metodą jaką łączy sie w wędkarstwie spławikowym przypon z linką główną. Na tej agrafce zapinam hak (najlepiej sprawdzają sie haki z długim trzonkiem np. muchowe) a miejsce połączenia haka z agrafką usztywniam ok. 5 mm kawałkiem cienkiego wężyka polietylenowego. Taki zestaw pozwala na w miarę swobodne przesuwanie haka po przyponie.

• Like 1