bassy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateush Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Avid S66LF , delfin i delta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Kraag XF 7 stóp 7lb Mega cienki szczyt chyba 1,3mm - świetna sygnalizacja i czułość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DelTor0 Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Avid S66LF , delfin i delta Napisz cos wiecej o tym avidzie. Szukam okoniowki, ale zbieram sie decyzyjnie jak kobieta w sklepie z butami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kazo57 Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Composite Developments drop shot medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robbertzam Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Macie jakiś sprawdzony sposób na przechowywanie przyponów drop shotowych?Bardziej jakiś "piórnik", czy może coś ala drabinka... są dość długie zastanawiam się co będzie lepsze. Edytowane 15 Listopada 2017 przez robbertzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysju Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Przypony trzymam w mały woreczkach strunówkach zwinięte w "kółko" .W piórniku mojej pociechy jako zbiorcze etui.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lexi Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Piszcie Panowie jakich kijow używacie. Ja do tej pory używałem Inazumy do 18 gr. Teraz robi się Phenix 701 bo jednak widzę, że przy standardowym okoniowaniu jednak trzeba lżej trochę .....Denali Rosewood 7' 1/8-5/8oz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bymes Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 2/0 to największy rozmiar haków offsetowych, jaki posiadam. Gumy słuszniejszych rozmiarów zbroję na standardowe haki zazwyczaj ten rozmiar wystarcza nawet i do dużych gum testowane i sprawdzone co do kija to ja Shimano Yasei Drop Shot 2,7 7-28 gram ( biała wersja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Macie jakiś sprawdzony sposób na przechowywanie przyponów drop shotowych?Bardziej jakiś "piórnik", czy może coś ala drabinka... są dość długie zastanawiam się co będzie lepsze.Sklep przypadkowy, ale używam tego - tani i dobryZobacz ofertę: Portfel na przypony Dragon 13x11cmhttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6787009598 PozdrawiamDaniel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 golenia Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Dropsik okoniowy - Mikado Diamond 2,1 do 7g - mega czuły, szybki kijek, fajnie pracujący pod okoniemDropsik sandaczowy - Konger Equs Rapier 2,25 2-12g - klucha z mocnym dolnikiem Wędki jak dla mnie idealne do dropshota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblery z Bielska Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Gdy muszę wybrać jedną wędkę, czyli idę brzegiem i muszę nosić ze sobą wszystkie klamoty, zabieram Konger Streeto XUL 1852.Ogarnia zarówno malutkie okonie, jak i poważniejsze ryby. A jeśli na dropa nie biorą, z łatwością mogę zastosować do woblerków, czy do małych/średnich gumek na główkach do 8-10 gramów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Do przechowywania zestawów dropowych polecam akcesoria do zig riga ze świata kapriowego. To zazwyczaj piankowe szpulki umieszczone w sztywnym pojemniku - tubie. Na szybciora to można wykombinować coś takiego z grubej izolacji do rur miedzianych- taka szara dość sztywna gąbka z kanałem i nacięciem wzdłużnym. Do tego jakiś pojemnik- choćby po chipsach typu pringels i gotowe. przypony mocuje się w tym pinezkami albo w nacięciach pianki zakleszcza wolną żyłkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Dropsik okoniowy - Mikado Diamond 2,1 do 7g - mega czuły, szybki kijek, fajnie pracujący pod okoniemDropsik sandaczowy - Konger Equs Rapier 2,25 2-12g - klucha z mocnym dolnikiem Wędki jak dla mnie idealne do dropshota.[/quote Ten diamond też klucha ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Niektórzy, jak widzę, przywiązują się do nazewnictwa. Drop szot, Teksas, Karolina, jig, czeburaszka... Jeśli główka, to tylko opad. No, może czasem łowienie w toni. Boczny, to wleczenie ołowiu po dnie. Karolina - szybkie szarpnięcia. Drop szot, to dyganie w miejscu. I t.d.Niepotrzebnie się do tego przywiązujecie.Podam przykład. Przynęta leży na dnie kilka sekund. Nieruchomo. Podrywamy ją i - bach! Branie sporej ryby. I teraz konia z rzędem temu, kto zgadnie, jaką metodą była podana przynęta... Bo tak na dobrą sprawę, to mogła być podana KAŻDĄ metodą... Dla mnie wędkowanie jest zabawą, poszukiwaniem, radosnym odkrywaniem wciąż nowych spraw. Przenikaniem się metod, adaptacją do warunków łowiska. Podpatrywaniem innych i wyciąganiem wniosków. Mnie to właśnie sprawia frajdę. Ale jeśli komuś innemu odpowiadają wyłącznie ściśle, od linijki rozgraniczone zasady, wg których w danej metodzie wolno tylko opad, a w innej dyganie w miejscu, to też jest w porządku. Bo o przyjemność z wędkowania chodzi, a nie o to, by narzucać drugiemu, co tą przyjemnością ma być, a co nie @Zyga102, po prostu....proszę bardzo Podejrzewam, że tylko na forum przywiązują i stosują i nazewnictwo i metody według ściśle określonego harmonogramu ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 golenia Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Ten diamond też klucha ?Nie,szybka wklejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Każdy ma własne upodobania. Kolega wcześniej twierdzi, że okonie lepiej mu się łowi kluskami z kolei sandaly szybkimi kijami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblery z Bielska Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Każdy ma własne upodobania. Kolega wcześniej twierdzi, że okonie lepiej mu się łowi kluskami z kolei sandaly szybkimi kijami.Postaram się najprostszymi słowami uzasadnić takie rozgraniczenie. Spolegliwa wędka ułatwia okoniom zasysanie przynęty. Szybka ułatwia zacięcie sandacza (twardy pysk) i daje większą kontrolę nad poczynaniami większej z natury rzeczy ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 " Oni to wiedza Kocie " dlatego mimo oczywistych różnic fajnie, że każdy z nas mimo wszystko łowi inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateush Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Napisz cos wiecej o tym avidzie. Szukam okoniowki, ale zbieram sie decyzyjnie jak kobieta w sklepie z butami Konkretnie mój avid to bardzo uniwersalny jest Czuły bo delfin , lekki bo delta tytanowa , w miarę szybki przy tym ale do elitki to mu z szybkością brakuje oczywiście . Targam nim od okonków palczaków po szczupaczki 80+ ( przyłowy) . Docelowo zbudowany pod okonie klasycznie jigowanie , kropasy gumki i jigi ( wcale nie straszny mu dzikus 40-tak w wartkim prądzie ) . Lipaski też próbuję na to łowić ale zdecydowanie będę musiał coś delikatniejszego pod mikro jiga sklecić .Wracając do okoni to kijaszek w 100% sprawdza się . Nie chcę szybszego , elektrycznego . Jest ciepły w ugięciu . Zbrojenie powoduje , że rzadko zakładam plećkę do jigowania a brania małych okonków nie da się przegapić . Wszystko doskonale czuć , widać na szczytówce . Dropshota montuję jak w jigowaniu słabo mi idzie i tu zawsze plećka i przypon z nylonu 10lb . Sam kijek działa od 1.5g z małą gumką do 8g z lekkim trzycalowcem . Oczywiście mikrojiga 1g też pośle tam gdzie trzeba i jak trzeba to np w dropshot 15g w głębszy dołek . Ogólnie to przestało mi się podobać agresywne łowienie ryb w sensie szybkiego podbijania czy innych tam jerkowych metodach . Wolę lżej , spokojniej i mniejsze ryby łowić Do Twojego pytania wrócę . Napisz konkretnie co chcesz wiedzieć bo nie jestem pewien czy o takie buty chodzi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Dziś moja dziewczyna wymyśliła polska nazwę drop shota, uwaga ... " drganiec " Łowicie czasami na drgańca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hudy76 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Dziś moja dziewczyna wymyśliła polska nazwę drop shota, uwaga ... " drganiec " Łowicie czasami na drgańca?Stąpasz po cienkim lodzie. Na męskim forum piszesz o dziewczynie i "drgańcu". Ja bym nie ryzykował 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość mikolaj Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Drop shot w toni - pewnie że można tak łowić, ale nie bardzo wiem po co to nazywać drop shotem, zwłaszcza że cała metoda opiera się na kontakcie ciężarka z dnem. Zresztą po to używa się skupionego ciężarka aby móc dobrze animować przynętę niemal cały czas czując dno.Oczywiście można wychodzić poza metodę ale w tym przypadku zatracamy wszystko to co stanowi o skuteczności i specyfice drop shota. Mam wrażenie, że takie pomysły wynikają z kompletnego niezrozumienia tego do czego ta metoda służy, pomijając już fakt, że w toni można łowić na znacznie subtelniejsze zestawy.To, że sobie ktoś dowiąże obciążenie na końcu a hak wyżej nie powoduje, że łowi na drop shota. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Drop shot w toni - pewnie że można tak łowić, ale nie bardzo wiem po co to nazywać drop shotem, zwłaszcza że cała metoda opiera się na kontakcie ciężarka z dnem. Zresztą po to używa się skupionego ciężarka aby móc dobrze animować przynętę niemal cały czas czując dno.Oczywiście można wychodzić poza metodę ale w tym przypadku zatracamy wszystko to co stanowi o skuteczności i specyfice drop shota. Mam wrażenie, że takie pomysły wynikają z kompletnego niezrozumienia tego do czego ta metoda służy, pomijając już fakt, że w toni można łowić na znacznie subtelniejsze zestawy.To, że sobie ktoś dowiąże obciążenie na końcu a hak wyżej nie powoduje, że łowi na drop shota.Taka sytuacja. Zarzucam zestaw drop shot w upatrzone miejsce pod liliami. Prezentuję przynętę przez jakiś czas, ale niestety nie następuję branie. Postanawiam przestawić zestaw w inne miejsce podciągając szczytówką i zwijając nadmiar plecionki kołowrotkiem. W momencie opadu, kiedy ciężarek nie ma kontaktu z dnem następuję branie. Zacinam!!! Siedzi! Piękne ugięcie wędziska, ryba próbuję odjeżdżać. Jestem ostrożny, bo zestaw mam delikatny. Po krótkiej walce wyciągam pięknego okonia 46cm.Moje pytanie brzmi, jaką metodą złowiłem tego okonia? Jeśli to możliwe, to prosił bym o uzasadnienie swojej odpowiedzi. Edytowane 17 Listopada 2017 przez Najeżony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bułka Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (...)Moje pytanie brzmi, jaką metodą złowiłem tego okonia? Jeśli to możliwe, to prosił bym o uzasadnienie swojej odpowiedzi. Metodą opadingu na zestaw drop shot Zestaw drop shot był "w fazie opadu" w kierunku dna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 doktorek Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Uff, tak sobie czytam i myślę że koledzy powyżej nieco "dzielą włos na czworo" Bardziej na poważnie - moim zdaniem wszystko zależy od tego czy mówimy o zestawie czy metodzie (wbrew pozorom jest różnica). Zestawy możemy montować do np. "bocznego troka" "caroliny" texasa" itp. Poławiać analogicznie - możemy tak samo nazywanymi czy innymi metodami. Na przykład można jigować (fuj!) w toni? - można, czy jest zabronione łowienie zestawem do caroliny również w toni? Chyba nie Najważniejsze aby sprawiało nam to przyjemność związaną z łowieniem, począwszy wyboru sprzętu, przez montowanie zestawu, dobór metody no i oczywiście - zakończonego sukcesem - holu ryby, najlepiej wielu i to okazowych .Ta różnorodność stylów, technik, metod, związanych z tym zakupów stanowi o atrakcyjności wędkarstwa jako wspaniałego hobby. Cieszmy się tym, każdy na swój sposób, podziwiajmy wschody (trudnej dla śpiocha ) i zachody słońca, całą nad- czy podwodną przyrodę i wszystko inne co nam sprawia przyjemność - bo o to przecież chodzi... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bassy
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju?
Top użytkownicy dla tego pytania
24
17
16
15
Popularne dni
14 Lis
22
15 Lis
20
31 Paź
18
29 Kwi
18
Top użytkownicy dla tego pytania
Robert Crocker 24 odpowiedzi
kaczor 17 odpowiedzi
pszzz 16 odpowiedzi
woblery z Bielska 15 odpowiedzi
Popularne dni
14 Lis 2017
22 odpowiedzi
15 Lis 2017
20 odpowiedzi
31 Paź 2018
18 odpowiedzi
29 Kwi 2009
18 odpowiedzi
Popularne posty
woblery z Bielska
Minął rok mojego łowienia tą metodą. Wody stojące i rzeki, cały rok, próby różnych obciążeń, przynęt, sposobów animacji. Pora na małe podsumowanie: Ciężarki. Przerobiłem sporo różnych obciążeń, w rz
b_biba
Tematem metody DS zajmuję się już intensywnie około dwóch lat, może nie nazwałbym siebie ekspertem w tym temacie ale wyniki mam całkiem niezłe. Jako , iż lubię spartańskie krótkie konkretne posty poni
Dano-G
Hej. Wiesz co, ja może Ci napiszę jak ja łowię na dropshota, a poświęciłem tej metodzie bite 4 sezony wędkarskie. Takie raczej długie, bliżej 100-150 dni nad wodą niźli 52 niedziele. I wyszło mi po t
Opublikowane grafiki
454 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi