bassy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nyny Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Super Shore LL.Lepiej będzie mi się spało gdyż oczy odpoczna od googla itp. Dzięki za troskę Jutro powinienem go mieć już u siebie.Ja go dałem zrobić do lekkiego obławiania rzeki, jakieś małe woblerki, obrotki, gumki na główkach 5-7gr, no i drop-shota.Dobrze by było, aby był ubrany na lekko, bardzo lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Pytanie początkującego Czy jest jakieś źródło graficzne przedstawiające najczęściej stosowane schematy zestawów drop shot w różnych warunkach łowisk ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pszzz Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Rozkład Gaussa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Swierzak Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Moje ostatnie 3 wypady, w sumie z 16h łowienia na komercjach, nie przyniosły niestety żadnych okoni. Nie wiem czy jeszcze za wcześnie na tych zbiornikach czy nie umiałem tych leniuchów zachęcić. Z racji tego, ze zaczynam przygodę ze spinningiem, zastanawiam się nad drop shotem. Chciałbym mieć jedno wędzisko pod typowe jiggowanie i drop shota - Black Rock 2 - 2,18m, 1-10CW. Zastanawiałem się czy wcześniejsze przygotowanie sobie 2 przyponów z fluorocarbonu + mała agrafka i kolejnych 2 przyponów drop shotowych jest dobrym rozwiązaniem ? Jeśli jedna metoda się nie sprawdza, to bym wymieniał tylko przypon zamiast wiązać od nowa, tak się robi ? PS czytałem, ze są specjalne haki, a może wiązania, które pozwalają regulować wysokość przynęty od ciężarka, tzn ze ciężarek jest dowiązany na samym końcu zestawu, a jedynie haczykiem można regulować gorą-dół. Niestety zgubiłem artykuł, gdzie było to opisane, mógłby ktoś mi to wyjaśnić ? Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) dokladnie w taki sam sposob,wszystkie stick bait na ofsecie 1/0,2/0max,jedynie zmiana obciazenia w zaleznosci od glebokosci,w wiekszosci 2-5gramlinka glowna fluorocarbon 4-6lbhttps://www.youtube.com/watch?v=jTYVgG9oqZgwedka nic specjalnego u mnie przy tej gramaturze:MC benkei BIS-68ML Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Swierzak Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 dokladnie w taki sam sposob,wszystkie stick bait na ofsecie 1/0,2/0max,jedynie zmiana obciazenia w zaleznosci od glebokosci,w wiekszosci 2-5gramlinka glowna fluorocarbon 4-6lbhttps://www.youtube.com/watch?v=jTYVgG9oqZgwedka nic specjalnego u mnie przy tej gramaturze:MC benkei BIS-68MLok, czyli rozwiazania sa 2 - albo przesuwam hak regulujac wysokosc albo mocuje na stale hak i na pozostawionym ponizej fluorocarbonie zmieniam mocowanie ciezarka ? Nie wiem czemu, ale estetycznej i wygodniej wydaje mi sie regulacji wysokosci hakiem, czy do tego moge uzyc zwyklych stopperow, nad i pod hakiem, to jakos nie zmiejszy ilosci bran, ktos moze testowal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamos Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Swierzak dobrze kombinujesz, dokładnie tak samo robię, plus do agrafki można założyć boczny trok, który składa się dwóch osobnych elementów troka i przyponu. Długość dropa u mnie to około 80 cm a haczyk jest w połowie. Wiadomo, że przy dropie im dalej od brzegu przynęta idzie bliżej dna a w miarę zmniejszania dystansu idzie wyżej dlatego nie przywiązuję zbyt wielkiej wagi do odległości przynęty od haczyka. Do regulacji odległości służą specjalne ciężarki, które nadają się tylko na grubszy fluorocarbon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 ok, czyli rozwiazania sa 2 - albo przesuwam hak regulujac wysokosc albo mocuje na stale hak i na pozostawionym ponizej fluorocarbonie zmieniam mocowanie ciezarka ? Nie wiem czemu, ale estetycznej i wygodniej wydaje mi sie regulacji wysokosci hakiem, czy do tego moge uzyc zwyklych stopperow, nad i pod hakiem, to jakos nie zmiejszy ilosci bran, ktos moze testowal ? a węzeł na haku gdzie by był w takim razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Swierzak Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) a węzeł na haku gdzie by był w takim razie?bez, stopper pod oczkiem haka i nad nim Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Swierzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) za duzo kombinujesz,ciekawe jak zrobisz oba te węzły i zamontujesz te stopery z hakiem?to ma byc szybko i bezszelestnie ,nie ma czasu nad woda w takie zabawy w dodatku na tak cienkim zestawiepo co sobie komplikować życie? Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez didi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Swierzak Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 A powiedzcie mi jeszcze prosze czy przy zbrojeniu za pyszczek, uzywac hakow w rozmiarze 4 czy moze jakies inne preferujecie ? I jakiej min. grubosci powinien byc fluorocarbon zeby blokowal sie w klipsach tych ciezarkow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 didi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 ciężarki przelotowe w kształcie leski o rożnej gramaturze,male wiertelko,kawalek fluorokarbonu 0,40mm ,klej na bazie zywicy i troche checi,reszte juz chyba nie musze pisacfakt będziesz ciężarek wiązał,ale zapewniam cie ze wyjdzie cie to duzo taniejw dobrych ciezarkach kazda grubosc zepniesz klipsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamos Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Można jeszcze inaczej, w decathlonie kupujesz ciężarki przelotowe wychodzi to 50 groszy za sztukę, na przyponie wiążesz pętelki co 10 cm. zakładasz ciężarek na dowolną odległości i blokujesz go małą śruciną ołowianą. Pętelka nie tylko skutecznie blokuje ciężarek przelotowy ale także zapobiega z suwaniu się ciężarków z klipsem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 egonix Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Ewentualnie oliwki przelotowe blokowane wykałaczką. Sprawdzona w boju prowizorka ale jak wiadomo prowizorki bywają najtrwalsze i zaskakujaco skuteczne. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Widzę, że większość to teoretycy. Jak pójdziecie np. nad rzekę i co drugi rzut będziecie musieli uwiązać cały zestaw to gwarantuje wam, że będziecie szukali jak najprostszego sposobu. Jak nie to zamiast łowić ryby będziecie siedzieli i doskonalili swoje techniki wiązania i utrudniania sobie życia. Najlepiej iść nad wodę, zlokalizować ryby i wtedy doskonalić swoje zestawy oraz sposoby mocowania przynęt jaki jest najatrakcyjniejszy dla ryb. Można pisać cuda i setki rozwiązań a ryb nie będzie, albo jakieś przypadkowe. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gadget Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Tak jak kolega wyżej napisał, nie ma co utrudniać sobie życia:, pod sandacza czy nawet okonia fluo 0.3,zwykły ciężarek do DS, na końcu supełek lub 2 żeby nie stracić ciężarka ,Haczyk Owner Down Shot Offsetwiązanie do plecionki tylko i wyłącznie za pomocą węzła. I nad wodę, oczywiście kiedy będzie można:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nyny Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie rozumiem po co wyważać otwarte drzwi.To co się pozornie zaoszczędzi to się nad wodą straci.Wymyślono dobrą rzecz, która się sprawdza i nie ma szybszego i prostszego rozwiązania.Osobiście jeszcze daje dużo więcej fluo nad haczykiem i pod ciężarkiem. Takie rozwiązanie przy zaczepie powoduje, że w razie W pozostaje mi albo wpiąć w 2 sekundy nowy ciężarek do DS, lub gdy z hakiem pójdzie zestaw szybko domontować na tym co zostało.To razem z wyjęciem z pudełka haka, przynęty i ciężarka nawet nie wiem czy minutę u mnie trwa, nawet w zimne dni... Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez nyny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Swierzak Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Poszedlem za Wasza rada i nie kombinowalem ze stoperami, moze tez dlatego, ze zamowilem nie takie o jakie mi chodzilo Podzielicie sie jakims ciekawym materialem ze sposobem podbijania/prowadzenia przynety na drop shota ? Ogladalem juz wiele materialow np na youtubie i dowiedzialem sie, ze nie ma zlego sposobu prowadzenia, ale moze macie jakis ciekawy material, warty obejrzenia ? Co do kija, to taka o akcji slow sie nada, konkretnie Black Rock 2 - 1-10 CW, moze ktos mial stycznosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Majster149 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Macie jakieś sprawdzone wędki do drop shota? tak do 250 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 olabo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Można jeszcze inaczej, w decathlonie kupujesz ciężarki przelotowe wychodzi to 50 groszy za sztukę, na przyponie wiążesz pętelki co 10 cm. zakładasz ciężarek na dowolną odległości i blokujesz go małą śruciną ołowianą. Pętelka nie tylko skutecznie blokuje ciężarek przelotowy ale także zapobiega z suwaniu się ciężarków z klipsem.Ja kupuje najtańsze ciężarki przelotowe lub z oczkiem i robie klips zaciskowy sam z drutu.Zrobienie klipsa to 20sek ,wystarczy miec multitool z obcęgami do cięcia cienkiego drutu i sam drut w szpulce.Ten ogrodowy 0.8mm nadaje sie świetnie ale z braku laku moze byc zwykła żyła miedziana od kabla 1mm Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamos Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Jak możesz wrzuć zdjecie jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 olabo Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 O tak.Wersje do ciężarka z oczkiem mocuje do oczka. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Nie zsuwa się przy mocniejszym wymachu? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MZieli10 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 A nie wystarczyłby taki przelotowy ciężarek z przetyczką z wykałaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 olabo Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Nic sie nie zsuwa.Zatyczka tez pewnie da rade.Ale klips da sie zamontować do każdego ciezarka,zatyczka tylko do przelotowych .Srednica otworu tez robi różnice . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bassy
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju?
Top użytkownicy dla tego pytania
24
17
16
15
Popularne dni
14 Lis
22
15 Lis
20
31 Paź
18
29 Kwi
18
Top użytkownicy dla tego pytania
Robert Crocker 24 odpowiedzi
kaczor 17 odpowiedzi
pszzz 16 odpowiedzi
woblery z Bielska 15 odpowiedzi
Popularne dni
14 Lis 2017
22 odpowiedzi
15 Lis 2017
20 odpowiedzi
31 Paź 2018
18 odpowiedzi
29 Kwi 2009
18 odpowiedzi
Popularne posty
woblery z Bielska
Minął rok mojego łowienia tą metodą. Wody stojące i rzeki, cały rok, próby różnych obciążeń, przynęt, sposobów animacji. Pora na małe podsumowanie: Ciężarki. Przerobiłem sporo różnych obciążeń, w rz
b_biba
Tematem metody DS zajmuję się już intensywnie około dwóch lat, może nie nazwałbym siebie ekspertem w tym temacie ale wyniki mam całkiem niezłe. Jako , iż lubię spartańskie krótkie konkretne posty poni
Dano-G
Hej. Wiesz co, ja może Ci napiszę jak ja łowię na dropshota, a poświęciłem tej metodzie bite 4 sezony wędkarskie. Takie raczej długie, bliżej 100-150 dni nad wodą niźli 52 niedziele. I wyszło mi po t
Opublikowane grafiki
454 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi