bassy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yankis Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Jaki blank wybrać do budowy DS? Konkretnie to Szwecja 3-10m, z łódki, czyli jakieś tam 2m długości. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 didi Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 olabo,tez podobnie robilem tylko tej koncowki strasznie zielsko sie czepia ,dlatego wole fluo i klej epoxy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pszzz Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Blank jak blank, do przynęty 3" inny, do 12" inny. Przy dużych przyjętych jest trudniej go dobrać, bo zestaw sama guma 10" waży z 50g, do tego na wodę 3-10m z 30g ołowiu. Podczas animacji oporu to nie daje dużego, pewnie podobny do podbijania 15g główki i 5", ale rzucić trzeba mieć czym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yankis Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Blank jak blank, do przynęty 3" inny, do 12" inny. Przy dużych przyjętych jest trudniej go dobrać, bo zestaw sama guma 10" waży z 50g, do tego na wodę 3-10m z 30g ołowiu. Podczas animacji oporu to nie daje dużego, pewnie podobny do podbijania 15g główki i 5", ale rzucić trzeba mieć czym...Jakie 12". Gumy 4" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamo_t Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 To na okonie ma być ten blank z ewentualnymi przylowami sandaczy? Jak gumy do 4" i ciezarki do 20g to moze być mhx p843 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 intoxication Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Jaka odległość między ciężarkiem a haczykiem stosujecie w obecnym okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Myślisz, że obowiązuje jakaś uniwersalna reguła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 intoxication Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Coś w stylu - mało aktywne ryby zmniejszamy / zwiększamy odległośc i na odwrót musi obowiązywać. Przynajmniej teoretycznie. Nie mam zadnego doświadczenia z dropem a coś na zimowe leniwe okonie muszę wymyślić. Klasyczny opad się nie sprawdzi. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Sam sobie odpowiedziałeś, Wyżej? niżej? trzeba kombinować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michal_ Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Jaka odległość między ciężarkiem a haczykiem stosujecie w obecnym okresie?Zależy też od odległości na jaką łowisz, i czy zależy Ci aby podnieść przynętę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Myślisz, że obowiązuje jakaś uniwersalna reguła? W wędkarstwie chyba nie ma żelaznych reguł, prócz jednej: żeby złowić rybę (w tym przypadku na dropa) trzeba iść/jechać na ryby i próbować. A co do samego dropa i odległości ciężarka od haka - zależeć będzie to od łowiska i głębokości na jakiej aktualnie są ryby. Odniosę się do łowienia okoni. W moim łowisku okoniowym, ryby są już na głębokiej wodzie i "przyklejone" do dna (12-15m). W związku z tym odległość haka od ciężarka powinna być niewielka, by przynętę prezentować im w polu widzenia. Dni są pochmurne, głębokość duża to i widzialność słaba mimo że woda bardziej przejrzysta niż latem. Kol. Intoxication - nie napisałeś nic o Twoim łowisku, więc kolegom trudno Ci podpowiedzieć. Najpierw musisz znaleźć ryby, miejsce gdzie o tej porze się grupują. Później prezentować przynętę na głębokości na jakiej się znajdują. Następnie zmieniając kolory, rozmiar, rodzaje przynęt i pracę nimi znaleźć taką, która skusi je do brania. Woda już zimna, brania delikatne, więc bez plecionki bym się nie wybierał. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Okonhel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nodan Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Chcę w tą zimę spróbować poćwiczyć łowienie kleni na dropshota. Potrzebuję kijek na wolną niedużą rzeczkę oraz wolno-płynące zastoiska rzeczne. co byście polecili? Długość myśle 2,4-2,6m? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamo_t Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Kijek cw mysle do 7 - 10g akcja fast lub moder w zaleznosci od upodoban wedkarza. To zestaw do przynet 5-7 cm mysle ze wiekszuch nie bedziesz stosowal w okresie zimowym a czemu taki dlugi ten kij mi osobiście lepiej na dropka gra sie keutkimi kijkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nodan Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Kijek cw mysle do 7 - 10g akcja fast lub moder w zaleznosci od upodoban wedkarza. To zestaw do przynet 5-7 cm mysle ze wiekszuch nie bedziesz stosowal w okresie zimowym a czemu taki dlugi ten kij mi osobiście lepiej na dropka gra sie keutkimi kijkami.Bo brzeg zarośnięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamo_t Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 No chyba że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norbas7 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Jako że apetyt rośnie w miarę jedzenia postanowiłem spróbować sił w tytułowych metodach.W chwili obecnej gumki do 5cm a od maja może coś większego.Cel na początek to okonki, okonie ,garbusy ????O zestawach, sposobach wiązania itp oczytałem się trochę przez ostatnie kilka dni.Problem mam z wędziskiem bo wszędzie czytam oponie że najlepiej posiadać wklejankę... A ja takowej nie posiadam.Moje kijki ( również budżetowe ) to Jaxon grey stream 228cm 1-7g. ,. Mikado sensual NG 260cm 3-18g i Dragon Express Spin 270cm 10-30g. Wszystkie z pustą szczytówkąCzy któryś z tych kijków nadaje się do tych metod połowu?Miałem w planach spróbować na tym UL jaxona, ciężarek 3-5g, do tego mały twister relaxa 4cm... Czy może to kiepskie rozwiązanie?Jeśli nie bardzo to jaki kijek z tanich wklejanek byście polecili?No i czy szczytówka szklana czy węglowa?Plecionkę planuję 0.06 i na przypon FC około 0.28...Czytałem że używa się też żyłki ale więcej głosów jest za pletką jako czulszą.Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nyny Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Eee... tyle na forum, niemało postów naklepane a szukać nie potrafi? Prosh....http://jerkbait.pl/topic/67670-drop-shot-wszystko-o-tej-metodzie-%C5%82owienia/ dzięki, połączone Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 W tym roku chcę spróbować dropa na sandacza i mam parę pytań. Łapać będę na wodzie stojacej 2-5m, gumy wielkości 4-5"-czy łapiąc w karczach na offsety tradycyjnie uzbrojone jak pod czeburaszkę jest szansa wcięcia sandacza. Zaczepiając za pyszczek pewnie będzie dużo zaczepów. - jakiej gramatury ciężarki kupić myślałem 15g na bezwietrzne dni i 20-25g jak zacznie wiać.Nie będzie za lekko? Sprzętowo to inazuma 198 do 32g, plecionka i regenerator SG 0,50. Łapię z Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Jako że apetyt rośnie w miarę jedzenia postanowiłem spróbować sił w tytułowych metodach.W chwili obecnej gumki do 5cm a od maja może coś większego.Cel na początek to okonki, okonie ,garbusy O zestawach, sposobach wiązania itp oczytałem się trochę przez ostatnie kilka dni.Problem mam z wędziskiem bo wszędzie czytam oponie że najlepiej posiadać wklejankę... A ja takowej nie posiadam.Moje kijki ( również budżetowe ) to Jaxon grey stream 228cm 1-7g. ,. Mikado sensual NG 260cm 3-18g i Dragon Express Spin 270cm 10-30g. Wszystkie z pustą szczytówkąCzy któryś z tych kijków nadaje się do tych metod połowu?Miałem w planach spróbować na tym UL jaxona, ciężarek 3-5g, do tego mały twister relaxa 4cm... Czy może to kiepskie rozwiązanie?Jeśli nie bardzo to jaki kijek z tanich wklejanek byście polecili?No i czy szczytówka szklana czy węglowa?Plecionkę planuję 0.06 i na przypon FC około 0.28...Czytałem że używa się też żyłki ale więcej głosów jest za pletką jako czulszą.Z góry dzięki za pomoc.PozdrawiamHej. Wiesz co, ja może Ci napiszę jak ja łowię na dropshota, a poświęciłem tej metodzie bite 4 sezony wędkarskie. Takie raczej długie, bliżej 100-150 dni nad wodą niźli 52 niedziele.I wyszło mi po tych 4 latach, że łowię na drop shota często tymi samymi wędkami co podczas klasycznego jigowania, że to nie do końca jest tak że wędką nie przeznaczoną do tej metody nic nie złowisz. Zdarzało mi się w ramach testów dropsić kijami szczupakowymi 270 cm z c.w. 7-28 gramów i też coś tam połowiłem. Może nie było zbyt wygodnie, ale dało się Co prawda głównie łowiłem sandacze, ale przy nich akurat okoń czy szczupak to dosyc częsty przyłów przynajmniej tam, gdzie ja wędkuję najczęściej.Moje ulubione wędki do dropshota zarówno na okonie i na sandacze, to dokładnie te same ulubione wędki, którymi łowię podczas jigowania. No i działają skutecznie.Prawdą jest, że lubię szybsze kije do jigowania, więc i do dropshota są one szybsze co daje możliwość animacji przynęty nieco większą niż lejącym się "batem".Wklejka w mojej opinii jest przydatna w pewnym momentach i sa to momenty, gdy ryby biora bardzo, bardzo delikatnie co ma zazwyczaj miejsce zimą. Wystarczy spojrzeć jakie sygnalizatory są stosowane podczas wędkowania z lodu na zestaw z mormyszką. Delikatne kiwoki pokażą delikatne brania, a sztywna mocna wędka nie zawsze. Tą naukę warto przenieśc na codzienną zabawę z rybami i dropsem, ale nie popadał bym w skrajności. Zimą również zdarzały się szalone dni, kiedy okonie atakowały przynętę z takim impetem, że nie było żadnych wątpliwości że było branie. Drugi punkt, kiedy pokusił bym sie o raczej delikatny zestaw to wędkowanie w łowiskach, gdzie jest duża presja wędkarska - tam z zasady jest ciężko, bo ryby widziały i poczuły juz wiele.Z wędek wymienioych przez Ciebie pewnie każda da radę, ale podoba mi się Twój pomysł spróbowania na początek tej najdelikatniejszej - zrobiłbym dokładnie to samo, zmieniając nieco twistera na coś co bardziej przypomina larwę lub rybkę. Może to wynikac z mojego uprzedzenia do twisterów, bo zwyczajnie ich nie lubię ale jakoś wyobraźnia nie podpowiada mi pracy twistera podczas "kiwania" wedką.Dobrym sposobem zawsze jest wrzucenie zestawu do wody, blisko brzegu tak aby widziec przynętę - ciężarek niech leży na dnie. Wtedy będziesz mógł ocenić, jak twoje ruchy nadgarstkiem czy całą ręką wpływają na pracę przynęty. To pozwoli Twojej wyobraźni wiedzieć co się dzieje z przynętą, gdy już wędkujesz i próbujesz złowić rybę.Wraz ze wzrostem głębokości łowiska twoje "nerwowe" ruchy wędziskiem przestaną się przekładać na pracę przynęty. Na 6 metrach i więcej to się działo z przynętą na wodzie o głębokości 0.5 metra gdy na nią patrzyłeś, będzie kompletnie czym innym. Tu bym sugerował dłuższe i łagodniejsze ruchy szczytówką. Odpowiadając jeszcze na Twoje pytanie o budżetową polecaną wklejankę, to osobiście mam tylko jeden typ - wędka niezawodna, która dawała mi wiele przyjemności z wędkowania i która przez 3 sezony zimowe była jednym zmoich głównych narzędzi do zabawy to Mikado Lexus Saphire 220 cm do 7g. Nie mam nic wspólnego z Mikado, ale ta wędka to naprawde udany model w mojej opinii - lekka, czuła. Wykonanana jak wykonana, ale nie oczekujmy cudów od patyka za 130 zł. Naprawdę polecam. Łowiłem nią również pstrągi na łowisku Area Trout i dawała radę. Coś jest na rzeczy, bo Mikado produkuje ten model juz chyba kilkanaście lat. Innych budżetowych nie używałem ,więc nie będe się wypowiadał. Życzę wielu sukcesów nad wodą i grubaśnych okoni PozdrawiamDaniel 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 W tym roku chcę spróbować dropa na sandacza i mam parę pytań. Łapać będę na wodzie stojacej 2-5m, gumy wielkości 4-5"-czy łapiąc w karczach na offsety tradycyjnie uzbrojone jak pod czeburaszkę jest szansa wcięcia sandacza. Zaczepiając za pyszczek pewnie będzie dużo zaczepów.- jakiej gramatury ciężarki kupić myślałem 15g na bezwietrzne dni i 20-25g jak zacznie wiać.Nie będzie za lekko?Sprzętowo to inazuma 198 do 32g, plecionka i regenerator SG 0,50. Łapię z ŁodziPrzepraszam, że jeden post pod drugim, ale cos poszło nie tak przy dodawaniu odpowiedzi na oba posty. Zatem druga odpowiedź na drugie pytanie, mam nadzieję że wybaczycie Zbroję swoje przynęty dropshotowe dokładnie tak samo, jak podczas nadziewania ich na główke jigową. Czasami zbroję za pyszczek, ale przy sandaczach póki co nie zauważyłem jakiejś ogromnej różnicy w ilości brań, już bardziej okonie reagowały na zmianę sposobu zbrojenia przynęt. Idąc dalej, często łowiłem w karczach np Turawa czy tez kamieniach w szwedzkich jeziorach. Nie zauważyłem jakos wybitnie zwiększonej czepliwości hakiem o karcze, a zazwyczaj grzęźnie ciężarek w zaczepach co łatwo poznać po tym, że po wyjęciu zestwu owego ciężarka brak, a reszta jakby jest W mojej prywatnej opinii zatem sposób nakładania przynęty na hak ma pomijalne znaczenie w ilości zaczepów. Ale, bo jest ale - często łowię wyżej niż niżej, ponieważ tak mam lesze efekty. Jesli ryby mi biorą, gdy przynęta jest umieszczona niżej niż 30 cm to zazwyczaj przesiadam się na jigowanie. Druga część pytania o ciężarki - ogólnie bym poszedł tak jak piszesz z gramaturą. Ciężarki rzędu 40 gramów czy więcej używam podczas wędkowania w nurcie rzecznym i też tylko wtedy gdy muszę. Zasadaniczo łowię zawsze tak lekko jak to jest możliwe. Twój zestaw jest dosyć mocnym zestawem, zatem zbyt lekki ciężarek i przynęta może być nieco utrudnieniem, ale też się da. Zdarzało mi się wędkować zestawem, gdzie ciężarek ważył 15 gramów, guma miała 7 lub 8 cali i wszystko było zmontowane na wędzisku z cw bliskim 50 gramów. Podyktowane to było himerycznością ryb wtedy, a reagowały tylko na duże bardzo neutralnie pracujące przynęty. Ciężarek służył tylko opadowi zestawu do dna, bo praca i tak odbywała się praktycznie na luźnej lince, lekkich łagodnych podciągnięciach przynęty i długich przerwach.Ot próba dostosowania się do warunków na łowisku PozdrawiamDaniel 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Wcześniej łapałem inazumą oczko słabszą tą do 22g, bardziej się nadawała do masy przynęt jakimi łowię, ale przy większej rybie jakoś brakowało mocy, a jak przywalił nie duży sumek to dopiero zaczynała się zabawa Pisałeś, że zbroiłeś tak jak w glówke jigowa i się sprawdzało, a hak wtedy wystawiałeś czy chowałeś w gumie? Myślę zacząć od zbrojenia za pyszczek a jak będę dużo rwał to schowam offseta w gumę i tyle. Generalnie DS chcę stosować tylko wtedy gdy ryby przestaną reagować na jijowanie i na późna jesień jak juz będą mniej ruchliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Nie chowałem haka w gumie - wystaje tak normalnie jak przy główce jigowej. Tylko, ja nie używam klasycznych offsetów z duuuużym łukiem kolankowym.Stosuję Owner 5133 które uwielbiam, ale są do rozmiaru 3/0 a czasem potrzebuję większych więc wtedy sięgam po Gamakatsu Worm 36 od 4/0 do 6/0Wydaje mi się, że nie powinieneś rwać więcej, bo i ja nie rwę. Generalnie w porównaniu do główki jigowej spada ilość zaczepów. Czasem pomaga stoosowanie pałeczek, czasem okrągłych ciężarków - kwestia zaczepów. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarCinFin Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 @Dano. Świetnie opisane. Mam podobne doświadczenia i przemyślenia. Często łowię dropem późną jesienią jak ryby są ospałe. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 @Dano. Świetnie opisane. Mam podobne doświadczenia i przemyślenia. Często łowię dropem późną jesienią jak ryby są ospałe. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu TapatalkaDziękuję.Staram się tylko skromnie przekazać choć cząstkę wiedzy, która niby jest powszechna ale nie zawsze stosowanaJedni skorzystają, inni nie bo będą mieli swoje spostrzeżenia i to tez normalne, bo przeciez ryby nie są wszędzie takie same w swoich zachowaniach, choc czasem warto przelecieć schematy a gdy one nie działają, to szukac swoich rozwiązań. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hozel79 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Czy używał ktoś tego fluorocarbonu jako linki głównej na DS?https://spinningshop.pl/varivas-ajing-master-fluorocarbon-blue-moon/18501-varivas-fluorocarbon-blue-moon-150m-25lb-0128mm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bassy
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju?
Top użytkownicy dla tego pytania
24
17
16
15
Popularne dni
14 Lis
22
15 Lis
20
31 Paź
18
29 Kwi
18
Top użytkownicy dla tego pytania
Robert Crocker 24 odpowiedzi
kaczor 17 odpowiedzi
pszzz 16 odpowiedzi
woblery z Bielska 15 odpowiedzi
Popularne dni
14 Lis 2017
22 odpowiedzi
15 Lis 2017
20 odpowiedzi
31 Paź 2018
18 odpowiedzi
29 Kwi 2009
18 odpowiedzi
Popularne posty
woblery z Bielska
Minął rok mojego łowienia tą metodą. Wody stojące i rzeki, cały rok, próby różnych obciążeń, przynęt, sposobów animacji. Pora na małe podsumowanie: Ciężarki. Przerobiłem sporo różnych obciążeń, w rz
b_biba
Tematem metody DS zajmuję się już intensywnie około dwóch lat, może nie nazwałbym siebie ekspertem w tym temacie ale wyniki mam całkiem niezłe. Jako , iż lubię spartańskie krótkie konkretne posty poni
Dano-G
Hej. Wiesz co, ja może Ci napiszę jak ja łowię na dropshota, a poświęciłem tej metodzie bite 4 sezony wędkarskie. Takie raczej długie, bliżej 100-150 dni nad wodą niźli 52 niedziele. I wyszło mi po t
Opublikowane grafiki
454 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi