bassy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Bassy ta nowa , młodzieżowa telewizja , nawet w części nie oddaje spectrum możliwosci tej nieznanej techniki prezentacji softów . Co ciekawsze , nie dowiesz się też tego z opiniotwórczych mediów wędkarskiego salonu , od naczelnych , wicenaczelnych i szeregowych najemników . Tak jak w reszcie krajowego , prasowego salonu , dropshotting i casting ma taka samą szanse na zaistnienie , jak P.Cameron ze swoja popularyzacją heteroseksualizmu . By , by , jadę szarpać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 MIłego szarpania , dobrze, że jest net i można pominąć bzdury z tzw. czasopism wędkarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Będę sobie takim kijkiem podszarpywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Będę sobie takim kijkiem podszarpywał acha dobry wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karaś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Jakich haków i jakiej wielkości stosujecie do 7cm gum??? Co do kija to czy na płytkim łowisku nie lepszy będzie dłuższy kij skoro zestaw ma być ustawiony prostopadle no chyba, że miałbym łowić w niewielkich odległościach to wtedy niema problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Drop nie jest właściwie metodą dobrą na płytką wodę . Są lepsze do tego praktyki . I długi kij przy wszystkich technikach opierajacych sie na mikroruchach , żeby nie powiedziec o przyruchach , zawsze jest gorszy . Jeśli zmierzasz do alternatywy po polsku , tzn nazwa plus posiadane wyposażenie , to nie wiąż haka baryłkowym i na sztywno , bo wyjdzie zupełna karykatura . Lepszym rozwiązaniem byłoby mocowanie przez petelkę albo agrafkę i wożenie na boki . Swimmbait na uwięzi tak jakby wyjdzie , oryginalne będzie niczym opad . Ale na tunele w zielu i w tymże oczka może byc dobrym pomysłem . Dość dobre są ze względu na kształt , karpiowe haczyki , ale z tych cieńszych i lżejszych . Zupełnie git są malowane na nniebieski Mustady . Sa w wersji short , standard i long . Mozna je giąc bez problemu i do woli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radosla Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 WitamPanowie mam pytanie czytając ten wątek mam wrażenie że jest sugestia co do skuteczności metody w czystych wodach. Czy rzeczywiście tak jest ? Trochę się obkupiłem w drop shota z racji inności chciałbym tak łowić ale moje łowiska to zielona woda dlatego zastanawiam się czy jest sens 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 radoslu , adepci dropshottingu przeżywają - co nietrudno zauważyć , prawdopodobnie te same udręki rozterek i niepewności , które mieli niegdyś pierwsi , krajowi użytkownicy twisterów albo ostatnio jerków ..Jest to metoda jak każda inna , wymaga nieco nakładów sprzętowych , czasu na opanowanie niuansów i trochę też cierpliwości . Łowię nim w wodzie czystej , brudnej i każdej innej napotkanej , różnicując tylko wielkość i kolory wisiorów .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysju Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Witam, Mam namierzone miejsce z sandaczami. Odległość od brzegu ok 15 m (rzeka - b. wolny uciąg).Głębokość łowiska ok 7-10 m. Łowiłem tam na gumy , ale czym zimniejsza woda przestawiałem się kolejno na coraz to wolniejsze prowadzenie aby mieć efekty..Ostatnio praktycznie brania były na leżącą gumę. Efektywny jest praktycznie styk blatu (dołka ) ze spadem (kamienie + gałęzie). W związku z tym mam pytanie : czy łowienie na dropa w takim miejscu jest efektywne ?Będę łowił na plecionkę + przypon fluorokarbonowy.Ciężarek podłużny aby się nie kleszczył.Czy przynęty zwykłe można zastosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 przynety mozesz stosowac jakie ci tylko wobraznia podsunie, ale sprawdz duze wormy oraz rybki takie ok 10-13cm... miejsce i pora idealna do tego typu zabaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Skoro o drop-shocie mowa, to w jaki sposob wiazecie przypon na lowisko z duzymi szczupakami? Da sie zawiazac szczupakowy fluorocarbon jako przypon czy stosuje sie jakies stalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 drop shot to w zasadzie metoda na gleboka wode, wiec dzialac powinno, z tym ze to takze metoda na krotki dystans i nie wyobrazam sobie drop shotowania na taka odleglosc ... i pytanie: co w tej sytuacji da DS, skoro ryby leza na dnie? Skoro o drop-shocie mowa, to w jaki sposob wiazecie przypon na lowisko z duzymi szczupakami? Da sie zawiazac szczupakowy fluorocarbon jako przypon czy stosuje sie jakies stalki?mozna z jednym i drugim, i na 100% juz bylo, tylko nie pamietam w ktorym watku sie mi znalazlo http://jerkbait.pl/topic/6268-drop-shot-montaz-dietmar-isaiasch/page__hl__+drop%20+shot#entry995925 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysju Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wiem że z dużej odległości tworzy się ostry kąt między linką o dnem.Wówczas ruchy wędziska praktycznie nie przenoszą się na przynętę,,,.Ale szukam rozwiązania aby jak najdłużej kusząco dla ryby prezentować wabik w efektywnym 1-1,5 m łowiska - daleko od brzegu i głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Baars Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 no to albo drabine nalezy ze soba zabrac, albo w lodz zainwestowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 to moze lepiej jakas carolina albo texas na dlugiej smyczy i zebrowanym wabikiem? sa takie fajnie, lejace sie wormy, np. keitech swing impact, lub culprit curlin, albo reins bubbling ...dobrze robia w takiej kompozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 angler1212 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Ja spróbowałbym właśnie Carolina Rig z ok. 20-25cm przyponem z fluocarbonu z większą gumą (ponad 10cm) w wersji floating. Będziesz mógł w tedy ściągać przynętę nawet co 10cm z chwilowymi przerwami. Nawet jeśli ciężarek będzie sobie leżał na dnie to guma po zatrzymaniu pod wpływem choćby delikatnego prądu będzie robić swoje. Równie dobrze można byłoby zamiast gumy spróbować z woblerkiem typu floating z krótkim sterem (płytko-schodzącym). Edytowane 10 Grudnia 2012 przez angler1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 king Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam, carolina rig z pływającym gumisiem, w nizinnej rzece z brzegu późną jesienią? Do tej pory wspominam jak rozleniwione upałem jeziorowe okonki na płaskim, piaskowym szczycie górki podwodnej były bezradne wobec podobnie troczonej ale ze sztywnym ciężarkiem plus przypon stalowy, klasycznej Rapalki. Obrotówka, jig nie ale tak ordynarnie podany wobler chętnie. Kosztownej przynęty w nierozpoznanych warunkach, w rzece z brzegu nie próbował bym ale pływający gumiś plus carolina rig czemu nie? Grot haka offset może schować, 25 cm fluorokarbonowego przyponu może być OK? Drop shot na żyłce uskuteczniałem tuż przed mrozami ale bez rezultatu. Na dokładkę, w odniesieniu do klasycznego jig na plecionce, bardziej czepliwy i straty większe. Może dobry jest z łódki do połowów wertykalnych. W mrozy o plecionce lepiej zapomnieć ale carolina z pływającym gumisiem jest wędkarsko elektryzująca. Może sandacz, może rapa, może za rok? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gregmegabass Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Witam... Nie wiem czy juz ktos wspomnial o metodzie shaky head jesli nie to proponuje sprobowac ....mysle ze warto zwlaszcza jak chcesz oblowic dobrze dno.... Drop shot I shaky head sa moimi ulubionymi metodami o tej porze roku ..... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ostry Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Skoro o drop-shocie mowa, to w jaki sposob wiazecie przypon na lowisko z duzymi szczupakami? Da sie zawiazac szczupakowy fluorocarbon jako przypon czy stosuje sie jakies stalki? Kiedyś znalazłem taki sposób, stosowałem z powodzeniem szczególnie w oczkach pomiędzy zaroślami, plus jeszcze taki ze w razie zaczepu rwiesz tylko ciężarek. http://www.drop-shot.de/drop-shot-mainmenu-29/montage-mainmenu-33/65-hechtsicheres-drop-shot-rig-ii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 king Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Witam, miejsca w dzikiej rzece gdzie woda jakby stoi, jest głęboko i raczej bliżej nurtu jak brzegu to czasami zimowiska ryb. Prawnie obowiązuje zakaz wędkowania. Jeśli nie, a ryby są to: etyka nakazuje takie miejsca oszczędzać, rozsądek zatajać. Tu goły haczyk każdej metody do obławiania dna rani zimujące ryby.Odcinki poniżej lub wyżej zimowiska to okresowo miejsca aktywnych łowów sandaczy, szczupaków, boleni. Tu trzeba rzekę przypilnować albo lepiej farcika. Drop shot z brzegu w średniej wielkości nizinnej rzece to porażka. Jednak w porównaniu do tej samej wagi jig, odpowiednik drop shot pozwalał wolniej prezentować przynętę w nurcie poziomo. I właśnie z uwagi na tempo poziomej prezentacji warto chyba próbować w nizinnej rzece z brzegu ale może innych finezyjnych metod obławiania dna jak carolina rig i shaky head plus pływający wabik uzbrojony w pojedynczy haczyk.Carolina to chyba tylko do wleczenia ale shaky może dać więcej możliwości. Pozioma prezentacja shaky head z pływającym wabikiem teoretycznie wydaje się być lepsza od turlania twistera na zwykłym jighead. Znowu pionowa to jak zabójczy jig i bardziej efektywna w dzikiej rzece z brzegu jak drop shot. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysju Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Dzięki za rady. Trochę byłem wcześniej "ograniczony " do przyzwyczajeń.Jednak spiningowanie "stacjonarne" ma swój urok.Trafiłem na czas wędrówek sandaczy do stołu w tym miejscu.To jeden z plusów.Drugi to metoda1. Carolina - tu muszę się sporo uczyć .2. Wobek z trokiem - to też wygląda ciekawie .3. Nr 1 to worm lub pływający ogon gumisia na główce w kształcie shaky head . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcy- Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 WitamPrzeszukałem forum w poszukiwaniu jednego wątku o DS, ale widzę kilka mniejszy to dopiszę się tutaj. Chciałbym zacząć (dopiero) zabawę dropem ale wpierw pytanko: Jak jest z tą metodą na bardzo mulistym dnie? Wędkowanie z łodzi. Jeziorko płytkie (do 1,5m, ale większość mniej + zarośla). Myślałem o rzucaniu na skraj zielska i tam pracowaniu. Tylko jak poradzić sobie z mulistym dnem? Nie jest to kwestia 20-30cm ale często 2-3m mułu. Wystarczy tylko używać lekkiego ołowiu typu 5g? Jakie macie doświadczenia? Proszę o wskazówkę, żeby nie zabierać kolejnych przynęt, które będą się kurzyć... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Ta woda jest bardzo płytka jak na DS, lekki ołów powinien pomóc ale można też zastosować ciężarki ze stopu cyny i ołowiu - ma mniejszą gęstość, więc i większą powierzchnie. Z tym mułem to jeszcze zależy jakiego typu to muł. Na niektórych jest to 2m ale dość twardego, ale łowiłem na takim jeziorku w lubelskim że wszystko wpadało w muł na metr i więcej.W takich miejscach (jeśli niema pływającego ziela) to wolę slidera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcy- Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Chyba niema wyjścia tylko sprawdzić po prostu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 shell66 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Jak tak czytam ten temat to się zastanawiam ile osób zniechęci się do dropshota po samym jego czytaniu. Owszem, w teorii lepiej łowić z łódki i lepiej w głębszych miejscach, najlepiej całkiem pionowo bo do tego ta metoda została stworzona.Wczoraj zniechęcony brakiem brań sandaczy zrobiłem sobie dropshota. Łowiłem z brzegu na wodzie o głębokości 1-1,5m.Kij - jaxon monolith xt 5-21g 2,12m czyli nic specjalnego, pletka powerpro 0,1 i może półmetrowy kawałek fluorokarbonu, przynęta to jakiś 7cm lunkerek srebrny (kupiłem tylko dwie sztuki żeby spróbować), haczyk 8 do bocznego troku (bo tylko taki miałem). W ciągu dwóch godzin nałapałem około 50szt okoni od może 12 do 25cm (do tej pory przez dwa lata ciężko było mi tam złapać okonia wymiarowego). Brania miałem nawet około 20-25 metrów od brzegu.Metoda była tak skuteczna, że po około 15 minutach wędkowania usunąłem zadzior z haczyka aby ryb niepotrzebnie nie ranić.Dodam, że na tej wodzie nie miałem szczęscia do okoni nigdy, choć próbowałem opadu,blaszek,bocznego troka a ostatnio nawet texas i carolina rig. Polecam wszystkim "amatorsko" (tzn, bez zbędnego wydawania pieniędzy) spróbować tej metody nawet jeśli na waszej wodzie nie ma warunków do dropshota. A jeśli metoda się sprawdzi, wtedy bardziej profesjonalnie podchodzić do tematu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bassy
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju?
Top użytkownicy dla tego pytania
24
17
16
15
Popularne dni
14 Lis
22
15 Lis
20
31 Paź
18
29 Kwi
18
Top użytkownicy dla tego pytania
Robert Crocker 24 odpowiedzi
kaczor 17 odpowiedzi
pszzz 16 odpowiedzi
woblery z Bielska 15 odpowiedzi
Popularne dni
14 Lis 2017
22 odpowiedzi
15 Lis 2017
20 odpowiedzi
31 Paź 2018
18 odpowiedzi
29 Kwi 2009
18 odpowiedzi
Popularne posty
woblery z Bielska
Minął rok mojego łowienia tą metodą. Wody stojące i rzeki, cały rok, próby różnych obciążeń, przynęt, sposobów animacji. Pora na małe podsumowanie: Ciężarki. Przerobiłem sporo różnych obciążeń, w rz
b_biba
Tematem metody DS zajmuję się już intensywnie około dwóch lat, może nie nazwałbym siebie ekspertem w tym temacie ale wyniki mam całkiem niezłe. Jako , iż lubię spartańskie krótkie konkretne posty poni
Dano-G
Hej. Wiesz co, ja może Ci napiszę jak ja łowię na dropshota, a poświęciłem tej metodzie bite 4 sezony wędkarskie. Takie raczej długie, bliżej 100-150 dni nad wodą niźli 52 niedziele. I wyszło mi po t
Opublikowane grafiki
454 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi