bassy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 b_biba Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Panie Darku ja wiem że kiedyś NASA promu nie wysłała bo pomylili metry z calami ale nie bądźmy tacy szczegółowi Miedwie niestety najlepsze lata ma już za sobą. A szczupaki ćwiczę na ponoć jednej z najpiękniejszych rzek do spływów kajakowych. Czekałem cały sezon aż zejdzie zielsko aby się do nich dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Chcę zacząć przygodę z Dropshotem od tego sezonu i mam kilka dylematów a głównym jest wybór kija.Jest kilka wątków o Dropsie ale nie mogłem znaleźć info jakich wędek używać do polowania na okonie.Myślałem o tym i aby sprostać metodzie oraz celowi jakim jest okoń należało by połączyć szybki i sztywny kij który będzie dobrze animował z miękkością i dobrym trzymaniem ryby aby nie mieć spadów. Łowić chcę na wodach stojących z łodzi, na głębokościach głównie 2-4m.Co możecie polecić? Kolejnym nurtującym tematem jest linka. Początki tego wątku są w 2009r i od tamtej pory na pewno wiele się zmieniło. Czy lepszym rozwiązaniem będzie plećka z dowiązanym FC czy może nie bawić się i zastosować żyłkę 0,22-0,25mm? Edytowane 17 Stycznia 2016 przez paawelek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bayrt Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Witajcie! Może ja wtrącę swoje 5 groszy odnośnie drop shota. W akcję "dropszotową" wpadłem jakieś 2 lata temu. Jak oszalały nakupowałem gumek, haków, fluoro coś tam coś tam. Przyszła wiosna i nad jezioro. Lunkerka do wody, woda czysta, płynie okoń widzę, dodam że próbowałem łowić 1 raz w basenie gdzie stacjonuje moja łódka z pomostu pod moimi nogami. Okoń podpływa, na gumkę patrzy jednym okiem, a drugim na mnie . Patrzy i patrzy i patrzy i ........ nic. Idę w drugie miejsce, podobna sytuacja. Tylko oglądały trzepiącą się gumkę. Próbowałem różnych metod poszarpywania. Na godzinę prób tylko 3 okonki.Płynę łódką na jeziorko. Staję przy trzcinach, znowu próby trzepania gumą. Nic. A miejscówka 110 % pewna.Zacząłem kombinować bo gumek mnóstwo.Szybkie zamówienie główek do gumek lunkera.Kolejna sobota, ta sama przystań i jezioro, na żyłce główka phenix z lunkerem.I zdarzył się cud ... woda ożyła. niemal 95 % skuteczności. Myślę ok, dzisiaj są super brania, zakładam drop shota. Woda - macham macham nic.... kurde niiiiiiicccccc.główka + taka sama gumka lunkera - siedzi jeden za drugim. Wnioski:- na moim jeziorze drop shot sam w sobie się nie sprawdza,- przynęty drop shotowe a i owszem,Dodam, że jezioro niezbyt głębokie typowo okoniowe, Zaznaczam, że nikogo nie chcę zniechęcać swoim wpisem, to tylko moje doświadczenia. Pozdrawiam wszystkich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kaczor Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Chcę zacząć przygodę z Dropshotem od tego sezonu i mam kilka dylematów a głównym jest wybór kija.Jest kilka wątków o Dropsie ale nie mogłem znaleźć info jakich wędek używać do polowania na okonie.Myślałem o tym i aby sprostać metodzie oraz celowi jakim jest okoń należało by połączyć szybki i sztywny kij który będzie dobrze animował z miękkością i dobrym trzymaniem ryby aby nie mieć spadów. Łowić chcę na wodach stojących z łodzi, na głębokościach głównie 2-4m.Co możecie polecić? Kolejnym nurtującym tematem jest linka. Początki tego wątku są w 2009r i od tamtej pory na pewno wiele się zmieniło. Czy lepszym rozwiązaniem będzie plećka z dowiązanym FC czy może nie bawić się i zastosować żyłkę 0,22-0,25mm?Ze swojej strony polecam Ci dowiązywać FC...łatwo zmienisz głębokość pracy,a i właściwości FC,jak słaba widoczność szybko docenisz.Ja zabieram nad wodę ze sobą szpulkę FC Power Eye 0,235 mm i dowiązuje do plecionki tym węzłem http://www.netknots.com/fishing_knots/albright-special/ i wykańczam tym http://www.powerpro.com/publish/content/global_fish/en/us/power_pro_v2/info/using_powerpro/knots/lock_knot_.html.2 lata temu próbowałem po raz 1 łowić DSem...z zerowym wynikiem.Szybko się zraziłem.Na jesień ubiegłego roku spróbowałem ponownie i skuteczność rzuciła mnie na kolana..dodam,że na tej samej wodzie.Teraz wiem,że tamten zestaw był żle dobrany,tj. wielkość przynęty,odległość od dna,jak i moja praca kijem...DS uczy cierpliwości.Jednak skuteczność tej metody to wynagradza...bałem się wyciągać zestaw z wody widząc gapiących się z drugiego brzegu wędkarzy,którzy orali wodę główkami z marnymi efektami...Co do kija to łowię MHXem HS 9600-2,240 cm,12 lb,5-14 g,akcja fast.Łowięz brzegu na podobnej jak Ty głębokości.Swietnie się w tej roli sprawdza,był budowany z myślą połowu okoni i sandaczy DSem.Na rynku jest wiele kijów,które spełnią Twoje wymagania więc na pewno coś znajdziesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateush Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 @kaczor albrighta zabezpieczasz klejem , czy łowisz plećkami x8 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kaczor Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Nie używam kleju,zabezpieczam go lock knotem z 2 stron.Co do plecionki to używam 8x. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartas93 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 http://trociarz.blogspot.com/2015/11/okoniowate-na-drop-shot-sprzet.html Może komuś się przyda ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Luckyguliver Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 @bayrt masz na mysli glowki HEAD PHOENIX FIN JIG ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bayrt Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Tak dokładnie te. Kupowałem w prania sklep 3,5 i 4,5 g. Gumkę odcina - lepek Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Myślałem o uzbrojeniu DS'a na Elitce 5S70MLF2 ale z doświadczenia wiem, że z tego kija nieduże okonie spadają przez co mam mieszane uczucia co do stosowania tej właśnie wędki.Bardziej myślałem nad jakimś Matagi lub Suzuki 10-12lb są to kije szybkie ale głębiej pracujące niż St'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 są odnośniki do węzłów Albright tylko teraz pytanie czy pętlę mam zrobić z plecionki a owijać FC czy odwrotnie?Czy ma to jakieś znaczenie dla węzła.Wydaje mi się, że łatwiej będzie "owijać" plećką bo miększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartas93 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Złowiłem na tą elitkę, tylko że fabrycznie zbrojoną ponad 30 szt. okoni 30+.Nie przypominam sobie żeby jakikolwiek mi spadł.Z mniejszymi też dawał sobie radę, ze szczupakiem 70+ też spokojnie dał sobie radę.Większemu myślę, że też by podołał. Robisz pętlę z FC i owijasz na tym plecionkę. Ja tak robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kaczor Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgadza się.Jest zdecydowanie wygodniej owijać plecionką a znaczenia raczej to nie ma żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Są jakieś sensowne gotowce do dropa? chodzi o FC z Hakiem już uwiązane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 b_biba Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Są jakieś sensowne gotowce do dropa? chodzi o FC z Hakiem już uwiązaneSą np. Daiwa robi. Jednak koszt takiego zestawu to około 13 - 20 zł więc sporo.Proponuję kupić szpulkę fluorocarbonu i samemu sobie powiązać zwłaszcza, że jest to banalnie proste.http://allegro.pl/specjalny-przypon-zestaw-drop-shot-daiwa-fnn-4-i5855395106.html Edytowane 20 Lutego 2016 przez b_biba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Niby tak, ale za dozbrojki już trzeci tydzień się biorę na allegro są jakieś cormorany za 7zl 3szt Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 b_biba Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Bo chyba źle się do tego zabierasz Instrukcja poniżej :1.Wolny wieczór.2. Płyn udanego wykonania ( piwo, whisky, wino itp.).3. Potrzebne materiały. Ps. Pamiętaj pkt.2 jest najważniejszy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Właśnie chodzi o to że zazwyczaj tylko 2pkt dochodzi do skutku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Osobiście polecam jednak wiązać samemu - robisz takie jakie chcesz. Haki, Długość przyponów, grubość FC - o wszystkim decydujesz Ty, a nie firma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek1 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Wymyśliłem sobie do DS(bujadło na gumie) wędkę SavaGear Bush Whacker 228 cw 3-18g... czy ktoś z niej korzystał w tej metodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Tego macałem na Rybomanii, fajny, lekki , sztywny. Myślałem o główkach,ale coraz mocniej mi wchodzi do bańki ds Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Z kijami do dropsa to trochę jak z kijami do opadu - każdym da się zagrać przynętą i każdy może przynieść efekty. Trzeba tylko trafić właściwy patyk, właściwą przynętę i właściwą dla danego dnia pracę, a woda się otworzy.Wiele razy zdarzało mi się dropsić kijem sandaczowym, o giętkości kija od szczotki i łowić ryby, gdy na drugi dzień trzeba było kiwać kijkiem o akcji kompletnie odmiennej i patyk na muchowym blanku działał cuda. Bo akurat sandaczom czy okoniom tak się podobało Nie ma uniwersału i tak jak w każdej technice można się wyspecjalizować, tak i dropsa to nie ominie. Początki są zwyczajne, a potem się zaczyna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Jako ze lowie juz troche ta metoda, podziele sie doswiadczeniem. Czytam tutaj ze niektorzy uwazaja ze DS na plytka wode sie nie nadaje, nie wiem skad w ogole takie teorie sie biora. Ostatnio na plasnicy rzeczka moze 0.5 metra i mniej. blowilem na drop shota bez wiekszego problemu, wyciagajac okonie, szczupaczki i plocie. Kolejna teoria mowi ze DS sie sprawdza gdy ryby sa ospale nie bardzo chca brac, to tez nie jest prawda, lowie tylko i wylacznie na DS i jedyne co zmieniam to czestotliwosc drgan przyneta.Ta czestotliwosc to bardzo czesto 0 i wtedy najlepiej zachowuje sie przyneta. Pomyslcie czy wedka ktora trzymacie z kolowrotkiem +- 300gram trzymana jest bez drgan ? Jesli macie cienka plecionke i dobrze przenosi drgania na przynete to samo trzymanie kija juz powoduje jej animacje. Bo nie da sie bez drgan trzymac wedki... Lapa sie wam trzesie ale tak delikatnie ze przyneta zachowuje sie optymalnie naturalnie. Dodatkowo kazda woda ma jakis ciag nie wazne czy to jezioro czy rzeka, woda nie stoi... Ruchy nadgarstkiem dodaje gdy jest totalna flauta a po paru zarzuceniach nic sie nie dzieje. Co do przynet, ja glownie skupiam sie na lowieniu okoni. Bardzo skuteczna przyneta jest Adji Adder i Keitech live impact 2.5'. Przynety zbroje za sam dziubek (wada takiego zbrojenia jest to ze czasami sie traci przynety) ale zyskuje sie na skutecznosci bo ruchy nie sa ograniczone. Co do olowiu to max 10 gram to na rzekach. Na wodach stojacych od 3 do 7 w zaleznosci jak szybko chce zeby zestaw opadal, bo czasami brania sa na glebokiej wodzie jak zestawl powoli opada I lowilem juz na jeziorku ze spadem 30 metrow 3 gramowym ciezarkiem i brania byly w wiekszosci po 10 sekundach z czego 15 opadal na dno. Odkad lowie DS nie mialem ani razu nie wrocilem o kiju. Ta metoda jest ekstremalnie skuteczna, tylko wymaga duzej dozy cierpliwosci i obserwacji...Sprzet ostatnio zmienilem z kija jednoczesciowego LES70MLF na ES70LF2 schodzac oczko nizej z gramatura i lepsza pracapod okoniem. DS dodatkowo genialnie sprawdza sie na kazdym ciurku malym, waskich rzeczkach itp, stawach, jeziorkach i praktycznie kazdej wodzie ( w morzu nie lowie) Czasami lowie wertykalnie zwlaszcza przy jakis mostach zwalonych drzewach i innych takich ( Lowie z brzegu tylko) ale w wiekszosci zarzucam zestaw na 20-30 metrow i probuje szczescia przesuwajac co jakis czas ciezarek o metr/dwa. Edytowane 14 Czerwca 2016 przez horac 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kaczor Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Tutaj jeden z amerykanckich prosów właśnie o tym mówi,żeby się zbytnio nie napracować nadgarstkiem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 O prosze ciekawie gada, jest jeszcze cos dzisiaj wyskoczylem na 2h na jeziorko po pracy, co ciekawe bran bylo malo, jeden okon na DSa, wiec mowie ciekawe co bedzie jak zdejme ciezarek i bede ciskal samym kajtkiem aji adder z haczykiem, to praktycznie nie tonie albo bardzo wolno i co ? okonie zaczely bic, tylko ze daleko tym to ja ne rzucilem moze z 4-5 metrow max, szkoda bym mial srucine to bym zalozyl taka 1 gram i wtedy chociaz cos rzucil. Nie mniej jednak ciekawe doswiadczenie, to uwielbiam w wedkarstwie, ryby maja gdzies nasze schematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bassy
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii legalnosci łowienia drop shot'em w naszym kraju?
Top użytkownicy dla tego pytania
24
17
16
15
Popularne dni
14 Lis
22
15 Lis
20
31 Paź
18
29 Kwi
18
Top użytkownicy dla tego pytania
Robert Crocker 24 odpowiedzi
kaczor 17 odpowiedzi
pszzz 16 odpowiedzi
woblery z Bielska 15 odpowiedzi
Popularne dni
14 Lis 2017
22 odpowiedzi
15 Lis 2017
20 odpowiedzi
31 Paź 2018
18 odpowiedzi
29 Kwi 2009
18 odpowiedzi
Popularne posty
woblery z Bielska
Minął rok mojego łowienia tą metodą. Wody stojące i rzeki, cały rok, próby różnych obciążeń, przynęt, sposobów animacji. Pora na małe podsumowanie: Ciężarki. Przerobiłem sporo różnych obciążeń, w rz
b_biba
Tematem metody DS zajmuję się już intensywnie około dwóch lat, może nie nazwałbym siebie ekspertem w tym temacie ale wyniki mam całkiem niezłe. Jako , iż lubię spartańskie krótkie konkretne posty poni
Dano-G
Hej. Wiesz co, ja może Ci napiszę jak ja łowię na dropshota, a poświęciłem tej metodzie bite 4 sezony wędkarskie. Takie raczej długie, bliżej 100-150 dni nad wodą niźli 52 niedziele. I wyszło mi po t
Opublikowane grafiki
454 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi