Skocz do zawartości

Torba na bagaż do samolotu, także travele

drago75

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Mój Caterpillar ostatnio dokończył żywota i już takich nie produkują. W związku z tym chciałbym kupić nową torbę, która byłaby dobra na podróże samolotem zabierając cały bagaż oraz tuby ok. 80cm z travelami. Czy może ktoś coś sprawdzonego i solidnego doradzić. Przede wszystkim chodzi mi, żeby dół był sztywny, co pozwala w miarę bezpiecznie transportować delikatny sprzęt. No i wymiary całkowite nie mogą przekraczać samolotowych 158cm.

A po co specjalna torba?

B ja tam uzywam plecaka ze stelazem bodaj 85l. Jest wystarczajaco wysoki nawet na krotkiego dwusklada. Sztywny przez stelaz. Lekki (okolo 2kg bodaj) a od dolu ma kieszen wypchana pokrowcem pd wiec jest solidnie osloniete wszystko. Do tego napycham bo pokach ubraniami i ew od przodu pudlem z przynetami (wedki oczywiscie w tubie) i latam bez problemow przynajmniej z 2x na rok.

C wygodnie go nosic na lotnisku a podreczny tez w plecaku laduje na klate

D jak znajdziesz torbe 158cm co nie wazy 5kg to daj znac :)

• Like 1

Panowie

Mój Caterpillar ostatnio dokończył żywota i już takich nie produkują. W związku z tym chciałbym kupić nową torbę, która byłaby dobra na podróże samolotem zabierając cały bagaż oraz tuby ok. 80cm z travelami. Czy może ktoś coś sprawdzonego i solidnego doradzić. Przede wszystkim chodzi mi, żeby dół był sztywny, co pozwala w miarę bezpiecznie transportować delikatny sprzęt. No i wymiary całkowite nie mogą przekraczać samolotowych 158cm.

Po co aż 158 cm? Tam nawet 3 metrowy dwuskład wejdzie.

Tak Guzu, spotkałem. Obmierzali mi w Warszawie przy wylocie (walizkę), we Włoszech w Rzymie oraz w Australii przy wylocie. Miałem torbę na styk i jak była mocniej upchana to sprawiała wrażenie dużej.

Rozmawiałem też kiedyś z osobą w sklepie z walizkami, która mi opowiadała o klientach którzy twierdzili że kiedy wymiary były za duże to byli zmuszeni do płacenia jak za ekstra bagaż.

Edytowane przez Drago

Tak Guzu, spotkałem. Obmierzali mi w Warszawie przy wylocie (walizkę), we Włoszech w Rzymie oraz w Australii przy wylocie. Miałem torbę na styk i jak była mocniej upchana to sprawiała wrażenie dużej.

To duzy byl ten Twoj Catterpilar. I pewnie zolty wsciekle.

To jeszcze potegowalo efekt.

A tak na serio. 

Kiedys, mialem w planach latac z travelami. Kupilem taka duza walizke. 150 litrow. Na kolkach bestia.

Po przekatnej wchodza do niej travele 3 skladowe o dlugosci 210 cm. 

Do tego reszta gratow. 

Kilka razy bylem z nia w Szwecji. Lecac z Barcelony.

Nigdy mi jej nie mierzono.

Patent opisany przez Goorala widizalem w praktyce. Wlasnie jak przylecial do Barcelony.

Alternatywa wobec plecaka sa torby dla hokeistow lub na sprzet do golfa. Sa wyjatkowo dlugie i niespecjalnie wysokie. 

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Chodzi mi mniej więcej o taką torbę jak ta z linku. Jest w super cenie i byłaby idealna, żeby nie wymiary całkowite 10cm za duże.

http://www.amazon.com/Samsonite-Luggage-Ripstop-Wheeled-Duffel/dp/B007AGZ9SK/ref=sr_1_39?s=apparel&ie=UTF8&qid=1416289249&sr=1-39&keywords=100+name+tags

Chodzi mi mniej więcej o taką torbę jak ta z linku. Jest w super cenie i byłaby idealna, żeby nie wymiary całkowite 10cm za duże.

http://www.amazon.com/Samsonite-Luggage-Ripstop-Wheeled-Duffel/dp/B007AGZ9SK/ref=sr_1_39?s=apparel&ie=UTF8&qid=1416289249&sr=1-39&keywords=100+name+tags

Faktycznie LOCHA :)

• Like 1

Polecam coś takiego:

http://www.karrimor.com/karrimor-voyager-100-bag-794038

Kupiłem w Warszawie w tym roku, kosztowała sporo mniej niż 300 zł.

Była już ze mną trzy razy w podróży, sprawdziła się.

Niska cena, sztywna podłoga, dwa kółka, niska waga (ok. 2,2 kg), w środku bez podziału, czyli wchodzi tuba 80 cm długości... i cała reszta szpejów w tym buty na lód, przynęty i kombinezon.

Wady: brak wysuwanej rączki (dla mnie zaleta bo obniża wagę całości) i dosyć cienki materiał, ale jak do tej pory obyło się bez przetarć.

Poprzednio była grana torba hokejowa, zdecydowanie nie polecam tej wielkości (100 x 50 x 50 cm) i wagi... (zdecydowanie powyżej 5 kg), no cóż ale to była torba bramkarska, są jeszcze zawodnicze np. 100 x 40 x 40 cm...

• Like 3

Generalnie też mam taką torbę a nie walizkę ze względu na możliwość transportu dłuższej tuby ale ostatnio pytałem na lotnisku czy mógłbym zwyczajnie 'przymocować' tubę z wędką do swojej powiedzmy średniej walizki i zostałem poinformowany że musiałbym podpisać tylko oświadczenie o pewnym ryzyku związanym z tego typu 'łączeniem' bagażu.

Więc do praktycznie każdej walizki można by przymocować tubę z krótkim dwuskładem, tak zamierzam uczynić w najbliższym sezonie.

Plecaka wolałbym uniknąć ze względu na ich traktowanie na lotnisku. Nie raz widziałem w jakim stanie wyjeżdżają, najczęściej ze zdemolowanymi szelkami. A obwijać za każdym razem mi się nie chce i nie ma często takiej możliwości.

redukujesz szelki do minimalnej dlugosci i spinasz ze soba. Mam tani plecak kupiony w TK maxx za nie wiem 30-50 euro? (wiecej bym nie dal) przelecial juz ze mna kilka razy nigdy problemow. Jesli 85l plecak moze podniesc kilkadziesiat kg (inaczej to syf nie plecak) to jak pakujac go zgodnie z wymogami lini lotniczych (15-20 kg - waga samego plecaka) mozna uszkodzic szelki? chyba tylko jak zostawisz je na maxa dlugie i nie spiete razem i sie zaczepia o cos na tasmie wtedy albo sila bagazy je zerwie albo jakis wkurzony zenek kopami zerwie plecak z "zaczepu". Kupisz "jamnika" w wadze ponizej 1kg spokojnie (polecam takie sportowe z mozliwoscia przedluzenia z boku (na rakiete do tenisa/kij do krykieta czy tam inny) do ponad metra, ale na ogol sa usztywnione kartonem i po pierwszym zmoknieciu kupa ze sztywnoscia. Oczywiscie nosic to ciezko. obcja kolek dodaje lekko z 1-1.5kg do walizki (najlzejsza na kolkach jaka mialem do jakies 2.5 czy 3.5kg) - dochodzi waga kolek, usztywnianych plecow, dolu i uchwytu. Jak znajdziesz walizke na kolach majaca 1m dlugosci + i nie wazaca 3kg prosze o namiary ;)

Rozmawiałem też kiedyś z osobą w sklepie z walizkami, która mi opowiadała o klientach którzy twierdzili że kiedy wymiary były za duże to byli zmuszeni do płacenia jak za ekstra bagaż.

?????????/ lecialem juz z 6 razy z wedkami (w tym 2 razy z dwuskladem 2.4m) gdzie moja torba wyladowala jako "nadgabaryt" - za kazdym razem miala jakies 1.3 dlugosci x 30x40 cm (bo oprocz wedki na pewno mialem w srodku najwieksze i najgrubsze pudlo foxa conajmniej 1 sztuke). Nie rozumiem twojego wzoru Wysokość x długość x szerokość = 158cm bo 20x20x20 = 8000cm po mojemu.

http://travelbagquest.com/samsonite-luggage-ripstop-wheeled-duffel-review/

chyba, ze lubisz 3/4 bagazowego limitu wypelniac torba.

Generalnie też mam taką torbę a nie walizkę ze względu na możliwość transportu dłuższej tuby ale ostatnio pytałem na lotnisku czy mógłbym zwyczajnie 'przymocować' tubę z wędką do swojej powiedzmy średniej walizki i zostałem poinformowany że musiałbym podpisać tylko oświadczenie o pewnym ryzyku związanym z tego typu 'łączeniem' bagażu.

Więc do praktycznie każdej walizki można by przymocować tubę z krótkim dwuskładem, tak zamierzam uczynić w najbliższym sezonie.

latalem tak. przymocowywyalem tube kilkoma kg strzeczu do torby i poszlo jako "jednosc" - stretch byl czarny nie bylo widac.

• Like 1

prosze moda o polaczenie moich wypocin w jeden multi cytat. nawet jak to zrobie to nie wiem czy moge usunac stare posty.

co do karimora super torba, ale zas tylko travele wchodza w gre. a do plecaka swojego wkladam dwusklada 1.6-1.8m i leci bez problemu.

(na trasie irl-pl lecialem conajmniej raz, na trasie irl-hiszpania kolo 6 razy w zkrotkimi dwuskladami zamiast travela.

ja lecąc do Norwegii Wizzairem jako podstawową torbę wziąłem coś takiego http://allegro.pl/mikado-pokrowiec-na-wedki-3-komory-150-cm-uwd-042-i5593170242.html

do środka poszły wędki  w tubach a resztę wypchałem ciuchami i jedzeniem, Ważyło to 32 kg :-) trzeba tylko było nadać w innym okienku a płaciłem jak za zwykły bagaż. Każda linia lotnicza może mieć inne przepisy.

polecam lekturę

http://podroze.onet.pl/abc/wymiary-bagazu-podrecznego-i-rejestrowanego-oraz-oplaty-za-nadbagaz-w-liniach/yqqnv

a tu link do Catepilara http://lux4u.pl/product-pol-9502-Torba-podrozna-Everglades-100l-CAT-Tarp-Power.html 70x40x40

Edytowane przez wuran