Kamil_Be Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 W czym uważasz nawój krzyżowy lepszy od innych? Dlaczego tak się tego uczepiłeś? Stożek to wada i bełkot marketingowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) W czym uważasz nawój krzyżowy lepszy od innych? Dlaczego tak się tego uczepiłeś? Stożek to wada i bełkot marketingowy.Obejrzałem film zamieszczony w pierwszym poscie i tylko dlatego zapytałem o ten nawój krzyżowy.Zastanawiam się,czy nie kupić jakiegoś lepszego niż posiadam kołowrotka a chodzi mi po głowie; Daiwa Exceler Ea4000Ha-(ma właśnie nawój krzyżowy) Exage4000-miałem taki z podwójną korbką w ręku w sklepie wędkarskim i fajnie nawijał i leżał w dłoni.Mógł by być też z pojedyńczą korbką i przednim hamulcem. Aero FA4000 Spining-srebrny po prostu bardzo mi się podoba z wyglądu,ale nigdy nie miałem go w ręku. Stradic4000xg 2015model-Trochę drogi ,ale po co mam korbką więcej kręcić,żeby zwinąć tyle samo żyłki co tańszym kołowrotkiem. Znowu jak będę chciał powoli zwijać a z reguły prowadzę przynęty powoli,to chyba raczej do powolnego prowadzenia woblera płytkoschodzącego wieczorem po ciemku bym musiał bardzo ograniczać tempo kręcenia,bo nic bym nie złowił. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Kolego Extraspiner - jesteś najwyraźniej początkującym wędkarzem, który zaczął swoją przygodę z tym sportem od gwałtownego przyswajania "wiedzy" i to jest ok. Jednak Twój problem polega na tym, że źle wybrałeś źródła i tematykę. Nabiłeś sobie głowę jakimiś z doopy wziętymi i zupełnie niepotrzebnymi teoriami, których czepiłeś się jak pijany płotu. Jedynym wyjściem w Twoim przypadku byłby twardy reset, ale to operacja trudna, czasochłonna i niegwarantująca powodzenia Zacznij zgłębiać tajniki wędkarstwa od strony praktycznej, wykup kartę, pojedź nad wodę z tym co masz i ciesz się okolicznościami przyrody. Bo na razie można odnieść wrażenie, że wydałeś pieniądze na plecionkę i teraz boisz się wyjść z domu, żeby ci się czasem nie poplątała. Wierz mi - nie tędy droga, a plecionka i tak nie raz ci się splącze i to bez względu na to, czy będziesz miał kołowrotek za 50zł, czy za 3000zł z nawojem w stożek, walec czy wielokąt Jedź po prostu na ryby! Połamania 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 DZIĘKI Fiskare- Tak jestem zwykłym amatorem wędkarzem tak jak od mojego nazwiska zwykły przysłowiowy `` Kowalski``-nie mam pontonu,ani łódki. JASNE więcej praktyki a nie wychodzę teraz na ryby bo jest poniżej zera,chyba,że bym zakupił wędkę podlodową. OCZYWISTE-Jak się ociepli załozyć ten ``podkład``, pletke,albo dać pletke na Catane i nie zapominając o opłatach i ``cieszyć się tym co mam`` Co do kołowrotka,to mimo iż jestem ``amatorem``- robi dla mnie różnicę,bo na Catanie 2500FB dzięki szpuli AR-C faktycznie mam przy zarzucaniu bardzo mało supłów niż w innych kołowrotkach jakie miałem a przecież Catana to dolna półka cenowa i nie jest to jakiś super mocny kołowrotek.Mogę na ten sezon kupić dla ``przyjemności ze sportu rekreacji`` coś lepszego. Myślałem też,żeby po przecenie znaleźć gdzieś starego białego Stradica,ale co do zakupu i wyboru na razie to tylko przymiarka. DZIĘKI PANOWIE WSZYSTKO Z MOJEJ STRONY-POMOGLIŚCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Co do bo na Catanie 2500FB dzięki szpuli AR-C faktycznie mam przy zarzucaniu bardzo mało supłówKatana to wypełniacz pakietów 100/100, 300/300 itd więc wpychany każdemu pod byle co. Łowiłem wieloma kołowrotkami Shimano, Daiwa, PENN, Ryobi, D.A.M, Cormoran, Okuma, Konger itd. Może I z setka była. Nigdy, ale to nigdy nie miałem brody w stałej szpuli. Kwestia dobrego nawinięcia linki. A tylko Shitmano miały ARC. Jesteś kolejnym co łyka bełkot marketingowy jak młody pelikan. Albo my jesteśmy bandą osłów dających się nabrać na niezłe prowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Kamil, bo producenci poza zwykłą reklamą, wynajmują takich pajaców jak z filmiku, i bredzi jeden z drugim z miną wielkiego guru, a coś z tego co bajdurzy ludziom osiada w głowie. Kabaret normalnie, jeden bełta od rzeczy a dwóch kiwa głowami nad jego oceanem wiedzy. Dlatego nie oglądam filmów wędkarskich, po co mam się denerwować? Albo kit wciskają, albo w łowią w rezerwacie, albo nurek podczepia ryby. Mój ojciec jest miłośnikiem takiego cyrku, i bez przerwy słyszę różne mądre teorie rodem z TV. Wg. filmów nie miałem prawa w życiu złowić żadnej ryby. Bo jak można nie używać FC, albo iść na sandacza bez wklejki? Sam byłem bardzo długo przekonany że nawój krzyżowy = wormshaft.A dlaczego? Ano, przez nawój krzyżowy rozumiałem że młynek porusza szpulę z zmienną prędkością, i tak jak starsze i lepsze szimaniaki (np. Biomek XT). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) A nie Kamilu nie jesteście bandą osłów-daj spokój. Napis na opakowaniu każdej z nowszych rapali ,,Sufix recommended fishing line``-na który przyznam szczerze,że dzięki niemu zakupiłem jak pelikan plecionke sufixa I TU TRAFIŁEŚ-chociaż to pewnie mimo chwytów marketingu to dobry produkt. Na Catanie przy dosyć mocnych rzutach nie tworzyły mi się Supły-Kliknij i zobacz 8minute filmu przy zarzucaniu,a jak już to bardzo rzadko i przy barzdzo mocnym rzucie,co miało miejsce na innych kołowrotkach częściej, szczególnie przy pełnej szpuli a to już prawda a nie reklama. Flash1030i wydał mi się za to wytrzymalszy i mocniejszy. Teraz tak Catane kupiłem bez reklam ,natomiast Stradic już podświadomie utkwił mi w głowie z reklamy Scatter Rap-Kliknij -------------- Nie jest tak Etherni-Może to i jakiś ich znajomy co ma ten sklep wędkarski,ale Ci Goście z filmu na rzeczy się znają zobacz filmy; SUM 137cm z brzegu-kliknij SUM 205cm z brzegu-kliknij Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Tak ten lekki stożek we Flashu wygląda;Żyłka 0.28 HM80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dodaj podkładke i przewiń-sam zobaczysz...jak jest równy walec łatwiej się rozwija,mniej plącze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dodaj podkładke i przewiń-sam zobaczysz...jak jest równy walec łatwiej się rozwija,mniej plącze. Dzięki.A możesz powiedzieć dokładniej,czy chodzi o dołożenie metalowej gwiazdki,czy plastykowej uszczelki?W pudełku po kołowrotku żadnego trybika ,ani plastykowej zapasowej podkładki nie dostałem.Jest na placu Św.Macieja we Wrocławiu SKLEP ``SPINING`` ze sprzętem Shimano,obrotówkami Meeps-a,woblerami i jest w tym sklepie serwis kołowrotków. Musiał bym się tam wybrać,bo nie mam ani takiego trybiku gwiazdki,ani tej uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dzięki.A możesz powiedzieć dokładniej,czy chodzi o dołożenie metalowej gwiazdki,czy plastykowej uszczelki? Nie no to są już jakieś jaja Stary ile Ty masz lat?Jakby chodziło o dołożenie zębatki to byśmy pisali o zębatce (pomijając, że to większego sensu nie ma). Tymczasem co Ci ludzie pisali? Dołóż podkładkę - czyli to plastikowe okrągłe (nie uszczelka!) Możesz się pokręcić po sklepach typu praktiker, leroy, obi i poszukać odpowiedniej. W wędkarskim też nie zaszkodzi zapytać, może się sprzedawca ulituje. A może to tylko troling przy okazji nabijający licznik postów bezsensownymi treściami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Nie no to są już jakieś jaja Stary ile Ty masz lat?Jakby chodziło o dołożenie zębatki to byśmy pisali o zębatce (pomijając, że to większego sensu nie ma). Tymczasem co Ci ludzie pisali? Dołóż podkładkę - czyli to plastikowe okrągłe (nie uszczelka!) Możesz się pokręcić po sklepach typu praktiker, leroy, obi i poszukać odpowiedniej. W wędkarskim też nie zaszkodzi zapytać, może się sprzedawca ulituje. A może to tylko troling przy okazji nabijający licznik postów bezsensownymi treściami? Sorki Coma po prostu nie robiłem nigdy takich manewrów jak dodawanie podkładek pod szpule.Dzięki już wiem o co chodzi.Jeszcze raz przepraszam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Dodaj podkładke i przewiń-sam zobaczysz...jak jest równy walec łatwiej się rozwija,mniej plącze. Na Catanie2500FB mam właśnie walec.Faktycznie mało się plącze i rzuty O.K. A zobacz z ciekawości filmik Exage 4000 FD-Kliknij Wprawdzie mam problemy ze wzrokiem ,ale wydaje mi się,że równego 100% walca na tym filmiku nie ma. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 bo klient tak samo jak ty powinien podkładkę założyć pod szpulkę.poza tym exage to nie jest szczyt techniki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 bo klient tak samo jak ty powinien podkładkę założyć pod szpulkę.poza tym exage to nie jest szczyt techniki.A myślisz,że kupiona w zeszłym roku Catana 2500FB ma na tyle dobry nawój,że poradzi sobie z plecionką 0,15pro8 Sufix? Nawija równo w walec żyłkę HM80 0,25 i radzi sobie z nią doskonale , tylko trochę ją przez jeden sezon zajechałem - łowiąc ciężkimi przynętami i szarpiąc na zaczepach, tak-że jakby słychać rechot jak zwijam ciężką przynętę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) A myślisz,że kupiona w zeszłym roku Catana 2500FB ma na tyle dobry nawój,że poradzi sobie z plecionką 0,15pro8 Sufix? Nawija równo w walec żyłkę HM80 0,25 i radzi sobie z nią doskonale , tylko trochę ją przez jeden sezon zajechałem - łowiąc ciężkimi przynętami i szarpiąc na zaczepach, tak-że jakby słychać rechot jak zwijam ciężką przynętę. kolego Extraspiner......... czytaj, czytaj i jeszcze raz czytajczy kupujesz kołowrotek czy wędkę masz opis techniczny w postaci.który ci mówi co i jak, na jakich linkach czy żyłkach dany kołowrotek będzie pracował dobrze... Edytowane 10 Stycznia 2016 przez biker1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Mam dwa kołowrotki z takimi oznaczeniami; Catana 2500FB ;LINE CAP(DIA.mm.m) 0.20-240 0.25-160 0.30-110(lb - yds) 6-200 8-140 10-120-------------------------------------------------------Dragon Fash 1030i ;mm/m 0.20 / 320 0.25 / 200 0.30 / 140-------------------------------------------------------Plecionkę Sufix mam z oznaczeniem;0.15mm / 10.2Kg /135m21Lb / 0.006``/ 150 Yds Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 oznaczenia nie zawsze będą dobre bo według opisu szpulki catany linki 10lb[9kg] wejdzie 120m a z tego co pamiętam to sufiks ma raczej cienkie linki i jestem prawie pewien że spokojnie nawiniesz te 135m.czyli według mnie linka jak najbardziej będzie dobra do twojego kołowrotka.kolejna kwestia to że jeśli łowisz na ciężkie woblery to może zastanów się nad zakupem większego kołowrotka- jeśli shimano to wielkości 3000 lub 4000 bo z tego co piszesz to twoja catana wymaga już serwisu-usunięcia luzów i świerzego smaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) oznaczenia nie zawsze będą dobre bo według opisu szpulki catany linki 10lb[9kg] wejdzie 120m a z tego co pamiętam to sufiks ma raczej cienkie linki i jestem prawie pewien że spokojnie nawiniesz te 135m.czyli według mnie linka jak najbardziej będzie dobra do twojego kołowrotka.kolejna kwestia to że jeśli łowisz na ciężkie woblery to może zastanów się nad zakupem większego kołowrotka- jeśli shimano to wielkości 3000 lub 4000 bo z tego co piszesz to twoja catana wymaga już serwisu-usunięcia luzów i świerzego smaru. Wielkie dzięki Buszu. Jest DOKŁADNIE tak jak piszesz.Plecionka Sufix-a 0,15 to cieniutka niteczka i myślę,że wejdzie na szpule Catany. Czy ciężkich woblerów używam? Flat Rap 10cm 12gram,oraz mam zamiar przetestować Arashi Minnow-a11cm 17gram-i to chyba najcięższe,ale one nie stawiają aż takiego oporu przy zwijaniu.Myślę,że największy wysiłek sprawiają stawiający duży opór przy zwijaniu duże obrotówki.Serwis mogę zrobić bez problemu,bo bez problemu jest u mnie w mieście na pl.św.Macieja . Co do kupna większego kołowrotka to tak też się zastanawiam.Mam już cztery o wielkości 4000 do około 500zł na oku ,tylko nie wiem,czy warto wziąść jakiś z podwójną korbką,czy z pojedynczą i który wybrać? -Proszę kliknąć- post Jeszcze znalazłem ciekawy artykuł i Gość ma kołowrotek Super GT-Proszę kliknąć Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Warto wziac z potrojna ???? Chlopie, nikt za Ciebie nie zdecyduje! A jesli tego oczekujesz, prosze bardzo - kup u Mefisto czy innego sprawdzonego sprzedawcy Stradica 4000, bedzie na kilka sezonow, jesli o niego zadbasz. Koniec poszukiwan. Pozniej sie pochwal, zrob mini recenzje, jest caly temat o tych kolowrotkach, ludzie czekaja na opinie z pierwszej reki, bedziesz mogl wejsc z poziomu forumowego szaraka na poziom ekspercki. Mialem w reku tego Stradica, pracowal bardzo poprawnie. Zakladam, ze wart jest tych 7 stow. Ladny, lekki, mocny, zapewne idealnie nawija. Mnie nie odpowiada jedynie plastik obudowy, brak lozyska kulkowego w rolce, torxy zamiast krzyzakow. Niektorym nie spodoba sie tez brak biegu wstecznego, o ile dobrze pamietam, nie ma go po prostu. Ja tego i tak nie uzywam, wiec to zadna wada. Nie ma za co ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 kolego Extraspiner......... czytaj, czytaj i jeszcze raz czytajczy kupujesz kołowrotek czy wędkę masz opis techniczny w postaci.który ci mówi co i jak, na jakich linkach czy żyłkach dany kołowrotek będzie pracował dobrze...Tu nic nie ma o lince, którą "powinno" się używać z kołowrotkiem. Jest tylko siła hamulca i ile jakiej linki wejdzie na szpulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 flat rap może być ale ten minnow 17g to już trochę sporo dla tej catanki z resztą sam pisałeś że czuć zęby więc serwis jak najbardziej.co do nowego kręćka to stradica bym raczej odpuścił ze względu na wyższe przełożenie jeśli się nie mylę.super gt to jeden z najlepszych kręćków shimano na długie lata ale to stare maszynki i ciężko dostać w przyzwoitym stanie poza tym nie mają nowatorskich rozwiązań.tak na pirewszą myś doradziłbym rarenium 4000fb za 590zł lub biomastera 4000fb za 750złociszy.masz na forum od ręki nówki sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mylisz sie o tyle, ze Stradic wystepuje w roznych wariantach przelozenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 flat rap może być ale ten minnow 17g to już trochę sporo dla tej catanki z resztą sam pisałeś że czuć zęby więc serwis jak najbardziej.co do nowego kręćka to stradica bym raczej odpuścił ze względu na wyższe przełożenie jeśli się nie mylę.super gt to jeden z najlepszych kręćków shimano na długie lata ale to stare maszynki i ciężko dostać w przyzwoitym stanie poza tym nie mają nowatorskich rozwiązań.tak na pirewszą myś doradziłbym rarenium 4000fb za 590zł lub biomastera 4000fb za 750złociszy.masz na forum od ręki nówki sztuki. Jasne,że Catana w rozmiarze 2500 to raczej lekki kołowrotek do lekkiego spiningu i lekkich przynęt.Pomyślę nad tym co Napisałeś.DZięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 w takim razie stradic także wchodzi w grę ale zwróć uwagę na przełożenie 4,8-5,2 nie więcej bo stradici lubią mieć 6.0-1.nie mówię że to żle ale według mnie to maszynki do specjalnych zastosowań a do tego ciężko się przestawić.pamiętam jak takim ciągałem obrotówki pod powierzchnią na łowisku 4 metrowym.chodził bardzo lekko i nie mogłem go wyczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi