Skocz do zawartości
  • 0

belona - na co łowicie?

Turtle

Pytanie

własnie... - tak się zastanawiałem na co możnaby ją złowić poza srebrnym wahadłem, na które to łowie je od kilku lat regularnie?

W ub. roku próbowałem na jakieś srebrne gumki - ale po ataku kilku belon taka przyneta nadawała się do wyrzucenia - a może jakieś wobki? obrotówki? coś z użyciem przywieszek dorszowych?

EDIT - dziś były zawody koła Puck - na 4osoby 12belon :D

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Belony biorą.

Nawet na dużej fali idzie połapać.

Ale wszystko jednak na wahadła. :unsure:

A przy okazji trafiają się trotki takie około 50 cm.

Żadna rewelacja ale jednak to trotki :mellow:

A dzisiaj o świcie przeżyłem szok kiedy co kilka rzutów na zmianę ze znajomym wyciągaliśmy flądry.

Brały właśnie na wahadła.

Było czuć walnięcia. I wszystkie były zapięte za głowę od góry. :mellow:

Pozdr.

Rafał

• 0

uuu.. 8 gram to lekko, nastawialem sie na cos w granicach 20 raczej. To zestaw penie tez masz finezyjniejszy do tej blaszki niz wskazywalyby obiegowe opinie :D

Takie blaszki obecnie testuje na belonach z dużym powodzeniem w Dziwnowie Tom Roy.Waga blaszek w zależności od potrzeb od 5 gr do 20 pozdrawiam zamker

post-227-1348913227,0073_thumb.jpg

• 0

W jakich długościach są te blaszki?

Od 5 do 12 cm. Zależy od gramatury i od akcji jaką ma mieć blaszka.Równie dobrze może być blaszka lekka o dość sporych gabarytach i ostrej pracy jak zupełny maluszek zachowujący się dosłownie jak przecinak i w locie(duże odległośći) jak i w pracy podczas holu.kolebanie)

• 0

Robię te blaszki ponad 7 lat <_<

Oj, to sorki Siudak z tego co wiem oparl projekt swoich olowianek na podreczniku Wyganowskiego z kolei.

Ale, ale, drogi @zamkerze, czy nie zechcialbys wlozyc w koperte kilka takich blaszek i przeslac do redakcji jerkbaita? :mellow: Szczegóły na priv!

Pozdrawiam

• 0

Spłaszczasz wahadłówkę żeby za mocno niepracowała na boki, dajesz przywieszkę w postaci małej kotwiczki, jakieś 4-5 cm za blaszką i to wszystko.

Ja używam blaszek 8 gramowych. W zupełnosci wystarczają.

Rafał B)

Ponownie pojawia się sprawa przywieszek na krótszych lub dluższych przyponach. Przypon taki jeżeli już jest to max. 2-3 cm ponieważ metody powodujące uszkodzenia zewnętrznych powok ciaa ryb są na wodach morskich zabronione, z tzw przywieszki w większości przypadków takie obrażenia powodują gdy przypon jest za dlugi. Często obseruję próby stosowania przywieszek ( i efekty tych próB) lowiąc belony. Zawsze w pobliżu znajdzie się ktoś kto próbuje lowić te drapiezniki, a nie może zaciąć każdego brania i kuszą go różne pseudotricki. Łowienie tak, ale nie za każdą cenę. W wędkarstwie i ryba musi mieć szansę. Belona zazwyczaj nie atakuje przynęty pojedynczo i te puste zacięcia i masa pustych brań to dziobanie różnych osobników. Zamiast przywieszek proponuję zmienić rozmiar kotwicy na mniejszy i mocować ją na 2-3 kólkach lącznikowych lub też na agrafce z krętlikiem. Liczba zacięć i wyholowanych ryb wzrasta i wszystkie mają kotwice w pysku, nie zaś w pokrywach skrzelowych, oku lub grzbiecie. pozdrawiam

Tom

• 0

Jakie sa szanse na belony w pierwszym tygodniu czerwca we Władysławowie? Wybieram sie na krótkie wakacje, a powiem szczerze, ze machanie 200 gramowym pilkerem nie jest pasjonujące. Lepsza pewnie byłaby Zatoka. Brodzenie to dobry pomysł?

Swoja drogą, to z rozmów z wędkarzami w porcie we Władysławowie wynika, że między kutrami można połowić okonie i sandacze? Spróbuje i doniosę :D

co do metod, to całkiem długą przywieszkę promowały chyba niedawno WW. Ryba psuje się od głowy?

• 0

Witam Szanowne Towarzystwo ;) Miło mi, że mogę napisać pierwszy post na forum Jerkbait.pl.

Jeśli idzie o belonę, to może ktoś ma ochotę na połowy tej pięknej rybki w Jastarni w sobotę 27 maja? Wiem, że to dość późna informacja, ale mam jeszcze jedno wolne miejsce na łodzi. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to zapraszam. Koszt łowienia 75 PLN. Możemy sie spotkać już na miejscu w Jastarni, jeśli ewentualny towarzysz wypadu jest z wybrzeża, lub pojechać razem z Warszawy, z tym, że wyjazd jest jutro rano, czyli w piątek. Łowimy w sobotę od 6 rano do około 13, później może spinning w porcie, albo co tam się komu marzy. Powrót do Warszawy w niedzielę. Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt pod tym numerem: 500 550 218.

Pozdrawiam

Wodnick

• 0

@Wodnick

Witaj na forum! A w sobote możemy sobie ścisąć grabę w Jastarni, bo też rano będę pływał za beloną z dwoma kolegami :mellow:

Póki co zachęcam do korzystania - zadawaj pytania, dziel się wiedzą - to forum będzie takie, jakie je sobie stworzymy.

Pozdrawiam