Skocz do zawartości
  • 0

Rzeka Łyna w centrum Olsztyna

Chups

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ładna rzeczka...widziałem ją kilka razy będąc w Olsztynie ale nie miałem okazji nigdy na niej łowić...

A łowi ktoś na niej regularnie ? Czy częstym gościem jest Kropkowany salmo?

Z góry dzięki za wszelkie info

Witam ,

Regularnie łowię na łynie :) , o " Kropkowym Salmo" słyszałem tylko opowiadania.

Mozesz spróbowac przy Zamku  , moze tam da sie wydłubać Kropka.

• Like 1

• 0

Ukazany na filmie to już chyba ostatni odcinek z tak dzikim charakterem, a po zwalonych drzewach już zapewne nie ma śladu. Tak myślę na podstawie tego co widzę na odcinku ciut wyżej co wyprawiają bobry i jak szybko jest to sprzątane. A w centrum kolejne odcinki rzeki są "naprawiane " i regulowane przy okazji nowych projektów parków i skwerów.

• Like 3

• 0

Spotykałem takie jazie na wysokości Bartąga, od kilku lat PZW wpuszcza narybek na brzezinach i daje to rezultaty, ogólnie słabo jest z jaziem w mieście chociaż spory odcinek wydaje się być idealny dla tego gatunku. Sytuacji nie polepsza grono wędkarzy łowiących je na spławik i traktujących jako płoć. 

• 0

A to moja ostatnia rybka w 2015 roku. Prawie 40-to cm łakomczuch próbował zeżreć 10 cm bastera [emoji38] . Był to mój pierwszy jaź jakiego złowiłem- z okolic Brzezin, ale nigdy się na nie nie nastawiałem.attachicon.gif20151230_153951.jpg

Gratulacje !! Jaźiu pierwsza klasa! W 2016 życzę więcej :)

Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka

• 0

Piękna rzeka i to w centrum miasta. W wielu innych miastach już tylko kanały z chodnikami i ścieżkami rowerowymi po obu stronach zostały. 

Już niedługo będzie piękna.Właśnie się robią projekty tzw. Łynostrady .Ścieżki rowerowe,chodniczki spacerowe,itp.od Rusi do Dywit.Trochę lasu wytną i betonu wyleją......(Obym się mylił,bo naprawdę szkoda by było)

• 0

Witam ,

Regularnie łowię na łynie :) , o " Kropkowym Salmo" słyszałem tylko opowiadania.

Mozesz spróbowac przy Zamku  , moze tam da sie wydłubać Kropka.

... za kropkiem na Łynie byłem "raz" (dwa, trzy sezony wstecz... styczeń, bez śniegu, temp. na wyraźnym "plusie")... i jednego zaliczyłem (niewielki)... "robiłem" odcinek vis a vis ul. Gietkowskiej - tak mniej-więcej...

• 0

W Łynie ryby jeszcze są, trzeba się tylko sporo nachodzić i trafić na dzień. Szkoda,że nasz gospodarz nie dba o nią tylko o kajakarzy (chociaż osobiście nic do nich nie mam) . Jak kilka dni nie ma spływów to można nie tyle połowić co zobaczyć rybki.  Woda w mieście jest dość specyficzna. Na docinku w centrum ciężko coś złowić bo i woda trudna. Płytka i właściwie tylko kilka miejsc godnych uwagi.

W zeszłym roku dość intensywnie deptałem nad jej brzegami. Powyżej miasta króluje drobny okoń, trafia się szczupak (jak go ktoś wcześniej nie "wytorbaczy"). Jest ładny jaź (ja nie złowiłem) ale są koledzy na forum którzy regularnie je tam łowią na spinning.

Poniżej niagary jest inny typ wody. Tu do samej elektrowni można spodziewać się już prawie wszystkich gatunków z kropkiem włącznie. Trzeba się przejść jej brzegiem żeby ją zrozumieć a ryby same się nam pokażą. Jak je złowić... trzeba się nachodzić ;)

post-46177-0-34555000-1453022176_thumb.jpg

post-46177-0-25401700-1453022475_thumb.jpg

post-46177-0-04529300-1453022477_thumb.jpg

post-46177-0-42894100-1453022480_thumb.jpg

post-46177-0-16042300-1453022568_thumb.jpg

post-46177-0-29328400-1453022637_thumb.jpg

PS. Gońmy śmieciarzy bo syf nad wodą straszny, szczególnie na docinku za miastem.

• Like 2

• 0

Najlepsze efekty miałem, jak pierwsze kwiatki wychodziły.

Jaz,klen regularnie.Czasem brzana.

Na rwacych odcinkach pod mostami kolejowymi świetnie idzie polowic jelce.

Z pstrągiem jest słabo, chociaż były czasy kiedy teczak dawał radoche.

Szczupak i sandacz na rozlewiskach.

Jak ktoś ma sporo samozaparcia to może zapolowac na grubego bolenia

Edytowane przez Z Olsztyna

• 0

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby iść i sprawdzić ;). W zeszłym roku dość regularnie bywałem na odcinku przed miastem od lutego do sierpnia. O tej porze jest słabo ale coś się może uwiesić. Z tego co pamiętam to złapałem jakiegoś zębatego. Pewnie i jazie gdzieś się czają bo są fajne miejsca. Z tymi kwiatkami to chyba prawda, bo zaczynają gryźć okonki na potęgę.

• 0

Mieszkałem nad samą Łyną(Gretkowska)szmat czasu.

Uczyłem się tam spinning.Uważam, że jest to jedna z najpiękniejszych rzek.Zjezdzilem te rzekę chyba całą szukając obiecujących miejsc.

Odcinek od Nad Jarem do Przedszkola jest moim ulubionym.Nadal mój rekord okonia 47cm jest właśnie z tej wody.

Wspomniałem o kwiatach, bo przyroda rządzi się własnymi regułami.

Pierwsze kwiatki = klen i jaz w górze rzeki.Nie będziesz ich widział jak cierniki w cofkach,ale one już tam są.

Wiadomo, że trzeba być często, bo dołek czy rynienka w której stały jazie może nie istnieć w następnym tygodniu :)

Teraz czasem wyskocze w te rejony z muchowką i bawię się z jelcami( latem oczywiście)

W dole(rozlewiska) piękne sandacze w kuskowym miejscu brały.Do czasu aż banda "wędkarzy" nie stratowala przybrzeznej roślinności.

Rybki już nie miały gdzie się trzec i grube drapieżniki gdzieś wymiotło :(

Dobre miejsce jeszcze było/jest poniżej elektrowni.Warunek na polowienie to ciskanie na fali.

Idzie fala ze zrzutu wody i drapieżniki zmuszone są do......Można polowic sandacze :)

• Like 2

• 0
Gość anonymous

Sorry za pytanie nie do końca w temacie, ale widzę , że jest pare osób co zna Łyne. Interesowałby mnie odcinek poza Olsztynem . Od Wadąga w górę. Może ktoś się orientuje czy jest już możliwość łapania na tym odcinku i jaka przeważnie jest tam głębokośc.