Skocz do zawartości
  • 0

Rzeka Łyna w centrum Olsztyna

Chups

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Lewa str.mało dostępna i nieciekawa ( dla mnie)

Zdecydowanie wybrałbym prawa str.

Przed tama(będziesz miał parę stanowisk.

Głębokość około 60cm ( koledzy poprawia jak się mylę)

Jak Łyna się rozszerzy to proponowałbym ominąć.

Później całkiem ciekawe prześwity.

Przy linii wysokiego napięcia zatrzymaj się na dłużej :) ( uwaga na dziki)

A nie lepiej teraz od Wadaga w dół prawą str. Jest szansa na niedużego klenia, okonia.

A tamten odcinek zostaw sobie, jak woda się troszkę ogrzeje.Chyba że zapoznawczo....

Ps

Na połączeniu Łyny z Wadagiem jak przejdziesz przez most na Wadagu, to po prawej str.będziesz miał dwa ładne doły :)

• 0

Leśna koło mostu - klenie i okonie, Bartąg - kropki i klenie, czasem szczupak,
Tuwima most - okonie i klenie,

Na starówce nie łowię, podobnie centrum.

Wystarczy kij typu Parabellum SG do 7G który sparowałem z Legalisem 1500 lub Revrosem 2500 z linką 0.4 PE lub zyłką 0,10mm.

A to moje killery na te odcinki rzeki. Jak nastawiam się na szczupaki to zabieram inny sprzęt.

post-57292-0-00867400-1456689741_thumb.jpg

Edytowane przez Kamil_Be

• 0

Grzegorz spoko fotki :)  masz może jakieś fotki z lasu miejskiego?  :D pamiętam lata na Łynie coś koło 1997-2005 bliskie okolice mostu Smętka i na wysokości wioski indiańskiej  jazie i klenie stadami 20-40 sztuk 50-60+ cm  :rolleyes:  :wub:   teraz raptem widać jakieś kleniki 20-30cm. Jakby był ktoś z was w okolicy mostu Smętka rozglądajcie się za kłusolami, w tamtym roku wracałem przez ten most w nocy z ryb z pobliskiego jeziora i trzech kłusoli stało na moście rozkładali siatę na całą szerokość rzeki pech chciał ,że miałem rozładowany telefon i nie miałem jak powiadomić PSR :angry:

• 0

W okolicy lasu miejskiego,  w jakubowie, przy polowaniu na klenie trafił na szczupak 80cm, byłem wtedy lekko zdziwiony, pozatym to mnóstwo klenia kiedyś tam było, ostatnie lata zaglądałem i są też rybki ale kiedyś było więcej widać, miałem taki dołek gdzie co roku łowiłem klenie :P

Trafiają się też w okolicy starówki tęczaki i okonie.

Edytowane przez lirycznynarkoman

• 0

Jeżeli mogę, to "odświeżę" temat.

Prawie każdy piątek (tak od 9.00 do 13.00) "katuję" odcinek powyżej Brzezin.

I co? i nic!

Poza sporadycznymi okonkami, WIELKA LIPA. Czy robię coś źle (smurzaki, "żabki" Dorado, "Baryłki" z Kujaw. Czasem: zaśniedziałe obrotówki między "0" a "1"..

POMOCY !!!

• 0

"Poniżej" tzn. gdzie dokładnie (jeżeli to nie tajemnica :))?

... kiedyś, jak to się mówi "za dzieciaka", wsiadałem w "siedemnastkę" i jechałem do WuDeKu... tam skręcałem w lewo, idąc przy stadionie leśnym i dalej, dalej, aż do rzeki... a później powolutku w dół do "połączenia" lub trochę dalej... te czasy już nie wrócą...

• 0

Byłem wczoraj na moście na Brzezinach i przeszedłem się kawałeczek wałem wzdłuż rzeki. Kolor wody w Łynie: "kawa z mlekiem" (fajnie widać jak czysta woda z Kortówki miesza się z tą w Łynie). Jak myślicie, czy ta "kawa z mlekiem" to efekt roztopów czy też budowanego powyżej mostu technicznego w ok. Bartąga? Czy taki kolor wody jest typowy dla tej pory roku? I najważniejsze! Czy warto spróbować już lekkiego spinningu na odcinku od tego mostu na Brzezinach w kierunku ul. Tuwima?