Skocz do zawartości
  • 0

Mark 5x pro czy Elite 4x hdi?

pmiszk1

Pytanie

Szukam echa do 1tys. Zastanawiam ktore z tytulowych jest lepszym rozwiazaniem. Czy skusic sie na 5 cali mono czy jednak 4 cale w kolorze?Najbardziej zalezy mi na pokazywaniu struktury dna (twardosc, uksztaltowanie). Oba moge nabyc w podobnych pieniadzach.

Edytowane przez pmiszk1

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

bierz 5 cali jeśli tylko zależy Ci na ukształtowaniu dna, trochę Cie ominie w wersji HDI jak będą jakieś drzewka, krzaki itp, ale duży wyświetlacz to plus. Też trochę zależy od głębokości zbiornika na którym chcesz pływać Mark 5x ma szerokie wiązki 60/120, Elite 4 HDI ma w trybie DSI wąskie wiązki. Jeślii płytkie łowisko (do 10 metrów) to niewiele dna CI pokaże. Jeśli Elite to upewnij się, że ma przetwornik 83/200/455/800 bo jak tylko 83/200 to tak jakbyś miał Lowrance X4 Pro w kolorze

Edytowane przez wuran

• 0

na 6 metrach wiązka będzie bardzo wąska, tu masz trochę podobny temat http://jerkbait.pl/topic/7794-echosonda-lowrance-mark-5x-dsi/gdzie omawiana jest jeden z trybów pracy twojej Elite 4x.

- Elite 4x to mały ekran ale 2 tryby pracy, czyli pokaże to co MARK 5x i to w kolorze ale na mniejszym ekranie a dodatkowo możesz włączyć drugi tryb czyli DSI

- Mark 5x Pro to duży ekran, ale tylko 1 tryb pracy i mono

masz trochę filmów na youtube o Elite 4x HDI np https://www.youtube.com/watch?v=Zvp66CheJHM i o Mark 5x Pro, pooglądaj co widać i jak

• 0

Elite 4 HDI mam i używam na kajaku. Mark 5x pro miałem, oprócz większego ekranu nie oferuje dla mnie żadnych wartości dodatnich... Nawet jeśli można by dyskutować o przydatności funkcji DSI, cenię sobie kolorowy wyświetlacz, kompaktowe rozmiary i niskie zużycie energii. Wbrew pozorom 4" wystarczają w większości wypadków. W wersji bez "X" GPS i opcja zapisu logów, tworzenia map batymetrycznych...

• 0

Tez bym na twoim miejscu wybral 4 HDI mozesz z nia zrobic wszystko i zapisac logi i dodatkowo zaznaczyc sobie waypointy z  pewnych miejscowek , a i strukture dna bedzie o wiele lepiej pokazywac , jednak co kolor to kolor. Jak sie przesiadalem ze zwyklej echosondy na kolorowa to bylem w szoku co pokazywala w moich miejscowkach i to w bardzo milym szoku :) takze nie zastanawialbym sie pozdro

• 0

Mam 4xhdi,82/200/455/800,kompletna(aku/uchwyt), ma ok 3 lata.Chciałbym się przesiąść na większą.Ile taki set jest teraz wart bo nie mam pojęcia za ile go wystawic?

Dzieki

ok 1000 zł kosztuje obecnie Hook w takiej wersji, wiec każda cena poniżej 1000 zł może kogoś skusić, im niższa tym pewnie wiećej chętnych, nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie