Skocz do zawartości

Woblery boleniowe

Mikulak

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie najlepiej chodzą siódemki(siudaki). Bolki u nas na poppery nie biorą. Przynajmniej na razie. Jak zaczną to będę to wiedział i wyciągnę popki z pudełek bo je mam. Kilka lat temu na popki był szał. Teraz się po prostu nie opłaca, bo w tym samym czasie można wyciągnąć więcej ryb na inne przynęty.

Zapewniam Cię, że najlepsi mają woblery boleniowe na każdą okazję i wśród nich poppery stanowią jedną z podstawowych przynęt.

Ja się nawet za dobrego nie uważam, a co dopiero za najlepszego.

Najlepsi w tym roku to na Żywcu mieli na popki po kilka boleni za sezon. I tak zostanie, bo powierzchniowe przynęty już do grudnia nic nie zdziałają.

@bobesku

z tego co wiem to ta warta tam mocno nie ciagnie na tym odcinku poznanskim kup sobie ze 2 3 rapale cd do jechania z pradem na jesien cos okolo 7 cm bo i sieczki nie ma i nie ma co sie bawic wobkami po 3 4 cm do tego jakies wobki 7 9cm ale o dosc wyraznej pracy jak na woblery boleniowe gadaj z tofikiem on lowil na woblery johny kalik jesien to nie lato ze trzeba jechac patykiem pod lustrem ile fabryka dala mozna nieco glebiej i wolniej

Sprawdzę te rapalki zaraz jak to wygląda:

Tam na tych betonach te bolenie niby nie do złapania są [tak lud narodu twierdzi:P] Dlatego ich tam trochę jest..

Tam tylko za klenikami i jasiami latam ...Ogólnie bolenie będę łowił na Warcie w całej WLKP,a beton to tylko gdy brak transportu dalej i zostaje MPK:)

dzięki szpiegu

Tam na tych betonach te bolenie niby nie do złapania są [tak lud narodu twierdzi:P] Dlatego ich tam trochę jest..

:mellow: Moze to i dobrze ze ludzie tak sadza. Przynajmniej nie trafiaja do wora i wiecej zostanie dla nas <_< Wszystkie bolenie jakie dotad zlowilem sa z betonow, wiec sa mozliwe do przechytrzenia. Inna sprawa ze lowi sie dosc ciezko, bo niespecjalnie jest sie gdzie ukryc po tym jak oczyscili opaske.

Osobiście nie przypominam sobie przypadku aby zamiana jednego wobler lusterukącego na podobny, ale o minimalnie innej akcji, otworzyła worek z rybami. Efektem takiego mieszania była co najwyżej jedna ryba która akurat się napatoczyła lub zagapiła. Niestety do takich akcji często się dorabia fałszywy wniosek, że ten wobler to jest to. Wcześniej czy później się wraca grzecznie do punktu wyjścia :D Zamiana przynęty ma sens na model różniący się istotnie, np. chlapak agresywny na chlapaka subtelnego, woblera 5 cm na 12 cm, wobler na gumę itd. Takie zamiany potrafią odczarować wodę. Przynęty na bolenie są bardzo ważne, ale niestety bez wiedzy, kiedy, gdzie, jak, są mało użyteczne. Trzeba taką wiedzę budować na podstawie wypraw udanych i nieudanych i powoli obrazek się będzie pięknie układał.

Panowie jak dojść do bolka na takim łowisku ? (to będzie mój nowy dom od nowego roku:)Zero miejsca co by się schować ,ukryć itp...

A one tam buszują na całej długości przy samym brzegu jak i dalej w środek rzeki...

Kuba poczekaj jak to z tym domem przeczyta twoja baba :lol:

Panowie jak dojść do bolka na takim łowisku ? (to będzie mój nowy dom od nowego roku:)Zero miejsca co by się schować ,ukryć itp...

A one tam buszują na całej długości przy samym brzegu jak i dalej w środek rzeki...

Kuba poczekaj jak to z tym domem przeczyta twoja baba :lol:

Może czytać bo nie mam baby heheh I dlatego panowie mam czasu na ryby sporo bez stresu itd:D

Osobiście nie przypominam sobie przypadku aby zamiana jednego wobler lusterukącego na podobny, ale o minimalnie innej akcji, otworzyła worek z rybami. Efektem takiego mieszania była co najwyżej jedna ryba która akurat się napatoczyła lub zagapiła. Niestety do takich akcji często się dorabia fałszywy wniosek, że ten wobler to jest to. Wcześniej czy później się wraca grzecznie do punktu wyjścia :D Zamiana przynęty ma sens na model różniący się istotnie, np. chlapak agresywny na chlapaka subtelnego, woblera 5 cm na 12 cm, wobler na gumę itd. Takie zamiany potrafią odczarować wodę. Przynęty na bolenie są bardzo ważne, ale niestety bez wiedzy, kiedy, gdzie, jak, są mało użyteczne. Trzeba taką wiedzę budować na podstawie wypraw udanych i nieudanych i powoli obrazek się będzie pięknie układał.

i racja

Nie znam odpowiedzi na powyższe pytanie. Pochwalę się tylko, że zrobiłem fajnego wobka z myślą o bolkach. Daje ostro na boki i jednocześnie drga drobno. Takiego czegoś nie ma żadna firma z Rapalą włącznie. Nie wiem tylko co na to bolki bo nie było okazji sprawdzić, ale jestem dobrej myśli. Przez zimę dopracuję konstrukcję i zrobię wersję na zaporówki :D

..Przy wolnym prowadzeniu słyszałem ,że lubią uderzyć w Salmo Minnowa i Stinga?

Potwierdzam, Minnow dał mi już nie jednego bolka. Jeśli chodzi o prowadzenie to było raczej wolne ale z przyspieszeniami i to właśnie wtedy najczęściej następował atak.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...