Skocz do zawartości

Woblery boleniowe

Mikulak

Rekomendowane odpowiedzi

Świetny na bolka jest Minnow 7 tonący w kolorach RD, D i DB oraz nowym killerem może zostać nowy kolor HBL. Na Odrze łowię nim w poprzek nurtu i prowadzę tak aby przecinał warkocz, 2-3 pokręcenia korbką i pauza, podczas której zaczyna opadać i znowu pokręcenie korbką, wygląda wówczas jak jedna z uklejek, która jest ranna i dogorywa, boleń nigdy nie może się jej oprzeć :mellow:

post-3459-1348915294,9584_thumb.jpg

Jozi, domyślam się, że jesteś jak najlepszego zdania na temat przynęt które masz w pudełku. Tak więc witam w gronie snobów :D W mojej odpowiedzi nie miałem zamiaru tworzyć aury wokół moich przynęt. Ja się tylko zgodziłem z opinią kolegów łowiących bolenie w zaporówkach, że należy chronić te wspaniałe ryby aby nie skończył tak jak te w rzekach. Jak by nie oceniać mojej wiedzy w tym temacie to jej nie upubliczniam. Po za tym jako wędkarz który do wszystkiego doszedł sam, bardzo sobie cenię satysfakcję w odkrywania kolejnych tajemnic. Uważam, że podawanie komuś wiedzy na tacy to pozbawianie go tej satysfakcji. Takie moje dziwne podejście do łowienia :D

• Like 1

Bez urazy :D Chętnie kupiłbym od Ciebie jakieś 2-3 woblery na zaporowego bolka.Bez obawy, jak chcę spożyć rybkę to raczej sandacza a nie wiem i nie będę wiedział raczej nigdy jak boleń smakuje bo cenię te ryby niesamowicie, a to z tego względu bo pierwszy złowiony boleń dał mi wygraną w zawodach w których brało udzial ponad 80 zawodników :D .

W takim przypadku darzę go nieprzeciętną sympatią i nie ma mowy o konsumpcji B) .

Broń Boże nie posądzam Cię o mordowanie ryb. Chodzi tylko o niekontrolowane rozchodzenie się użytecznej wiedzy. Zlokalizowanie boleni w zaporówce jest dużo prostsze niż w rzece. Jak się rzeźnicy dowiedzą czym i jak, to szybko bolenie staną się miłym wspomnieniem.

Ja znam tylko bolenie z Rożnowa bo spędziłem tam w sumie 9 dni. Bolki też się przemieszają ale jak na razie bez problemów je znajduje bo mają pewien cykl wędrówki. Jedno co łączy wszystkie zaporówki i jeziora to opinia, że bolenień jest bardzo trudny do złowienia. Identycznie było kiedyś w rzekach. Postęp jednak zrobił swoje co spowodowało, że musiałem się zainteresowałem zaporówkami. Tu jest przynajmniej kogo czarować :D Ostatni wyjazd był bardzo obiecujący. W tym roku przyjdzie zweryfikować mój optymizm :D

Tomy z całym szacunkiem do trolingu ale to jest moje zdanie, a w tym przypadku zdania nie zmienię.To tak jak z wędkarstwem muchowym;są przeciwnicy nimfy bo uważają, że to nic nie ma wspólnego z wędkarstwem muchowym.Ja łowię obecnie tylko na nimfę i streamera i wcale się nie obrażę jak ktoś mi powie, że to nie jest metoda muchowa, więc zwolennicy trolingu też nie powinni się obrażać.Jest to dozwolona metoda połowu i koniec tematu.

• 2 tygodnie później...

Józek pisząc te słowa: Troling dla mnie też nie istnieje, to zwykła samołówka nic więcej. chyba się wcześniej soku z kaktusa napiłeś i strasznej fermentacji dostałeś co na dowcip Ci siadło...

Przyjedź do mnie i zobaczysz jak trolując wiosłami dystans 10 km działa samołówka. Wiosła wtedy są jak twoja korba, nadajesz nimi rytm i głębokość woblera, podbijasz i przyspieszasz, robisz wszystko to co kijem i młynkiem...

Aleś bąka uwalił. Czym wy tam te kaktusy podlewacie...???

Pozdrawiam

Na zlocie chyba rycyny doleję Ci do kawy. :lol:

Do zobaczyska...

Ech - samołówka...

Brzydal.... :lol:

@Robert oczywiście, że woda na Sieniawie nie gotuje się od boleni, ale dobre symptomy są widziałem już mlode bolesławy, więc stado idzie w siłę :D.

Andrzeju dla mnie nie istnieje łowienie na troling czy to z silnikiem czy z wiosłami, ja muszę kij trzymać w ręce i nim pracować, no dla relaksu można pływać i trolować B) .

• 1 rok później...
Świetny na bolka jest Minnow 7 tonący w kolorach RD, D i DB oraz nowym killerem może zostać nowy kolor HBL. Na Odrze łowię nim w poprzek nurtu i prowadzę tak aby przecinał warkocz, 2-3 pokręcenia korbką i pauza, podczas której zaczyna opadać i znowu pokręcenie korbką, wygląda wówczas jak jedna z uklejek, która jest ranna i dogorywa, boleń nigdy nie może się jej oprzeć mellow.png

hhahaha kilery chyba na bolki ślepe albo chore reklama reklama trile hity na bolki to sciema a nie wobler może i na stawach sie da łowić ale nie w rzece w nurcie to chyba że ma się kij sumowy z plecioną 25lbs i na kose się trafi jak ślepej kurze ziarno

Edytowane przez marcin1521

hhahaha kilery chyba na bolki ślepe albo chore reklama reklama trile hity na bolki to sciema a nie wobler może i na stawach sie da łowić ale nie w rzece w nurcie to chyba że ma się kij sumowy z plecioną 25lbs i na kose się trafi jak ślepej kurze ziarno

Odważna opinia.

Mimo ze sam na nie nie złowiłem żadnego bolka i za nimi nie przepadam ( na moich miejscówkach się nie sprawdzają ), to znam ludzi którzy regularnie łowią na nie.

Pamiętaj przynęta która na jednej wodzie jest kilerem, na innej może okazać się totalnym gniotem.

Może i odważna ,ale napewno  pochopna.Gusta boleniowe są bardzo zmienne.To co sprawdza się na Odrze może nie sprawdzić się na Wiśle.To co dobre wiosną czy latem , jesienią będzie beznadziejne.W jednym roku jakiś wobek to kosa ,a za rok beznadzieja.Na tej samej wodzie na jednego woblera ktoś kosi aż miło, a inny schodzi o kiju.Jest bardzo dużo niewiadomych .Może właśnie dlatego boleniowanie to  taka przyjemność.Bolki często uczą pokory.

Ja kiedys tez tak myslalem o thrilu, zanim jeszcze wiedzialem jak ma pracowac a raczej jak ma nei pracowac.Rzucilem kilka rzy i pomyslalem o kurfa co to ma byc nie pracuje, ciezki jak h..Po dwoch latach wrocil do lask i dal kilka rybek w sezonie.Lowie kijem do 18gr wiec nie jest zle