darks86 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Podbiję temat, bo aż szkoda tworzyć kolejny wątek na takie pytanie... Zachciało mi się pierwszej wklejanki. Do leciutkich przynęt, czyli obrotówki 00, może 0, woblery 1,5-2,5 cm schodzące do 0,7m max (zwykle smużaki i powierzchniowe), gumki do rozmiarów okoniowych (czyli 5cm gumy + np. 5g główka), może czasem jakieś zabawy z białorybem na mikro twisterki / sztuczne robaki. Nie wiem, czy takie łowienie mi spasuje, więc założyłem sobie limit 150 zł (najwyżej w kolejnym sezonie kupię docelowy kijek). Przeglądałem oferty sklepów i prawdę mówiąc natłok modeli ma w swoim katalogu Mikado:- MIKADO ARCHER ULTRALIGHT SPIN- MIKADO BLACK DRAFT ULTRALIGHT SPIN- MIKADO SENSEI NEEDLE ULTRALIGHT SPIN- MIKADO SENSE ULTRAFAST SPIN- MIKADO SENSUAL SOFT SENSI SPIN- MIKADO ESSENTIAL PERCH- MIKADO SENSEI FEELING- MIKADO ESSENTIAL FEELING- MIKADO DIAMOND SPIN- MIKADO SAKANA KANTA PERCH SPIN- MIKADO TSUBAME ULTRALIGHT SPIN- MIKADO LEXUS SAPPHIRE- MIKADO SILVER EAGLE UFL SPIN- MIKADO COMPETITION SUPER SENS.SSS SPIN- MIKADO SHT UL SPIN- MIKADO NSC ULTRALIGHT SPIN- MIKADO INAZUMA FLASH PERCH- MIKADO NIHONTO LIGHT SPIN- MIKADO NIHONTO ULTRALIGHT SPIN- MIKADO X-PLODE PERCH SPIN- MIKADO X-PLODE ULTRA FINE SPIN- MIKADO AMBERLITE LIGHT SPIN Opisy katalogowe zawsze mówią to samo, czyli coś w stylu: "Ultraszybki kij, ekstremalnie sztywny blank i niesamowicie czuła szczytówka". No super, wszystko jasne... Modeli od groma, różnią się wagą, cw podobne, cena w zasadzie też (od 85 do 150 zł). Teraz pytanie do Was - czym tak naprawdę różnią się te kijki ? Które z nich mają akcję taką średnią, czyli pracują czymś więcej niż szczytówką ? Albo inaczej - które są najbardziej "uniwersalne" ? Celowo nie pytam o inne marki, bo tam w miarę się orientuję. Mikado mnie dobiło mnogością modeli, których w zasadzie nie umiem odróżnić. Oglądałem jakieś filmiki, ale wydają mi się niemalże identyczne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Z mikado powiem Ci co miałem i mam Kolego, inazuma flash perch mocno niedoszacowany z 18g można śmiało łącznie ze 25g obsługiwać i jest bardzo szybki, miałem też essential feeling najkrótszy i najdłuższy model , obie to ciepłe kluski o głębokim ugieciu z delikutasnymi szczytowkami , kije mialy fajne smukle blanki i estetyczne rękojeści, ten dłuższy sympatyczny pod okonki i jazie , krótki stricte pod okonie i wzdregi z łódki. Essential perch to to samo co feeling praktycznie różnią się naklejkami, macalem oba z rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Myślę, że z kijami Mikado jest tak, że nawet ich przedstawiciele handlowi nie mają pojęcia czym się różnią poszczególne modele. Nie rozumiem takiego podejścia tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 a łowi ktoś mikado nichonto perch 275 cm? możecie coś o tym kiju powiedzieć pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czermin Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Myślę, że z kijami Mikado jest tak, że nawet ich przedstawiciele handlowi nie mają pojęcia czym się różnią poszczególne modele. Nie rozumiem takiego podejścia tej firmy. Zakładam, że chyba nie znasz przedstawicieli tej firmy :-) Mikado jest firmą, która sprzedaje swoje produkty w wielu krajach i preferencje wybranych klientów (hurtowych, na skalę kraju oczywiście) sprawiają że niektóre serie są powielane (jak chociażby wędki Lexus Sapphire i Silver Eagle). Co do samych Lexusów uważałbym z tymi zachwytami- sam w ręku miałem 3 generacje, różnią się one od siebie dość znacznie (inny kolor omotek, jedna generacja ma trójkątne(!!!) ringi w przelotkach, jedna ma stanowczo za małe przelotki na szczycie). Moim zdaniem najfajniejszą wklejką od nich na chwilę obecną jest Nihonto Flash Spin, taki ideał pod troka na nasze wody, plus za uchwyt ala SKSS Fuji. Sakana Hanta (tudzież Hakuna Matata) jest nowinką na 2015, tak samo jak Nihonto Red więc wątpię o jakiś feedback. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Posiadam mikado nihonto flash spin 255/13g. Kijek lekki, wykonany całkiem fajnie,stosuje pod okonia/pstrąga więc jak za te pieniądze polecam. 275 nie trzymałem w ręku więc się nie wypowiem. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez GoLoManoLo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Mnie najbardziej interesuje, czy są realne różnice w ugięciu i pracy pod rybką. No i które z nich wykonane są z lepszego gatunkowo "węgla". Praktyka mi pokazała, że nawet niedrogie kijki oznaczone jako IM9 ładnie przenoszą na dolnik, zaś w przypadku IM6 jest już mniej ciekawie. Mikado ma jakieś obszerniejsze karty techniczne swoich produktów, czy tylko ten śmieszny katalog ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam, niestety nie mogę zamieszczać jeszcze ogłoszeń na forum w dziale giełdy, ponieważ mam za krótki staż. Chciałbym wspomnieć jednak w tym temacie, że mam do sprzedania nówke kijka Cormoran red master 210cm 1-9g ważącą 120g cena śmieszna bo chcę siętego pozbyć walić na priv jak coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 @granvorkaDzięki za propozycję, ale szukam czegoś zdecydowanie dłuższego - 2,6-3m. Tutaj jednak pytam konkretnie o te Mikado, bo chciałem wytypować maksymalnie 2-3 modele do zestawiania z produktami konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pióro Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) przyspamowało mi się, sorry Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Pióro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) A może daiwa megaforce jiggerspin 2 60m 3-18g ?? lekka, bo zaledwie 120gr, według mnie, bardzo fajna, lekka i mega czuła wędeczka. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez kleniu25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Czy ktokolwiek czyta pytanie, czy tylko nabijamy liczniki postów ? Sorry, że ostro, ale zaczynają mnie irytować teksty typu: "Szkoda, że uparłeś się na Mikado". Od razu napisałem, że w produktach innych firm mam orientację. Wiem, że z kongera mamy owe Tango (swoją drogą bywa i taniej niż 200 zł, ale i tak mocno się waham - bywają w miarę regularne problemy z rozwarstwaniem się szczytówki), a także Tiger Cross Max. O Megaforce od Daiwy wiem, a także o Excellerze Jigger. Bywają teraz Dragony Millenium w niezłej cenie. Również Shimano Alivio całkiem fajnie mi w ręce leży. Spokojnie sobie coś wybiorę, ale jak już mówiłem - z Mikado nie wiem do czego podejść, bo zwyczajnie za dużo tego mają, abym był w stanie samodzielnie odszukać je w sklepach i porównać. Na wagę złota są informacje typu czy dany model posiada rękojeść z prawdziwego korka, czy pianka oklejona taśmą. Fajnie byłoby wiedzieć w jakim zakresie długości wędka pracuje, bo producenci każdy model określają jako ultra turbo hiper fast.Do tej pory odszukałem informacje o mniej więcej 5ciu modelach z podanej listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Podziel się z nami tymi informacjami ponieważ też prawdopodobnie skuszę się jakąś wykałaczkę ze stajni mikado ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Dużo tych modeli więc można się pogubić ale z tego co macałem w sklepie to Lexus faktycznie jest bardzo szybki natomiast seria Essential z tego co pamiętam to były wędki o nieco głębszym ugięciu. Ja oglądałem króciaki takie do 2,20 i modele o c.w do 8 i do 10 gr, Lexusa chyba w wersji 2,60 do 13g Edytowane 7 Stycznia 2015 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Na tą chwilę rozważam Essential Perch, Sensual Soft Sensi oraz właśnie Lexusa. O nich udało mi się więcej informacji znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Miałem lexusa saphire- super kijek, łowiłem okonie pozniej sie sprawdzał na kleniach przy powierzchniowych przynętach. Szczytówkę ma tak cieńką że ściąłem ja żyłką 0.16 przy rzucie. Ogólnie - bardzo uniwersalny kijek do małych przynęt nie bojący się przyłowów większych drapieżników- wyholował kilka miarowych sandaczy bez zająknięcia- polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Mam i uzytkuje Mikado Essential Perch 2,45. Kijek calkiem przyjemny,wykonanie bez zastrzezen jak za ta cene, optymalny zakres przynet to glowka 2-5g+niewielka guma,przy wiekszym ciezarze trudniej juz podbic gumke, bo blank zaczyna pracowac nie tylko szczytowka,chociaz kijek nie jest kluska.Bez problemowo poradzil sobie z grubym blisko 80cm szczuplym,bez zbednego przeciagania w czasie holu i uszczerbku dla rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Kilka dni temu zakupiłem pierwszą wklejankę (Lexus Sapphire 2,8m cw 13g) i dzisiaj wreszcie udało się ją przetestować. 1,5h nad wodą, kilka brań, kilka zaciętych, trochę wytarganych. Generalnie jestem miło zaskoczony, bo wyciągałem ryby z miejsca, gdzie klasycznym spinem (błystki, woblery) ostatnio mało co trafiałem. O dziwo wędka ma solidny zapas mocy - trafiły się 40 cm szczupaki jako przyłów na 4g ogonek Spinmada/4cm ripperka i hol trwał może z 15 sekund. Okoń 32 cm wylądował równie błyskawicznie. Parabolicznym kijkiem 4-15g (nie-wklejka) siłowałbym się odczuwalnie dłużej przy tak walczących rybkach. Wydaje mi się, że spokojnie będzie można od maja pobawić się tym kijkiem ze szczupakami "na lekko" - czyżby faktycznie ten model był niedoszacowany ? Jednak okazało się, że albo nie umiem jeszcze tego wyczuć, albo ten Lexus nie pokazuje dobrze opadu przy główkach 2-4g. Na 5tce byłem już w stanie zauważyć moment wyłożenia na dnie, ale przy lżejszych nie (rzuty ponad 30m, lekki wiatr). Pomyślałem więc, że... chciałbym drugi kijek, tym razem krótszy (2,1-2,4m, optymalne 2,25) z możliwie małym CW. Sęk w tym, że nie uśmiecha mi się wykładać prawie 300 zł na Kongera Mikros. 2 stówek zresztą też nie. Skłaniam się bliżej klasycznej stówki, a tutaj widziałem:- Mikado Essential Feeling 2,1m cw do 7g (90 zł)- DAM Impressa Felchen 2,1m cw do 5g (115 zł)O ile pierwszego spokojnie sobie obadam w sklepach stacjonarnych, to z tym drugim jest problem. To w ogóle jest wklejka ? W internecie nie mogłem wyczaić odpowiednich informacji. Zdjęcie potrafi zmylić, bo sklepy często wrzucają fotkę od modeli z wyższym cw. Może są jeszcze jakieś inne warte uwagi modele ? Nie zrażam się do żadnej firmy, więc może być Robinson/Jaxon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) W zeszłym tygodniu oglądałem w sklepie jakiegoś DAMa o cw. 2-5g w podobnej długości i kwocie. Jak chcesz mogę podejść zobaczyć czy to ten i ewentualnie później napisać tyle ile się da po obejrzeniu kijka na sucho. Jaxona też mieli fajnego, chyba Grand Virtuoso 2,10 do 8g. Bardziej mi się spodobał tak na pierwszy rzut oka tylko troche ciężki jak na taki delikatny kijek, no ale już nie przesadzajmy Edytowane 14 Stycznia 2015 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Przed chwilą zauważyłem, że Sapphire występuje jeszcze w wersji 2,2m z cw do 7g. Nie jestem jednak pewien, czy szczytówka faktycznie jest w nim odczuwalnie bardziej miękka. Np. Daiwa w swoich nie-wklejankowych lightach idzie taką metoda, że kijek 1,8m ma cw do 8g, 2,1m do 12g, 2,4m do 15g itd. Gdy porównywałem je w sklepie, to szczytówki wydawały mi się identyczne. Jeśli Mikado robi podobnie, to mogę wtopić. 2,8m kupowałem w sklepie stacjonarnym po dokładnym obadaniu i zestawieniu z 6-8mioma innymi modelami (Dragon, Konger, Mikado). Wersje 2,2m musiałbym kupić wysyłkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Przed chwilą zauważyłem, że Sapphire występuje jeszcze w wersji 2,2m z cw do 7g. Nie jestem jednak pewien, czy szczytówka faktycznie jest w nim odczuwalnie bardziej miękka. Np. Daiwa w swoich nie-wklejankowych lightach idzie taką metoda, że kijek 1,8m ma cw do 8g, 2,1m do 12g, 2,4m do 15g itd. Gdy porównywałem je w sklepie, to szczytówki wydawały mi się identyczne. Jeśli Mikado robi podobnie, to mogę wtopić. 2,8m kupowałem w sklepie stacjonarnym po dokładnym obadaniu i zestawieniu z 6-8mioma innymi modelami (Dragon, Konger, Mikado). Wersje 2,2m musiałbym kupić wysyłkowo.Poproś w tym samym sklepie aby Tobie sprowadzili ten kijek do 7g i obejrzysz sobie i pomacasz. Powinni się zgodzić bo kwota z jaką ewentualnie zostaną na sklepie nie duża a na pewno prędzej czy później go sprzedadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Co do najmniejszych przynęt to spróbuj upolować używanego Kongera WC Elvis(używki chodzą po ok 150pln) Mam i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 @paawelek83Cóż, nic nie zamawiają aż do marca. Obecnie wszystkie sklepy w moim mieście przełączyły się w system wyprzedaży. Prędzej dorwę Dragony Millenium po 130 zł niż takiego Lexusa na zamówienie. Pytałem czy chodzi o kwestię ewentualnej zaliczki itd, ale nie - po prostu jak robią zamówienie, to muszą brać jakieś minimum sprzętu i ściągnięcie jednego kijka nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 no cóż. kup na all... Przy zakupach internetowych masz prawo zwrotu towaru w ciągu 10 dni. pooglądasz i jak nie przypasi to zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Przy zakupach internetowych masz prawo zwrotu towaru w ciągu 10 dni. pooglądasz i jak nie przypasi to zwrot.Od 25/12/2014 - zgodnie z nową ustawą konsumencką - jest to 14 dni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi